De senaste åren har 4K UHD-upplösning sakta men säkert blivit mer allmänt tillgängligt. På TV-sidan är den högre upplösningen så gott som standard, medan alternativen på skärmsidan inte längre är exklusivt toppmodellerna – inte ens i kombination med hög uppdateringsfrekvens. Att grafikkort och uppskalningstekniker av senare snitt mäktar med den tilltalande kombinationen av upplösning och uppdateringsfrekvens är givetvis också en positiv utveckling.

M28U-12.jpg

Med detta i åtanke landar Gigabytes 28 tum stora 4K UHD-skärm i testlabbets linköpingsförlagda filial. Produktens ovanligt hanterbara namn är M28U och lyfts av Gigabyte ut som en allround-skärm, med såväl KVM-funktion som goda egenskaper för spel. Därtill innebär det aktuella priset kring 7 000 kronor att modellen placerar sig i den lägre änden av skalan av skärmar med specifikationer som på papperet överensstämmer.

TL;DR – en snabb sammanfattning av Gigabyte M28U

Efter avslutat test går det att konstatera att det inte bara är i teorin som M28U kan möta många mer påkostade modeller, genom både god färgkorrekthet och bra spelprestanda. Att det är en enklare skärm lyser igenom i vissa avseenden, men för den som prioriterar kombinationen av den höga upplösningen och bildfrekvensen är M28U helt enkelt ett konkurrenskraftigt alternativ. Att skärmen inte är purfärsk bidrar till att den är lägre prissatt än många rivaler och Gigabyte har inga planer på att pensionera modellen i närtid.

Gigabyte M28U är en stabil allround-skärm till ett stabilt pris.

Fördelar:

  • God allround-prestanda

  • Färgkorrekt

  • Konkurrenskraftigt pris

  • Diskret design

Nackdelar:

  • Ljussvag

  • Begränsande stativ

Specifikationer M28U

Egenskap

Värde

Storlek och format

28 tum, 16:9

Upplösning

3 840 × 2 160 pixlar

Uppdateringsfrekvens

144 Hz

Paneltyp

Super Speed IPS, 8 bitar

Reflexfilter

Matt

Kontrastförhållande

1 000:1

Typisk ljusstyrka

300 nits

Betraktningsvinklar

178 grader

Responstid

1 ms (GtG), 2 ms (MPRT)

HDR

Ja, VESA Display HDR 400

Adaptiv bildsynkronisering

Freesync Premium Pro

Anslutningar

2× HDMI 2.1
1× Displayport 1.4
1× USB Type-C
1× USB Type-B
3× USB Type-A

Högtalare

Ja, 2 × 3 watt

VESA-fäste

100 × 100 mm

Stativ

Höj och sänkbart: 0–130 mm
Lutning: –5–20°

Mått

637 × 534 × 194 mm

Pris vid publicering

Cirka 7 000 kronor

Lägsta pris

Sett till specifikationer är Gigabyte M28U ingenting banbrytande. Det handlar om en skärm med bildförhållande 16:9, men med den något ovanliga storleken 28 tum. Upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar ger hög pixeltäthet om cirka 157 PPI, eller runt 70 procent högre än den gamla guldstandarden 1080p på 24-tumsskärm. Enligt specifikation ska bildpanelen täcka 120 procent av sRGB-rymden samt 94 procent av DCI-P3, men Gigabyte gör inga utfästelser om färgkorrekthet.

IPS-panelen har tillägget "Super Speed" och lovar mindre eftersläp, som kan komma väl till pass i snabba spel – ett uppenbart tilltänkt område med 144 Hz uppdateringsfrekvens. Som hos många andra IPS-paneler utlovas kontrastförhållande 1 000:1 samt goda betraktningsvinklar. Ljusstyrkan stannar dock på modesta 300 cd/m² (nits) och ackompanjeras av den tveksamma instegsnivån VESA Display HDR 400. Stöd för adaptiv bildsynkronisering i AMD Freesync Premium Pro är däremot ett plus i kanten, särskilt eftersom 4K UHD är en tungdriven upplösning.

Plus i kanten är också ett relativt gott utbud av anslutningar, där en Displayport och dubbla HDMI 2.1 ger möjlighet för både färska grafikkort och senaste snittets spelkonsoler att låta skärmen sträcka på benen. USB Type-C-kontakten kan användas som bildingång och för laddning på 15 watt, samt för att fullända KVM-funktionen som i övrigt består av tre USB Type-A och en Type-B.

Ett första intryck och montering

Gigabyte M28U levereras i en enkel kartong som inte drar några blickar mot sig, till skillnad från de färgsprakande lådor som ofta fyller hyllorna i elektronikladorna. På utsidan av den anspråkslösa lådan lyfter Gigabyte några av de huvudsakliga egenskaperna, där paradnumren är kombinationen 144 Hz, 4K UHD och IPS Super Speed – information som pekar mot en högupplöst och rapp spelskärm.

