Från inspelningsbara CD/DVD-skivor till mp3-spelare, USB-minnen, hårddiskar och digitalboxar. Upphovsrättsorganisationen Copyswede är på krigsstigen och vill belägga ytterligare en produktkategori med så kallad kopieringsavgift, som är till för att kompensera rättighetsinnehavare för utebliven inkomst till följd av privatkopiering*.

Nu rapporterar Dagens Industri att Copyswede lämnat in en stämningsansökan till Södertörns tingsrätt. Telia Sonera krävs på 73 miljoner kronor för att ha importerat och sålt Apple Iphone sedan 2009. Beloppet är en uppskattning baserat på en avgift om 3,50 kronor per gigabyte lagringsutrymme – plus ränta.

Copyswede hävdar att lagen om ersättning för privatkopiering även ska tillämpas på mobiltelefoner med inbyggd mediaspelare, inte minst eftersom dessa i allt högre grad kommit att ersätta mp3-spelare. Telia Sonera håller dock inte med om att dessa enheter är "särskilt ägnade" för privatkopiering utan menar att huvudfunktionerna är telefoni och SMS.

En eventuellt fällande dom berör således inte enbart Apple Iphone, utan kan inbegripa alla slags mobiltelefoner med förmågan att spela upp mediafiler. Om avgiften dessutom måste betalas in retroaktivt kan det bli en dyr historia för svenska mobiloperatörer och elektronikhandlare.

* Privatkopieringsersättning är en lagstadgad kompensation för det inkomstbortfall som orsakas av legal kopiering av musik, film och tv-program från en legitim förlaga.