Testpilot: Zyxel Powerline PLA5236 och PLA5206 v2 – nätverk via elnätet

För den som bor stort och där det räckvidden på det trådlösa nätverket inte räcker till kan en lösning via elnätet vara ett alternativ. Testpiloten "Yoshman" sätter Zyxel Powerline på prov.

1. Inledning

Att skriva en artikel om två enheter vars uppgift i världen i stort sett består i att agera virtuell Ethernet-sladd över hemmets 230 V-ledningar kändes initialt som att koka soppa på en spik, vad kan man överhuvudtaget orera om kring detta?

Det korta och logiska svaret är att det helt enkelt inte finns jättemycket att skriva om utöver det uppenbara: vem är produkten riktad mot och fungerar den?

IMG_0854.JPG

Första frågan besvaras redan i den kortfattade pappersark som man hittar inuti boxen och på Zyxels hemsida för Powerline PLA5236. Kommunikation över elnätet är inte en lösning i sig, det är ett komplement till Ethernet och Wifi.

Ett typfall för elnätskommunikation är att täcka in en del av en fastighet som av olika skäl har problem med Wifi-täckning och där det av olika skäl trassligt att dra fram Ethernet.

Elnätskommunikation kan också vara ett billigt och enkelt alternativ att förlänga ett hemnätverk över flera byggnader som tillhör samma fastighet i fall där de kanske ligger på ett avstånd som gör Wifi otillförlitligt.

I denna testpilot manglas två produkter för digital kommunikation över ledningar med spänning. Produkterna kommer från Zyxel och bär produktnamnen:

  • Powerline PLA5235 – kombinerad WiFi-accesspunkt och elnätsplugg

  • Powerline PLA5206 v2 – renodlad elnätsplugg

DH_Meetup-25.jpg

Välkommen till SweClockers testpiloter!

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand testa och dela med sig av erfarenheterna från de senaste produkterna i datorvärlden.

Syftet med denna typ av recension är inte att kontrollera varje specifikation, presentera mängder av testresultat och lämna detaljerade omdömen. Här får alla istället ta del av personliga reflektioner från tvättäkta entusiaster, alla med många års erfarenhet av högoktaniga datorkomponenter i bagaget.

Trevlig läsning – och glöm för all del inte att kommentera!

Om SweClockers testpiloter

Denna produktrecension arrangeras på uppdrag av Zyxel. Uppdragsgivaren har inget inflytande över artikelns innehåll.