Den 14 oktober 2025 kommer Microsoft att sluta erbjuda stöd för Windows 10. Beslutet är tänkt att få fler Windows 10-användare att uppgradera till Windows 11. Men för företagskunder som vill slippa uppgradera uppemot hundratals datorer med ett nytt operativsystem finns ett alternativ för att förlänga livslängden på operativsystemet.

Microsoft ska erbjuda förlängda säkerhetsuppdateringar (ESU) för Windows 10-enheter i utbyte mot en avgift på 61 USD eller strax över 600 kronor. Avgiften ska betalas årligen och läggs på varje enhet som behöver ESU-stöd. Företag som använder någon av Microsofts molnbaserade uppdateringstjänster kan få en 25-procentig rabatt som drar ner priset till runt 470 kronor per användare för första året.

Däremot kommer avgiften att fördubblas efter varje år. ESU-stödet är en temporär lösning och Microsoft rekommenderar att alla Windows 10-användare uppgraderar till Windows 11 eftersom det kan medföra säkerhetsrisker att köra äldre operativsystem.

Beskedet kommer några månader efter att Microsoft meddelat samma villkor för privatpersoner som vill ha kvar Windows 10. När exakt ESU-licenser blir tillgängliga för allmänheten och om de kommer kosta lika mycket som för företagskunder är för närvarande oklart.

Hade du varit redo att betala för att ha kvar Windows 10?