M28U-01.jpg
M28U-02.jpg
M28U-03.jpg
M28U-04.jpg
M28U-05.jpg

I hybridarbetets tidevarv syns ytterligare två trevliga inslag, nämligen USB Type-C för både bild, data och strömmatning, samt KVM-funktion. Det senare innebär alltså att anslutna USB-tillbehör och bild snabbt kan bytas mellan två datorer. Också det är något som passar en situation där användaren exempelvis använder en bärbar jobbdator och stationär speldator med en enda skärm. USB Type-C-anslutningens strömmatning stannar på 15 watt, som i datorväg oftast bara är tillräckligt för underhållsladdning.

Under locket syns därtill en enkel instruktion i sex steg kring hur installationen görs på bästa vis. Första steg är att plocka ut medföljande tillbehör, det vill säga nätkabel, skärmfoten, HDMI-, Displayport samt USB-kabel. Montering av medföljande skärmstativ och -fot sker med bildskärmen kvar i lådan. Stativet klickas i på baksidan och en ensam skruv håller foten på plats. Monteringen tar ett fåtal minuter i anspråk.

Design och funktion

Väl monterad är det hög tid för en okulär inspektion av M28U. Designmässigt rör det sig om en ganska enkel och diskret skärm, som med V-formad fot och kantiga plastdetaljer på både stativ och baksida har tydliga inslag av gaming-estetik. I linje med detta har baksidan en blandning av matt och högblank plast. Formspråket är däremot mer diskret än hos många andra gaming-skärmar och kan med baksidan mot en vägg utan problem smälta in som vilken skärm som helst.

M28U-07.jpg
M28U-08.jpg

På baksidan finns dels Gigabytes-logotyp, dels M28U-märkningen, som båda är tryckta i grått. Baksidan har också plats för skärmens två knappar, där den ena är dedikerad att slå igång KVM-funktionen, medan den andra är en kombinerad styrspak och knapp. Denna används dels för att starta skärmen, dels för att navigera On-Screen Display-menyn (OSD) för att ändra ljusstyrka och profiler.

M28U-17.jpg

M28U saknar allt vad RGB-belysning heter, men har en liten, vit indikatorlampa i hörnet av skärmens nedre list. Med höjd om ungefär 25 millimeter är detta skärmens i särklass tjockaste list och i mitten pryds den av en grå Gigabyte-logotyp. Listerna på de tre övriga kanterna är endast någon millimeter tjocka – i alla fall plasten. När skärmen startas är det tydligt att bilden inte sträcker sig hela vägen ut till kanten, men med 7,5 millimeter är det ändå tunt nog för att få en webbkamera att täcka en bit.

Kort stativ och smidig fot

Baksidan är även hemvist för stativet, som är ungefär lika enkelt att montera som att demontera. Ett skjutreglage används för att montera bort det och bakom stativets svarta täckplatta finns skruvhål för den som föredrar eget stativ med VESA-fäste. Medföljande stativ bjuder på 130 millimeters höjdjusteringar samt lutning framåt och bakåt.

M28U-10.jpg
M28U-06.jpg

Medan lutningen i spannet –5–20 grader ger relativt goda justeringsmöjligheter är det högsta läget för stativet beklämmande lågt. När skärmen sänks i botten är den nedre delen blott 4 centimeter från skrivbordet. Med 13 centimeter till toppen hamnar skärmens övre del ungefär 53 centimeter upp från skrivbordet, vilket är 5–10 centimeter lägre än ett par andra 27-tumsskärmar som finns till hands.

Knappt märkbar är foten, och detta på ett positivt sätt. Med gaming-skärmar är klumpfot ett lika vanligt alternativ som spretiga V-formade saker. I det här fallet håller Gigabyte igen på storleken. Det märks inte av på stabiliteten, men med maximal bredd om 37 centimeter och mindre än 10 centimeter som hänger ut framför skärmen, behöver vare sig tangentbord eller mus slåss om utrymmet.

Arm Edition.jpg

Att stativet inte är en höjdare – i dubbel bemärkelse – är möjligtvis något som Gigabyte är medvetna om. Exakt samma skärm finns nämligen tillgängligt i ett "Arm Edition"-utförande, där stativet är ersatt av en monitorarm som skruvas fast i skrivbordsskivan. Av bilder att döma är det inte den mest avancerade armen, men priset ser ut att vara detsamma och det är således ett alternativ att överväga, för den som är spekulant på M28U.

