Chassin med låg ljudnivå i fokus råder det ingen direkt brist på. Med modeller som Fractal Design Define R4, Antec Performance P280 och Corsair Obsidian 550D på marknaden är konkurrensen minst sagt stenhård i detta kräsna segment. Det har nu blivit dags för den taiwanesiska tillverkaren Bitfenix att ge sig in i striden och på menyn står företagets nya chassi Ghost. Huvudnumret är inte helt oväntat ett ljuddämpat inre med goda möjligheter till expansion och ventilation.

ghost_45.jpg
ghost_angle.jpg
ghost_front.jpg
ghost_door_left.jpg
ghost_s4.jpg
ghost_top.jpg
ghost_rad.jpg
ghost_rear.jpg
ghost_side_left_closed.jpg
ghost_side_left_open.jpg
ghost_side_right.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

210 x 522 x 510 mm

Vikt

8,2 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

3 st.

3,5”-platser

4 st.

2,5”-platser

3 st.

Fläktplatser

1 st. 230/200 mm, 2 st. 140/120 mm, 3 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 120 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud, SATA hotswap

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Bitfenix Ghost är ett miditower-chassi med måtten 210 x 522 x 510 mm som väger in på relativt lätta 8,2 kg. Där företaget vanligtvis är duktiga på att använda sin gummiliknande finish Softouch är det här istället en ny sorts lack som applicerats. Under namnet Nanochrome har Bitfenix blandat metallpulver med färg för att ge chassit ett mer enhetligt utseende, där plastdetaljer smälter ihop bättre med metallditot.

Då Ghost fokuserar på tystnad täcks hela frontpanelen av en rejäl plastlucka. Luckan är i sin tur ljuddämpad på insidan och som en bonus går det dessutom att montera om den för öppning åt antingen vänster eller höger håll. Bakom luckan återfinns tre 5,25"-platser, en 3,5"-plats samt ett löstagbart filter för chassits luftintag. Externa anslutningar har belagts till toppen i form av två USB 3.0-portar, två USB 2.0-portar samt in och utgångar för ljud. Strax bakom dessa anslutningar gömmer sig även en hotswap-lösning för 3,5/2,5"-enheter under en lucka.

Chassits inre bjuder på relativt goda expansionsmöjligheter med plats för långa grafikkort (över 40 cm), samt processorkylare med en höjd på upp till 160 mm. På lagringsfronten finns det plats för tre 2,5"-enheter i en separat bur samt fyra 3,5"-enheter i vibrationsdämpade vaggor. Kabeldragning kan göras genom någon av de många gummerade genomdragningshålen till baksidan av moderkortsplåten där det finns relativt gott om utrymme för undanskuffning.

Ventilationsmässigt medföljer det två 120 mm-fläktar förmonterade som in och utsug. Det finns även möjlighet att komplettera med ytterligare en 120 mm-fläkt i framkant samt en 140/120 mm-fläkt i chassits botten. Eventuella radiatorer monteras i chassits topp där det finns plats för modeller upp till 240 mm. För att bidra till ett tystare chassi sitter det även ljuddämpande material i både sidopanelerna.

Testresultat och sammanfattning

Det är med minst sagt blandade känslor vi monterar in komponenter i Bitfenix Ghost. Chassit känns väldigt rymligt och det är inga problem att passa in varesig långa grafikkort eller stora kyllösningar. Problemet stavas istället passform och kvalitetskänsla, där vi tycker att Bitfenix har tagit ett steg tillbaka i utvecklingen med Ghost. Det rör sig inte om något katastrof, men vi känner ändå att vi får pula lite extra för att passa in komponenterna samt att känslan av plastighet är lite extra påtaglig.

Vårt största problem har dock att göra med ljudnivå. Ghost är byggt med tystnad i åtanke och här tycker vi dessvärre att Bitfenix har misslyckats. Trots mängder av ljuddämpande material faller modellen på att det finns ett stort gapande hål i toppen där oväsen kan läcka ut. Företaget har erkänt missen och arbetar på en täcklucka för problemområdet, men i dagsläget är dessvärre Ghost inget att rekommendera om låg ljudnivå ligger i fokus.

Sammanfattningsvis tycker vi inte att Bitfenix Ghost är ett direkt dåligt chassi. Modellen gör vissa saker rätt som ett trevligt expansionsvänligt inre och användbara finesser som hotswap i toppen. Tyvärr faller modellen på hög ljudnivå till följd av en designmiss samt bristande kvalitetskänsla, där plastigheten gör sig påmind gång på gång. Med en prislapp på cirka 850 kronor landar Ghost i ett extremt konkurrensutsatt segment och vi anser att det finns bättre val i prisklassen.

Fördelar:

  • Bra expansionsmöjligheter

  • Enkel kabeldragning

  • Flexibel lucka

  • Hotswap

Nackdelar:

  • Bristande kvalitetskänsla

  • Inte särskilt tyst

Pris vid publicering: 850 kronor
Lägsta pris: