Testpilot: Seagate Firecuda

Priserna på SSD-enheter fortsätter öka, vilket gjort att hybriddiskar seglat upp som en riktig utmanare. SweClockers testpilot Hugo Blom tittar närmare på fyra modeller från Seagate.

4. Tester

Prestandan är en av de viktigaste aspekterna innan inköp, så en av de stora frågorna är om en SSHD har det som krävs när det kommer till detta. Alla testar körs på min privata dator, vilket betyder att de inte går att jämföra med andra tester som finns på Sweclockers.

Egenskap

Värde

Processor

Intel Core i7-4790K

Moderkort

Asus Z97-A

Grafikkort

Nvidia Geforce GTX 980

Primärminne

16 GB DDR3 (2 x 8 GB) 1600Mhz

Operativsystem

Windows 10 pro (10.0.14393)

IMG_20170416_1615282.jpg
IMG_20170418_185905.jpg

Windows 10

Uppstart av Windows 10, tiden från klick på startknappen på chassit tills skrivbordsmiljön är färdigladdad och ikonen för papperskorgen är synlig. Tiden mäts i sekunder och kortare tid är bättre.

Vid uppstart av Windows 10 presterar den mekaniska disken precis bakom hybriddiskarna med bara någon enstaka sekunds marginal. Något jag reagerade på är att det tog hela 90 sekunder första uppstarten av Segate Firecuda 2TB (3,5 tum) vilket är betydligt längre än de övriga diskarna i testet.

GTA V

Ett spel som är känt för att vara tungladdat är Grand Theft Auto 5. Jag mäter tiden från klick på "Story mode" inne i huvudmenyn till att filmsekvensen på första uppdraget startar. Kortare tid är bättre.

I detta test presterade hybriddiskarna väldigt nära en 850 Evo från Samsung. Redan vid andra uppstarten hade jag svårt att märka skillnad mellan de båda, men den mekaniska hårddisken var helt klart slöare vilket även märktes. Jag kan inte annat än säga att samtliga hybriddiskar klara sig med ett starkt godkänt.

Battlefield 1

Ett annat spel som är populärt bland många är Dice senaste inkarnation i Battlefield serien, Battlefield 1. Jag valde att testa tiden det tar att ladda in på en server som kör Sinai Desert i Spelläget Conquest med 64 slots. Alla tester är gjorde med den förvalda grafikinställningen Ultra. Kortare tid är bättre.

I Battlefield 1 hamnar Firecuda-serien mitt emellan SSD-enheten och den vanliga hårddisken. 2TB-versionen utmärker sig ännu en gång dock och några enstaka gånger var laddningstiden nere och nosade på SSD-hastigheter. Jag skulle säga att resultatet är lite sämre än förväntan men allt annat än dåligt.

CrystalDiskMark 5

Crystal Disk Mark 5 är en av de mest använda syntetiska testverktygen ute på marknaden. Testet kollar sekventiell läs- och skrivhastighet vid olika filstorlekar där högre hastigheter är bättre.

2017-04-16 20_47_49-CrystalDiskMark 5.2.1 x64.png

Vid läsning av rådata presterar de olika diskarna väldigt olika. 2TB-versionen (3,5 tums) presterar ännu en gång en bit bättre än de övriga diskarna. Detta beror till stor del att den mekaniska delen har två lagringsplattor att både skriva till och läsa från. Resultatet är dock väldigt ojämnt. Den stora förvåningen är skrivhastigheten hos 1 TB-enheten (3,5 tums) vilken klarar sig bra även mot storebrodern.

PCMark 8

PCMark 8 Storage är ett syntetisk test men är gjort för att simulera en verklig belastning. Alla deltester är skapade med målet ett simulera belastningen från ett specifikt program. Alla resultat presenteras i sekunder och lägre är bättre.

2017-04-16 20_31_04-PCMark 8 Advanced Edition.png

PCMark visar att det är rätt bra spridning på resultaten, där de bästa nästan är i nivå med SSD-prestanda medan några testar faller en bra bit efter. Resultaten här summerar mer eller mindre upp de andra – en SSHD-enhet presterar någonstans mitt emellan en vanlig hårddisk och en SSD.