Fler färger med Adobe RGB

Adobe RGB utnyttjar en färgrymd som är större än sRGB inom främst gröna nyanser. Större färgrymd innebär att du med Adobe RGB kan beskriva fler mättade och starka nyanser. Syftet när detta specificerades på 90-talet var att hantera problemen med utskrifter och tryck. Elektronisk återgivning baseras på ett additivt färgsystem där Röd + Grön + Blå = Vit.

Tryck och utskrifter baseras på ett subtraktivt system med Cyan + Magenta + Gul = Svart. Grunden för Adobe RGB baseras därför på kraven från den grafiska branschens datorisering under 80- och 90-talet. I specifikationen för Adobe RGB (1998) kan man läsa en hel del intressant. Ett axplock:

  • Vitpunkt: Illuminant D65

  • Referensvitt: 160 cd/m2

  • Referenssvart: 0,5557 cd/m2 eller 0,34731 procent av referensvitt

  • Kontrastförhållande: 160/0,5557 eller 287,9:1 ≈ 300:1

  • Gamma: ≈ 2,1992

  • Referensvitt utgörs av 29,734% Rött, 62,736% Grönt och 7,529% Blått ljus

  • Omgivningsljus: 32 lux vid skärmen, 16 till 64 lux mellan skärm och betraktare. Omgivningsljuset ska följa Illuminant D65 vilket diskvalificerar vanliga glödlampor och andra ”varma” ljuskällor.

  • Rumsmiljö bakom skärmen: Neutralt grå, Illuminant D65 och 20 procent av referensvitt, 32 cd/m2

adobe_srgb_adobeRGB.jpg

Med andra ord finns det ganska tydliga krav som sträcker sig bortom själva skärmen. Något som ofta glöms bort är hur mycket rummet påverkar ögonens upplevelse av bild och ska man hårdra det hela är själva skärmen endast halva historien.

Samma sak gäller för sRGB men med Adobe RGB som är standard avsedd för att svara mot noggrannare krav kan det bli lite väl fel fokus. Du köper en dyr och avancerad skärm för produktion med Adobe RGB men använder den i en miljö som kanske förtar alla fördelarna med Adobe RGB. Typ en öppen och ljus kontorslokal med stora fönster och väggarna i starka färger.

Den andra detaljen som är intressant är de fysikaliska parametrarna med ett kontrastförhållande på 300:1 och 160 cd/m2 referensvitt, vilket kräver en med dagens mått mätt blygsam skärm.

Ironin är att skärmar som klarar Adobe RGB knappast är blygsamma ifråga om prisnivå. Fast det beror alltså på att det krävs mer av skärmen för att återge den större färgrymden men framför allt är Adobe RGB ett specialistkrav där det också överlag ställs högre krav på skärmens tekniska egenskaper. Nischade lösningar framtagna för att svara mot striktare krav innebär en dyrare produkt.