EU har inlett ny utredning mot Meta. Denna gång vill kommissionen se om Meta har utformat sina sociala medieplattformar för att vara beroendeframkallande för ungdomar. Utredningen ska också se över hur Meta jobbar med att hålla olämpligt innehåll borta från minderårigas flöden.

EU-utredningen grundar sig i förordningen om digitala tjänsters (DSA) direktiv. DSA kräver att plattformar med minst 45 miljoner användare i månaden – som Metas tjänster – är transparenta om vilka åtgärder vidtas för att moderera innehållet åt minderåriga.

Meta var snabba med att påpeka att det finns vissa verktyg som låter vårdnadshavare moderera innehållet som deras barn ser, som att exempelvis blockera sina barn från att se vuxet innehåll.

Vi vill att ungdomar ska ha en trygg och lämplig upplevelse på nätet och vi har ägnat ett decennium på att utveckla ett 50-tal verktyg och policyer för att skydda dem. Det här är en utmaning för hela branschen och vi ser fram emot att dela med oss av detaljerna i vårt arbete med EU-kommissionen." – Meta

Däremot har Meta gjort vissa missar i att anpassa innehållet på sina plattformar åt minderåriga. Instagrams algoritmer har exempelvis råkat föreslå innehåll som uppmuntrar till ätstörningar.