Epos kanske inte är det första företaget som kommer på tal när det snackas ljud. Däremot har Epos och dess danska moderbolag Demant A/S sysslat med ljud i över hundra år. I dagens recension ska jag gå till botten med om ett sekel av samlade kunskaper är synonymt med grymt ljud, genom att sätta öronen mot Epos H6 Pro.

Epos_H6PRO_A04.jpg

Jag provlyssnar på Epos H6 Pro som kommer i både öppet och slutet utförande, och vid första anblick känns formspråket bekant – säkerligen också för den som tidigare burit Sennheisers gaminghörlurar. Det har helt enkelt med att Sennheiser och moderföretaget tidigare körde dessa produkter i ett gemensamt bolag (eng. joint venture). Nu är det dags för Epos själv få inta rampljuset med sina gamingheadset Epos H6 Pro.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

David Kvist[3259].jpg

Testpilot: David Kvist

  • Användarnamn: @DavidtheDoom

  • Registrerad: 2012

  • Plats: Göteborg

  • Specialitet: Elektronik, komponenter och forumknep

Davids datorkarriär tog raketfart när blev medlem på SweClockers. Han har hunnit bli moderator i forumet, rodda SpelClockers, servera kaffe på Dreamhack och även resa till Computex. Han är en av de ursprungliga testpiloterna och bistår dessutom redaktionen med recensioner av moderkort.

I Davids värld ska datorer helst vara små, tysta och utan blinkande lampor: "RGB är överskattat och ska gå att stänga av" lyder mantrat. Utöver datornörderiet och intresset för allsköns elektronik uppskattar han även ekonomi och konsumenträtt.

Idag jobbar David professionellt som elektronikingenjör och designar passande nog PCI Express-enheter i M.2-format. Ni hittar honom i forumet och på SweClockers Discord, som han dessutom hjälper till att administrera.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Sponsrat innehåll: Testpilot

EPOS logo.png

Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Epos som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Epos H6 Pro

Epos H6 Pro produktserie består av två modeller med olika konstruktion (öppna/slutna kåpor), som båda har mikrofonen monterad på en fällbar och löstagbar arm. Vidare har de löstagbara kablar och finns tillgängliga i tre färgkombinationer: blå-svart, grå-vit och koppar-grön. På anslutningsfronten är det 3,5-millimetersanslutningar som gäller och RGB-belysning lyser med sin frånvaro.

Epos_H6PRO_A01.jpg

Egenskap

Värde

Anslutningar

2×3-pol 3,5 mm, eller 1×4-pol 3,5 mm (TRRS)

Vikt

322 g.

Garantitid

2 år

Format

Over-ears-headset med öppna alternativt slutna kåpor

Övrigt

Löstagbar mikrofon med automute, volymkontroll

Lägsta pris

Fysisk konstruktion

Hörlurarna i dagens recension är av "over-ear"-typen och täcker hela örat. Kåporna kan rotera något för att anpassa till olika huvudstorlekar och former. Bandet är klätt i syntetläder och är justerbart i steg på vardera sida, medan en inre konstruktion av rostfritt stål utgör kärnan. Undertecknad uppfattar konstruktionen som gedigen och tålig, även om inget långtidstest har utförts.

Epos_H6PRO_A15.jpg

Bandet som binder samman kåporna är klätt i syntetläder och är vadderat med skum.

Epos_H6PRO_A18.jpg

Bandet har en inre konstruktion i rostfritt stål och går att justera i flera stabila steg på vardera sida.

Epos_H6PRO_A09.jpg

De två typerna av headset kommer med olika kuddar, nämligen syntetläder eller tyg.

Kåporna på headsetet kommer i två utförande – öppna och stängda – där detta primärt påverkar hur mycket ljud från omvärlden som läcker in till användaren. Headsetet med stängda kåpor är utrustade med kuddar med ett mockaliknande material på ytan mot huden och ett syntetläder på sidorna. Denna konstruktion dämpar ljudläckaget ytterligare.

Den öppna konstruktionen har istället kuddar med ett yttre i tyg och ett inre med minnesskum (eng. memory foam). Dessa kuddar andas något bättre vid längre användning i mitt tycke. För den som tvunget vill ha en viss kombination av kuddar och stängd/öppen konstruktion av kåpor finns det ersättningskuddar att köpa från Epos för ett par hundralappar. Dessa fungerar även som ersättningskuddar när dessa har slitits ut. Jag tycker personligen det är ett stort plus när reservdelar finns till produkterna jag köper.

