Be Quiet är inte någon nykomling på PC-marknaden, allra minst för entusiaster som värnar om akustik och ljudnivå mer än något annat. Företaget har ett lång historia av att producera allt från chassin, fläktar och processorkylare, där primärt fokus ligger på att hålla ljudnivåerna nere, med prylar i svart skrud där det är möjligt.

Idag ska jag ta mig en närmare titt på Be Quiets senaste modulära tillskott i det övre chassisegmentet, närmare bestämt Silent Base 802. På med kaffekokaren eller knäck en Redbull och luta er tillbaka, för nu är det dags att bygga dator i klassiskt tyst och svart utförande!

bq 802 intro_0.png

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men besitter övrigt bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och skärmpaneler som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på SweClockers forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Be Quiet som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Egenskaper

Be Quiet Silent Base 802

Material

Plast
Metall
Härdat Glas

Dimensioner (H × B × D)

553 × 245 × 539 mm

Vikt

12, 6 kg

Maximal längd grafikkort

432 mm

Maximal höjd processorkylare

185 mm

Maximal längd nätaggregat

288 mm

Medföljande fläktar

1 st. 140 mm bak
2 st. 140 mm fram

Plats för radiator

140 mm bak
360 mm topp
420 mm fram

Anslutningsmöjligheter

1 st. 3,5 mm-hörlursuttag
1 st. 3,5-mm-mikrofonuttag
1 st. USB Type-C 3.2 Gen 2 (10 Gbps)
2 st. USB Type-A 3.2 Gen 1 (5 Gbps)

Pris

2 399 kronor

Be Quiet Silent Base 802 är som vi kan se på specifikationerna inte någon liten pjäs, utan en låda med volym på 73 liter som sväljer allt upp till E-ATX med hull och hår. Utöver väl tilltagna dimensioner skymtas 3,5-mm-uttag för hörlurar respektive mikrofon, en USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) Type-C och två stycken USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) Type-A i fronten. Tre fläktar medföljer i form av 140 mm Silent Wings – en bak och två fram.

Jag vill även uppmärksamma och tacka Inet som lånat ut komponenter för detta test. Detta inkluderar bland annat processorn AMD Ryzen 9 5900X, 16 GB primärminne i form av 2 × 8 GB Kingston Fury Beast 2 666 MHz DDR4 och moderkortet Asus ROG B550-F Gaming. För grafikkort är det ett Nvidia Geforce RTX 3090 Ti 24 GB med modellbeteckningen Asus ROG Strix Gaming, som är vattenkylt. Till sist har vi en 1 TB Samsung 980 Pro för lagring.

Komponent

Modell

Moderkort

Asus ROG Strix B550-F Gaming

Processor

AMD Ryzen 9 5900X

Processorkylare

Deepcool Gammaxx AG620 BK

Primärminne

2 × 8 GB Kingston Fury Beast 2666 MHz

Grafikkort

Asus ROG Strix Geforce RTX 3090 Ti 24 GB

Nätaggregat

Deepcool PQ860M

Lagringsenhet

Samsung 980 Pro 1 TB

Möt Be Quiet Silent Base 802

Som tidigare avhandlat i specifikationerna rör det sig om ett chassi i en något större klass än vad som annars kanske är vanligt. Utöver storleken är det inte mycket chassit skryter med, utan det är en svart låda som pryds av en glaspanel och företagets logotyp på framsidan.

Ingress.png
Intro_01.png
Intro_02.png
Intro_03.png
Intro_04.png
Intro_05.png

På chassits främre sida kan jag dra ut det dammfilter som löper under botten. Rälsen känns smidig att dra i och filtret följer med utan nämnvärt motstånd. Silent Base 802 Kommer med två stycken olika frontpaneler, en i heltäckande plast samt en mesh-klädd variant. Panelerna lossas genom att enkelt dra dem uppåt, och precis som det undre dammfiltret sitter dessa på räls.

Innan jag monterar tillbaka en av de främre panelen passar jag på att kika in det dammfilter som gömmer sig bakom här. Det monteras bort genom att klämma in ett snabbfäste och sedan lyfta bort filtret. Nu kan jag se de två stycken blottade 140 mm Silent Wings-fläktarna som medföljer. Med blicken mot chassits övre del ser jag chassits IO-del, som sällskapas av ström- samt återställningsknapp. Även chassits inbyggda fläktkontroller kan styras genom ett reglage och antingen på auto-pilot eller tre olika lägen.

För att runda av chassits främre och övre yttersida kikar jag på ytterligare en modulär aspekt kring Silent Base 802, nämligen ovansidans utbytbara luckor. Chassit levereras med en solid platta som kombineras med mindre ventilluckor. Det medföljer även ett alternativ i mesh som tillåter mer luftflöde vid exempelvis montering av radiator i toppen. Eftersom jag kommer att montera just en radiator väljer jag att använda mig av dessa.

Intro_06.png
intro_07.png
intro_08.png
intro_09.png

Jag väljer nu att vända på runt på chassit för att kolla vad baksidan har att erbjuda. Här ser jag direkt något jag önskar flera tillverkare tar till sina modeller, nämligen två knappar som lossar chassits sidopaneler. Denna mekanism och dess implementation är minst sagt bland det bästa jag varit med om, dörrarna hänger kvar på väldigt stadiga gångjärn när jag trycker in knapparna. Annars är det bara nätaggregatets infart och fäste finns här.

Jag lyfter nu av sidopanelerna som jag lossade på med tidigare nämnda knappar och vrider sedan runt chassit för en spaning bakom moderkortsplåten. Här blottar sig saker som en hårddiskbur, den inbyggda fläktkontrollen och allehanda detaljer för att gömma undan alla kablar. Hårddiskburen dras enkelt ut efter jag skruvar på tre stycken tumskruvar. Skulle jag önska lyfta ur buren och dess ram i sin helhet måste två ytterligare skruvar lossas med skruvmejsel.

intro_10.png
intro_11.png
intro_12.png

Små gummipluttar infinner sig där jag minst anar det, som hjälper till med dämpning.

Jag vrider nu runt Silent Base 802 ännu en gång, men denna gång är det för att kolla lite närmare på kammaren som huserar de flesta komponenterna. Innanmätet är väl tilltaget när det kommer till att kunna montera även de största av datordelar. Speciellt den övre utskärningen fångar mitt öga, den biten där ström till ett moderkorts övre kontakter vanligtvis dras. I det här fallet handlar det inte om något litet hål, utan en öppning som löper ovanför stora delar av moderkortsplåten.

Även golvet på chassits inre kammare har en intressant lösning, det sitter nämligen tre täckskvior i plast för att dölja allt kablage från nätaggregatet. Dessa lossas väldigt enkelt med snabbfästen, om man hellre monterar exempelvis fläktar eller radiator där.

Överlag är jag väldigt nöjd med mitt första intryck av chassit. Jag uppskattar verkligen den väldigt modulära designen kring Silent Base 802, där mer eller mindre varenda liten panel eller vagga kan monteras bort rakt av eller ersättas med ett luftigare alternativ. Avslutningsvis ska det även nämnas att hela innanmätet kan roteras till inverterat läge, något jag dock inte själv testar på att göra.

Att bygga i Be Quiet Silent Base 802

Med gott om utrymme ser jag det inte som några problem alls att bygga i Be Quiet Silent Base 802. Allt från den inre kammarens totala volym, väl tilltagna kanaler för kabeldragning och den högst modulära designen är samtliga faktorer som bidrar till detta antagande. Hur väl det överensstämmer med verkligen är något jag ska ta reda på nu.

bygg_01.png
bygg_02.png
bygg_03.png
bygg_04.png
bygg_05.png

Jag börjar med att montera nätaggregatet och dra dess kablar genom chassits kanaler till där respektive komponent senare kommer monteras. Detta är en busenkel process som tar minuter på sin höjd. Här får jag ännu ett smakprov på chassits mångsidiga design, nämligen att de mindre plastpanelerna bredvid moderkortet går att skjuta ut antingen helt, eller låsas i två olika lägen. Jag har dock inget behov av denna funktion för detta bygge, men ändå trevligt att se att möjligheten finns för alternativa vägar med kabeldragningen.

Jag lyfter nu in moderkortet på plats. Detta är redan förinstallerat med saker som M.2-SSD, arbetsminne och processorkylare. Sedan ansluter jag alla kablar samt petar undan allt kablage. Till sist drar jag fram den släde som fäster en radiator i toppen. I denna släde fäster jag radiatorn för grafikkortet innan det installeras i moderkortet. Detta är nog det snabbaste bygge jag någonsin gjort. Allt som allt uppskattar jag att det tagit mig mellan 10 och 15 minuter.

klar_01.png
klar_02.png
klar_03.png

Datorn är nu komplett och jag måste säga att bygget är väldigt snyggt, men samtidigt typiskt diskret – svart och gjort för att skuffas undan. Jag är fortsatt imponerad över den byggkvalitet och modulära design som Be Quiet Silent Base 802 erbjuder. Inte någon gång stannar jag upp och kliar mig i bakhuvudet medan jag funderar hur man tänkt från tillverkarens sida.