Stolpe ut på kabelfronten

Stativet har ett hål i mitten, som kan användas för att hålla ordning på anslutna kablar. Samtliga anslutningar är riktade nedåt och relativt många till antalet. På bildfronten finns dubbla HDMI, en Displayport och USB Type-C. Tre USB Type-A-anslutningar sällskapas av en Type-B, för en fullständig USB-hubb. Därtill syns ett 3,5-millimetersuttag för ljud, som ackompanjerar de tveksamma inbyggda högtalarna hos M28U. Också nätdelen är inbyggd, varför endast apparatkabel behövs.

När det gäller medföljande kablage är just apparatkabeln irriterande kort med sina knappa 2 meter – särskilt eftersom den styvare kabeln ofta har något längre till vägguttaget än bildkablarna till grafikkortet. Eftersom Gigabyte lägger fokus på KVM-funktionen är det också stolpe ut att en USB Type-C-kabel lyser med sin frånvaro, eftersom medföljande USB Type-A till Type-B endast står för ena halvan.

M28U-09.jpg

Ett par månader med M28U

Som redan påpekat har Gigabyte M28U på papperet alla förutsättningar för att fungera bra som en allround-skärm – både för spel och arbete – och efter testperioden står klart att så också är fallet i realiteten. Att det är en snäppet enklare modell skiner igenom då och då, men på det stora hela är användarupplevelsen trevlig när det gäller såväl spelande som text- och bildredigering.

M28U-11.jpg

Spelprestanda

Med Counter-Strike: Global Offensive som absoluta favoritspelet har M28U hårdtestats i den åldrande titeln, i väntan på Counter-Strike 2. Med det snabba spelet på en hyfsat hög nivå är det för undertecknad märkbart när en skärm är för seg, men här uppfattas IPS-panelens "Super Speed"-tillägg leva upp till sitt namn. Eftersläp stör inte och det finns gott om inställningar att skruva på för den som vill överdriva kontrast eller exempelvis infoga ett hårkors. För sådana mer tungdrivna spel är adaptiv bildsynkronisering också ett trevligt tillskott.

M28U-13.jpg

Som FPS-spelare är storlek och avstånd till skärmen något som kan vara viktigt, och med den lilla V-formade foten är det inte några problem att placera skärmen nära både tangentbord och musmatta. En sådan placering är däremot aningen mer svårhanterad sett ut avståndsperspektivet, eftersom 28 tum är betydligt större än 24 och ändå märkbart större än 27 tum. För den som är van att kunna se hela skärmen och samtidigt ha näsan mot panelen kräver M28U en omställning – något som självklart gäller alla skärmar i annan storleksklass.

Den större storleken är mer välkommen i spel som Diablo IV, där ett gytter av menyer och fiender gör sig bra i det 28 tum stora och pixeltäta formatet. I ett sådant spel blir det mer tydligt att skärmen inte riktigt har muskler för att kunna visa HDR-material ordentligt, samtidigt som maximal ljusstyrka är något klen i ett väl upplyst rum. Gigabyte är till synes medvetna om detta, eftersom de förinställda profilerna för bland annat spel kör reglaget för ljusstyrka i taket.

Generell användning

Den 28 tum stora bildytan fungerar mycket bra till det mesta jag gör i min vardag: Textredigering och skrivande, baserat på referensmaterial och i ordbehandlare, bild- och videoredigering, 3D-modellering samt spelande och videotittande. Upplösningen möjliggör att ha ett gäng fönster öppna sida vid sida, utan att det upplevs oskarpt – det handlar trots allt om fyra små 1080p-skärmar sida vid sida. Det finns även funktioner för bild-i-bild (PiP), för den som önskar visa material från flera bildkällor samtidigt.

M28U-16.jpg

När det gäller videotittande är den höga upplösningen det som sticker ut som särskilt positivt, medan ljusstyrkan lämnar lite att önska. De inbyggda högtalarna stämmer också in på den beskrivningen – de duger i nödfall, men hörlurar eller dedikerade högtalare är en rekommendation.

En annan rekommendation för den som frekvent byter inställningar är att snegla på Gigabytes OSD Sidekick, som från Windows kan styra bildinställningar. Det kräver ansluten USB-kabel, men underlättar navigationen genom de relativt djupa menysystemen. Blandningen av förinställda profiler är god och gör huvudsakligen skillnad för ljusstyrka, kontrast och "temperatur" på bilden. De kan finjusteras, men trots att menysystemet är logiskt och att styrspaken som används för navigation är trevlig, krävs många klick för att komma fram.

Avslutningsvis är en kommentar kring kabelsituationen på sin plats: När skärmen vinklas bakåt blir anslutningarna på undersidan helt okej tillgängliga, även om platsen inte är optimal för smidig åtkomst. Hålet i skärmstativet kan användas för att guida dem bakåt, men det är svårt att hålla dem helt utom synhåll. Det underlättas inte av den inbyggda nätdelens tjocka apparatkabel, men inbyggd nätdel medför samtidigt att datorhörnan inte besudlas med en stor kloss – helt enkelt både för- och nackdel.