Epos_H6PRO_B01.png

Bild på alternativa färger. Källa: Epos

Om den blå kulören inte faller i smaken finns lurarna i vitt utförande med gråa accenter, men min favorit en grön variant med kopparfärgade accenter.

Epos_H6PRO_A04.jpg

Headset överst i bild har en täckplatta.

Epos_H6PRO_A05.jpg

Mikrofon är fäst med magneter och fysiska styrpinnar.

Epos_H6PRO_A06.jpg

Täckplatta och mikrofon i bild, två plattor medföljer varje headset.

Båda modeller av hörlurarna kommer med samma löstagbara mikrofon. I uppfällt läge stängs mikrofonen av med en mikrobrytare som kan höras. När mikrofonen är avplockad kan en täckplatta monteras och headsetet har inkognito-imiterat ett vanligt par hörlurar, för den som inte vill springa runt med en mikrofon på stan.

Epos_H6PRO_A17.jpg

På headsetet till höger i bild syns vridreglaget på hörselkåpan.

Epos_H6PRO_A08.jpg

Kontakten i hörlurskåpan är en 2,5 mm TRRS-kabel.

Epos_H6PRO_A19.jpg

Både 2×3-polig och 1×4-polig kabel medföljer produkten för att passa både stationära och bärbara datorer samt mobiltelefoner som fortfarande har ljudutgång.

På hörselkåpan utan mikrofon sitter ett steglöst vridreglage som justerar ljudet analogt i hörlurarna. Detta reglage reglerar ljudet 5–100 procent och detta är enligt Epos själva ett medvetet val. Tanken är att användaren alltid ska kunna höra om något händer i lurarna.

Det medföljer två ljudkablar, nämligen en fyrpolig (TRRS) och en med dubbla trepoliga (TRS) kontakter i 3,5 mm-utförande. Detta gör att headsetet passar i datorer av både stationär och bärbart utförande. Vidare fungerar headsetet i de mobiltelefoner som fortfarande är utrustade med ljudutgångar.

Komfort och passform

Ett headset är bara så bra som tiden det bekvämt kan sitta på knoppen. Jag tycker att de öppna kåporna känns svalare att ha på sig. Det blir inte heller lika mycket "svettfaktor" med kuddarna i tyg, även om jag kanske personligen föredrar kuddarna i "fejk-mocka". Det är ett stort headset att ha på huvudet och det går hela tiden känna att man har något på skallen.

Epos_H6PRO_A24.jpg

Ingen träsmak trots flera timmars kontinuerligt användande med Epos H6 Pro.

Även om headsetet märks på huvudet är det en väldigt smäcker konstruktion utan tryckpunkter och trots en hel arbetsdag så drar jag mig inte för att ta på mig headsetet för ytterligare ett par timmar kvällsunderhållning framför datorn.

Ljudbild

Det här med ljud är rätt mycket en smaksak för varje lyssnare. Vissa gillar massor med bas, andra kräver att frekvenssvaret på hörlurarna är så "neutralt" som möjligt för att återspegla mixningen av ljudteknikern. Jag har som de flesta ingen mer avancerad utrustning att bedöma ljudet än mina egna 2.0-öron. Således tänker jag lämna min högst personliga åsikt och inget annat.

För den som undrar så slipper jag helst överdrivet bastunga hörlurar och föredra hörlurar åt det mer neutrala hållet. Andra hörlurar jag brukar och gillar är AKG:s K702 som är öppna referenshörlurar, och Sony WH1000-XM3 som kanske är en av de mer populära trådlösa hörlurarna med aktiv brusreducering.

Hörlursförstärkare och ljudkort

För att ge hörlurarna bästa möjliga chans att sträcka på benen så skickade Epos med ett externt ljudkort till mig. Ljudkortet i fråga, GSX 1000 Gaming Series är inte en del av dagens recension.

Epos_H6PRO_A20.jpg
Epos_H6PRO_A21.jpg
Epos_H6PRO_A22.jpg
Epos_H6PRO_A23.jpg

Efter några blindtester så kan jag ärligt talat inte hävda att jag kan skilja på de olika ljudkällorna, där det inbyggda ljudkortet i mitt moderkort är det andra alternativet. Således skulle jag nog inte dra några allt förstora slutsatser i att det är ljudkortet som ger headseten någon fördel i recensionen.

