Är större färgrymd bättre?

På sätt och vis är svaret ja, det är bättre. Med en större färgrymd kan du producera och reproducera fler färger än hos den färgrymd som är mindre. Det är delvis en förklaring till att Adobe RGB är populärt hos fotografer då färgrymden hos sRGB inte kan representera samma mängd nyanser. Särskilt räckvidden hos gröna nyanser gör att Adobe RGB är en lämpligare färgrymd för exempelvis naturfotografer.

En färgstandard kan vara bättre eller sämre lämpad än en annan beroende på ändamål. Adobe RGB är en lämpligare färgstandard än sRGB ifall du exempelvis är fotograf och vill skriva ut bilderna på en avancerad fotoskrivare. Men ifall du vill att vem som helst ska se bilderna på webben är sRGB lämpligare eftersom det är måttstocken för alla normala skärmar.

Däremot kan skärmens färgrymd inte vara bättre eller sämre utan skärmen endast vara rätt eller fel i förhållande till den standard du använder. Devisen är alltså att din skärm ska ha rätt färgrymd. Sedan finns det olika färgstandarder som är bättre eller sämre lämpade för olika ändamål.

adobe_srgb_AdobeRGB_vs_sRGB.jpg

Många som jämfört färger på skärm med sRGB-färgrymd och en med AdobeRGB-färgrymd ser ofta väldigt stora skillnader. Hudtoner blir rödare eller mer orange och de flesta andra färger blir intensivare. Detta Uppfattas väldigt ofta som skillnaden mellan sRGB och AdobeRGB, men så är inte fallet.

adobe_srgb_skillnad_fel_tydligare.jpg

Som artikeln tog upp i början: Grafikkortet kan endast ange nivån av Röd, Grön och Blå inom intervallet digital_0 till digital_255. Vilket fysikaliskt ljus denna signal omvandlas till är upp till skärmen. När du får stora förändringar vid växling mellan Adobe RGB och sRGB så är jämförelsen felaktig. Vad du jämför är hur RGB-data avsett för sRGB-färgrymden forceras in i Adobe RGB-färgrymden.

adobe_srgb_forcerad_gamut.jpg

Tyvärr är det väldigt ofta uppfattningen om skillnaden mellan sRGB och Adobe RGB baseras på sådana här jämförelser. I själva verket är skillnaden ganska liten. En majoritet av nyanserna är exakt likadana inom båda färgrymderna.