Den som äger en dator, surfplatta eller annan internetansluten enhet som kan användas för att ta emot SVT:s kommande sändningar via nätet måste betala tv-avgift. SVT:s vd Eva Hamilton uppger till Dagens Nyheter att licensavgiften i princip gäller alla slags internetanslutna enheter, men påpekar samtidigt att de flesta hushåll redan betalar.

Lagstiftingen som den är i dag omfattar alla apparater som kan ta emot en kanals sändingar så är du skyldig att betala licens. Över 90 procent av hushållen har redan tv, så det här kommer inte innebära att det helt plötsligt blir en massa nya människor som kommer att betala.

Lagen om radio- och tv-avgift är teknikneutral och när tv-kanalerna flyttar ut på nätet måste alla som äger en så kallad mottagare med förmågan att komma åt innehållet betala licensavgift. Enligt Hamilton handlar det dock inte om några egentliga nyheter, utan lagen har i princip påverkat datorer och surfplattor ända sedan webbsändningar av hela kanaler introducerades.

Till SweClockers uppger Radiotjänst att avgiften, som uppgår till 173 kronor i månaden per hushåll eller organisationsnummer, utvidgas till "alla internetanslutna enheter". Förändringen sker i samband med att SVT inleder kanalsändningar via internet i februari, något exakt datum är dock ännu inte tillkännagivet.

Uppdatering 14:00: Eva Hamilton, som även är ordförande i Radiotjänst styrelse, uppger till Dagens Nyheter/TT att förändringen inledningsvis får liten verkan. Radiotjänst kommer inte att aktivt kartlägga ägare av till exempel surfplattor, utan organisationen kommer att hålla låg profil i väntan på slutgiltigt beslut om avgiftens utformning. Direktiven ska färdigställas under 2015.

Fotnot: Uppgifterna går isär huruvida även smarta mobiltelefoner beläggs med tv-avgift.