Provlyssnade och intryck

Jag har ett gäng "go-to"-låtar som jag brukar lyssna på för att bedöma hörlurar och headset. De flesta av det jag har lyssnat på är i förlustfritt format (FLAC) vilket innebär så mycket ljudinformation som möjligt. Åsikten på headseten jag ger är högst subjektiv och om du tycker något helt annat låter bättre så är det helt okej.

Exempel på saker jag lyssnat på för att skaffa mig en uppfattning om headseten:

Upplevelsen är förhållandevis förutsägbar, basen slår hårdare i de slutna kåporna och ljudet låter subjektivt bättre i de öppna kåporna, om något vassare i de högre frekvenserna. Dessa egenskaper gör att jag blir något trött i öronen att lyssna med de öppna kåporna om det är högre toner, eller de slutna kåporna om det är mycket bas.

En tråkigare egenskap som tyvärr gör att jag inte skulle kunna använda de öppna kåporna här hemma är just deras öppna egenskap. De isolerar i princip ingenting av omgivningen och ljudet låter lika mycket utåt som inåt. Detta är knappast något som är isolerat till Epos headset utan egentligen bara hur öppna kåpor fungerar. Detta fungerar bra om omgivningen är tyst, inte bryr sig om ljudet som läcker utåt, eller om bäraren av headsetet vill höra omgivningen.

Epos_H6PRO_A03.jpg

De öppna kåporna läcker både utåt och släpper in yttre (o)önskat ljud.

Jag har en katt som gillar att prata, som nog alla mina vänner och kollegor har fått erfara vid diverse röstsamtal. Detta gör helt enkelt att syftet med att jag använder hörlurar – isolera mig från omgivningen och fokusera på arbete – inte fungerar med de öppna kåporna. En eventuell köpare bör vara förberedd på att datorn i samma rum som någon som tittar på TV inte kommer att ge någon superbra upplevelse med det öppna headsetet.

Mikrofon

Det här med mikrofon är olika viktigt för olika köpare, men med tanke på att det rör sig om just ett headset så är det väl inte helt osannolikt att detta är av intresse för den som köper just denna produkten.

Epos_H6PRO_C01.jpg

Mikrofonen på enheten är öppen på båda sidor för bästa möjliga inspelningskvalitet.

Jag kör en provinspelning genom det medskickade ljudkortet för att ge bästa möjliga utrymme för Epos H6 Pro att briljera. Då båda varianter av headseten är utrustade med samma mikrofon så kör jag bara ett av headseten.

Ljudinspelning Epos H6 Pro

För att få en måttstock att jämföra med så kör jag en inspelning med den populära mikrofonen Blue Yeti.

Ljudinspelning Blue Yeti

Sammanfattning och slutsats

När jag tittar tillbaka på min vecka med Epos H6 Pro så finns det nog inget överväldigande bestående intryck av änglakörer eller nya upplevelser. Det handlar alltså inte om en revolutionerande produkt utan snarare en iteration på redan bra hörlurar. Det kanske inte är helt fel trots allt, och Epos verkar förvalta arvet väl sett till den gedigna ljudbilden.

Epos_H6PRO_A13.jpg

I prisklassen 2 000 kronor finns det rejält med hörlurar, headset och ljudlösningar att konkurrera med. Det är bra ljud i lurarna och Epos H6 Pro lägger sig bekvämt i prisspannet. Jag tänker mig att headsetet slåss mot ljudinriktade hörlurar snarare än gamingheadset med belysning, och även levererar ljudkvalitet därefter.

Något som Epos ska ha en eloge för är tillgängligheten till reservdelar och tänket kring att återbruka snarare än att köpa nytt när något går sönder. En frisk vind som branschen i stort mår bra av.

Fördelar

  • Bra ljud

  • Bra passform för långa sessioner

  • Reservdelar finns tillgängligt

  • Kvalitativa kablar som ...

Nackdelar

  • ... resulterar i ett icke trådlöst headset

  • Täckplattorna skulle kunna sitta fast hårdare

  • PU-läder, inte riktigt läder

 
Pris vid publicering: Cirka 1 900 kronor
Lägsta pris just nu: