Github- och Youtube-användaren ”Decrazyo” har släppt ett nytt operativsystem – för Nintendo Entertainment System (NES), den klassiska spelkonsolen som först gav oss bland annat Zelda, Metroid och Mega Man.

Systemet är ett så kallat Unix-liknande system, det vill säga det har ett upplägg med en kernel som tar över hårdvaran och program som körs ovanpå i userspace, styrning via en kommandotolk med vanliga kommandon som i andra Unix-system och Linux, och multitasking. Grunden är Little Unix, ett system utvecklat för Commodore 64.

Decrazyo var tvungen att ta fram en ny minneshanterare, bootloader och drivrutiner för hårdvara som tangentbord och kretsen som skickar en signal till en ansluten tv eller skärm. Tack vare andra moddares arbete med konsolen under åren finns redan konsolens egenheter dokumenterade.

Systemet fungerar tyvärr inte på europeiska och amerikanska NES-konsoler då dessa inte har tillräckligt mycket arbetsminne och lagringsutrymme. Den japanska specialmodellen Famicom Disk System har däremot tillräckligt av båda. Den behöver inte heller modifieras på något sätt, utan kan starta systemet direkt.

Lunix Next Generation som utvecklaren kallar systemet är en rudimentär historia full av buggar, med låg prestanda (även för en spelkonsol från 1980-talet). Men i videon ovan kan du se att det åtminstone fungerar, och med en del optimeringar har Decrazyo även fått igång sin lilla Unix-variant på en amerikansk NES-konsol med hjälp av en särskild spelkassett.

Decrazyo tillägnar projektet till Inkbox, en annan Youtubare som förra året tog fram ett grundläggande grafiskt operativsystem till NES.