Handhållna datorer tillika spelkonsoler har länge varit på tapeten bland entusiaster och har efter Valves lansering av Steam Deck nått en bredare marknad. Detta tack vare välsvarvad hårdvara och kanske viktigare ett digert arbete på mjukvarusidan, med ett ständigt pågående arbete att både uppdatera och kompatibilitetsstämpla spel.

Vid en visit till SteamDB framgår att Steam Deck passerat över 10 000 testade och bekräftat fungerande spel. I skrivande stund är den exakta siffran 10 169 spel, varav 6 651 är "Playable" och 3 518 är "Verified". Skillnaden mellan stämplarna är att Verified visar att spel startar och fungerar utan problem, medan Playable innebär att de är just spelbara men kan innehålla vissa buggar eller kräva handpåläggning från slutanvändaren.

Då Steam Deck som koncept endast funnits ute i ett år får över 10 000 fungerande spel ses som en bedrift, men det ska ändå ställas i relation till att spelbiblioteket Steam sammantaget huserar väl över 80 000 titlar. Med andra ord går det konstatera att det finns mycket arbete kvar att göra och sannolikt är att många spel, antingen på grund av dess ålder eller krasst popularitet, inte kommer att testas överhuvudtaget.

Guide: Spela Diablo IV på Steam Deck

Samtidigt som Valve fortsätter att testa spel för att kompatibilitetsstämpla finns en stor skara gamers som på sina håll får spel att fungera på enheten och är utanför Valves spelbibliotek Steam. Ett konkret exempel på detta är Blizzards senaste stortitel Diablo IV, som med handpåläggning går att spela på Steam Deck.