Bildprestanda

M28U är med maximal uppmätt ljusstyrka kring 270 cd/m² (nits) inte något för det ljusa rummet, även om det matta reflexfiltret underlättar när dagsljus letar sig in mot bildpanelen. Positivt är däremot att bakgrundsbelysningen är uniform och att den i lägsta läge landar kring 50 nits, som är tacksamt att arbeta med i beckmörker.

Betraktningsvinklarna och kontrasterna är generellt goda, men det senare är självklart inte i samma klass som VA eller OLED. Bland inställningarna finns dock ett FALD-reglage, som är avstängt som standard. Detta omnämns inte någonstans på produktsidan, men verkar kontrollera åtta separata zoner för bakgrundsbelysningen. En så pass grov justering är föga användbar för att förbättra upplevelsen och det är förståeligt varför den är gömd.

Sensordata.jpg

Något som heller inte basuneras ut är bildegenskaperna. Mätverktyget Datacolor Spyderx Pro och tillhörande mjukvara visar i enlighet med Gigabytes specifikation om 120 procent av sRGB att skärmen åtminstone har full täckning av färgrymden. Däremot är uppmätta 88 procent av DCI-P3 en bit lägre än utlovade 94 procent.

Utfästelser kring hur korrekta de färger som visas saknas helt, men här överraskar M28U positivt. En skärm som klarar 2 eller lägre i Delta-E-nivå brukar klassas som träffsäker och med fabriksinställningar och normalläge landar snittet på låga 0,38, med några få mätpunkter som sticker iväg lite högre. Det här är således en skärm som går förlita sig på även med högre krav på färgkorrekthet.

Här finns dock en brasklapp värd att flika in: Recensenter som Rtings påpekar i sitt test att M28U har tveksam färgkorrekthet ur kartong, men att det kan förbättras väsentligt med en kalibrering. Det finns därmed fog att tro att M28U har viss exemplarvariation vad gäller träffsäkerhet, men att produkten har förutsättningar för att ställas in på ett bra sätt, något som kräver tillgång till mätutrustning.

Sammanfattning

Gigabytes M28U är numera en något äldre skärm, men som fortsatt finns kvar på många lagerhyllor och till ett bra pris ställt mot många mer moderna varianter. Enligt Gigabyte finns inte någon planerad utfasning för produkten i år och färska leveranser till butiker är på ingång, vilket efter avslutat test inte är särskilt överraskande: På papperet har skärmen en trevlig kombination av funktioner och specifikationer. Majoriteten stämmer även i verkligheten.

Bland styrkorna finns kombinationen av IPS-panel, 144 Hz uppdateringsfrekvens och 4K UHD-upplösning i formatet 28 tum, som lägger grund för en bra allround-skärm. Panelen upplevs rapp och skarp och lämpar sig därmed såväl till snabba spel som långsammare titlar där ögongodis är av större vikt. Värt att ha i åtanke är att 4K UHD med 144 bilder per sekund kräver sitt grafikkort.

M28U-14.jpg

Den testade skärmen uppvisar därtill mycket god färgkorrekthet och en kik på andra tester pekar mot att potentialen för detta finns hos M28U, även om det inte nödvändigtvis gäller ur kartong. Detta är heller inte något Gigabyte hävdar, varför det är en trevlig bonus. Bonus är även det goda utbudet bildanslutningar och KVM-funktion, men där USB Type-C-delen inte medföljer eller har förmåga att förse en bärbar dator med tillräcklig effekt för annat än underhållsladdning.

Detta placerar sig på den mindre positiva fronten. Sällskapet är skärmens medföljande stativ, som visserligen har en föredömligt liten fot och stabil konstruktion, men som är i lägsta laget. VESA-fäste finns för den som vill använda egen arm. Inte heller ljusstyrkan är mycket att hurra för och menysystemet kräver lite väl många knapptryck. Tilläggas bör dock att navigeringen är smidig och menyn enkel, och därtill kan bli enklare genom mjukvaran OSD Sidekick.

Allt som allt är Gigabyte M28U en trevlig och stilfull skärm, som i många avseenden kan möta de mer moderna skärmar som kostar ett antal tusenlappar extra. Det innebär dels att modellen får utmärkelsen Bra produkt, dels att undertecknad med stor nyfikenhet inväntar när även dagens toppenskärmar åldras en aning. Då kan sannolikt dagens absoluta topprestanda kila ned till samma pris- och prestandaklass som nu hålls av stabila M28U.

Gigabyte M28U är en stabil allround-skärm till ett stabilt pris.

Fördelar:

  • God allround-prestanda

  • Färgkorrekt

  • Konkurrenskraftigt pris

  • Diskret design

Nackdelar:

  • Ljussvag

  • Begränsande stativ

Pris vid publicering: Cirka 7 000 kronor inklusive moms