Med datorn väl igång – eller vad jag tror är igång – är det dags att testa hur pass ljuddämpat chassit är, om det kan leva upp till Be Quiets goda rykte om ljudnivåer. Som början av detta stycke redan avslöjat är det väldigt tyst. Hade inte den RGB-belysta raden på primärminnet lyst upp hade jag inte haft en aning. Det är inte förrän jag vrider upp reglaget på fläktkontrollern till nivå två eller högre som fläktarna börjar väsnas, men inte heller där där är det mycket oljud att prata om.

Sammanfattning

Be Quiet Silent Base 802 är inte en liten pjäs, utan väger in kring dryga 12 kg och har volym på luftiga 73 liter. Storleken är inte utan sina fördelar, eftersom chassit rymmer upp till en 420 mm stor radiator i framkant och en 360 mm-variant i taket. I övrigt finns en välutrustad frontpanel med ljud och tre USB-anslutningar, samt styrning för inbyggd fläktkontroller som kan justeras i fyra steg.

samman_02.png

Vid en första anblick ser inte chassit ut att vara mycket för världen, med sitt helsvarta yttre som saknar alla former av accenter. Den heltäckande frontpanelen lossas enkelt från sina spår genom att dras uppåt och kan därefter bytas ut mot en mesh-klädd variant om så önskas. Denna alternativa panel medföljer direkt ur lådan. Bakom den främre panelen skymtas ett heltäckande dammfilter och två stycken Be Quiet Silent Wings 140 mm-fläktar. Även ovansidans täckpanel i svart plast går att lyfta bort enkelt, detta då den endast sitter med magnetremsor. Återigen medföljer alternativ i form av en meshpanel.

Datorlådans sidodörrar öppnas genom att trycka på två cirkulära knappar på chassits bakre del, därefter fäller dörrarna ut med en lätt vinkel och kan lyftas av. Gångjärnen är här riktigt starka, och det finns därmed ingen risk att dörrarna skulle hoppa av helt även om knapparna trycks in av misstag.

I övrigt sitter det mesta antingen med snabbfästen eller enkla tumskruvar och kan snabbt plockas bort eller sättas dit igen efter behag. Detta innefattar bland annat hårddiskburen och tillhörande vagga, eller de små rektangulära täckplåtarna i chassits huvudkammare där moderkort sitter. Även fästet för radiatorn i chassits övre del sitter på en släde och dras enkelt ut vid installation. För den som verkligen känner sig lite vågad går det också att invertera hela innanmätet på chassit med 180 grader.

Samman_01.png

När det kommer till att faktiskt bygga ett datorsystem i Be Quiet Silent Base 802 är det raka spåret som gäller. Det finns väldigt gott om utrymme för att installera nätaggregatet, dra allt nödvändigt kablage och sen snyggt gömma undan det hela. Hela monteringsprocessen tog mig max 15 minuter totalt. Tilläggas ska dock att jag hade saker som processorkylare, SSD och arbetsminne redan monterade på moderkortet.

Slutresultat tycker jag personligen är väldigt stilrent och rentav snyggt. Ljudnivån är heller inga problem, utan hela datorn är absolut knäpptyst till det att jag manuellt drar upp fläktarna på den inbyggda kontrollern till nivå två eller högre – och även då är det ett behagligt brummande från fläktarna. I slutändan kan jag därmed varmt rekommendera den som söker ett rymligt, tyst och framförallt högst modulärt chassit att överväga Be Quiet Silent Base 802 vid nästa inköpstillfälle!

Positivt:

  • Välventilerat, tyst och rymligt att bygga i

  • Väldigt modulärt, kan även inverteras helt

  • Väl genomtänkt med snabbfästen så långt ögat når

  • Neutralt designspråk

Neutralt:

  • Fötterna var inte de enklaste att få dit första gången

Negativt:

  • Inget slog mig som direkt negativt

Be Quiet Silent Base 802 finns tillgängligt hos flera svenska återförsäljare till det rekommenderade priset om 2 399 kronor.