Ständigt förfinad tillverkningsteknik är förutsättningen för allt snabbare processorer. Intels utvecklingsmodell "tick tock" fortsätter att gälla under många år framöver och i processorjättens planering syns en klar väg ned mot 10 nanometer.

Ett "tick" innebär att Intel krymper den befintliga arkitekturen och tar steget till ny tillverkningsteknik. Ett "tock" är däremot en ny arkitektur som använder samma tillverkningsteknik som föregångaren. Exempel på detta är Westmere (32 nm, tick) till Sandy Bridge (32 nm, tock) och Ivy Bridge (22 nm, tick).

Nu publicerar tyska Computerbase ett planeringsdokument som visar Intels väg till 10 nanometer. I början av nästa år är det dags för Sandy Bridge-krympningen Ivy Bridge i 22 nanometer. Två år senare byter Intel arkitektur till Haswell som hänger med till 14 nanometer (Rockwell).

Någon gång 2016 gör arkitekturen Skylake entré i 14 nanometer, ett "tock". Framåt årsskiftet 2017/2018 introduceras krympningen Skymont vilket markerar starten på generation 10 nanometer och ett nytt "tick". Någonstans däromkring börjar även den fysiska gränsen för dagens halvledarteknik att göra sig påmind.