Tvärtom: Krympt gamut

Vad händer ifall skärmens färgrymd är mindre än den standard jag vill arbeta mot? Så här långt är det tydligt att för stor gamut ger överdrivna färger och endast kan hanteras genom profilering eller genom att skärmens kalibreras till att begränsa sig till rätt ljus. Men hur blir det när vi tvärtom har en skärm med för liten gamut?

Svaret är ännu en gång att du får det ljus du betalar för. En stor del skärmar på marknaden, särskilt enklare modeller med TN-paneler i stationära skärmar i budgetklass men särskilt i bärbara datorer, har en gamut om inte ens överlappar sRGB/Rec.709-färgrymden. Som vi tog upp i allra första början kommer de att återge nyanserna blekare och kanske förskjutna på andra sätt. En sådan skärm kommer inte nödvändigtvis att se överdriven ut, utan vad som händer är att du missar att se hur stark en färg egentligen ska vara.

Detta kan bli ett problem ifall du producerar bilder med hjälp av sådan skärm. Du kanske tycker att hudtoner ser lite väl bleka ut (vilket är helt rätt, skärmen producerar fel sorts ljus) och intuitivt skjuter du på mer färg i bilden. När bilden sedan reproduceras på en skärm som följer sRGB kommer ansikten att se ut som solariekatastrofer. Först då ser du felen eftersom din dåliga skärm aldrig kunde visa dig vad som händer när du pillar med färgerna i bilden. Skärmen saknar den fysiska kapaciteten att skapa rätt sorts ljus.

Mätutrustning hjälper inte alltid

Många gånger plågas de här skärmarna även av problem med att de nyanser som finns inte bara saknar rätt nivå av mättnad. Även ton och intensitet, deras ljusstyrka är fel. Rött kanske ligger inom området för orange och lyser pastellaktigt – för att ta ett vanligt exempel.

Detta kan du inte kalibrera bort. Begränsningen är fysisk. Du får det ljus du betalar för och det är inget ett grafikkort kan trolla bort. Profilering och kalibrering kan i slutändan hjälpa till med att få rätt vitbalans och gamma, men färger kommer inte att vara pålitliga.

adobe_srgb_krympt_gamut.jpg

Tyvärr brukar mätutrustning inte hjälpa allt för mycket då många av de enklaste panelerna kan ha långt fler problem är en krympt gamut, till exempel en avvikande gamma, stora fel på vitbalansen och att de redan är begränsade till 6-bitars färg. Att försöka korrigera så pass stora fel via grafikkortet kan sluta med en bild som i praktiken är mycket sämre.

Samma problem finns med skärmar som följer sRGB eller generellt är av typen ”wide gamut” och du vill arbeta mot Adobe RGB. Grafikkortet kan inte trolla fram fler färger ifall skärmen saknar de fysiska egenskaperna för rätt sorts ljus. Därför kan aldrig ta en godtycklig skärm, hur bra den än må vara och förvänta dig att kunna arbeta med pålitligt färgintryck mot AdobeRGB bara för att du använder mätutrustning och Photoshop.

Vill du arbeta mot en viss färgrymd behöver du en skärm som kan återge rätt sorts gamut. Är skärmens gamut större än Adobe RGB och sRGB kan den täcka in rätt färger eftersom skärmen då kan begränsa sitt ljus genom profilering eller allra helst kalibrering och därmed undvika de nyanser som ligger utanför gamut. Men ifall din skärms gamut är för liten i förhållande till ditt mål kan du aldrig lita på den helt och hållet.

För att knyta samman säcken: Du får det ljus du betalar för och tänkesättet är att från början välja rätt färgrymd.