EVGA Geforce GTX 1080 Ti FTW3

Partnertillverkarnas versioner av Geforce GTX 1080 Ti fortsätter strömma in till redaktionen och näst på tur är EVGA:s värsting FTW3 med det färska kylarkonceptet ICX.

8. Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning – tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Nämnvärt är att SweClockers under våren 2016 bytt lokal och därmed har en ny mätsituation. Tidigare resultat för ljud och temperatur är därför inte jämförbara.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna fångas på cirka 14 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används testdelen av spelet Metro: Last Light Redux i upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar, vilken får rulla oavbrutet under cirka 30 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 35 dBA och temperaturen på 22 °C.

Temperaturmässigt landar EVGA:s FTW3-kort på respektabla 69 °C vid långtida belastning, vilket står sig förhållandevis bra mot både MSI och Asus som trots allt har kylanordningar som tar upp 2,5 kortplatser medan det förstnämnda nöjer sig med två platser. Skillnaden mot Nvidias Founder's Edition är likt de andra partnerkorten enorm.

Vi passade även på att plocka upp temperaturerna från kortets olika sensorer efter långtida belastning. Som synes hålls värmen generellt nere, med en toppnotering på 79 °C för en av VRM-sensorerna, vilket råkar vara den som ligger i anslutning till grafikprocessorn.

När det kommer till kortets ljudnivå lägger sig modellen en bra bit under Nvidias referenskort och på samma nivå som Aorus Extreme Edition vid 41,5 dBA. Detta är något över både MSI och Asus, vilket kan tillskrivas den frikopplade fläktkurvan som styr upp två av fläktarna något för att hålla minnes- och VRM-delen ytterligare kylig.

Väljer man att istället ställa in att all styrning via GPU-temperatur i den medföljande mjukvaran finns det möjlighet att få ner ljudnivån ett snäpp till bekostnad av något högre allmän korttemperatur.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes spelsession i Metro: Last Light med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

En närmare titt på kortets klockfrekvenser under belastning avslöjar en rak kurva vid 1 962 MHz med ett fåtal dippar under denna nivå. Vrider vi upp kortets strömbudget uppnås en helt jämn klockfrekvens vid 1 962 MHz ihop med vårt testscenario.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Verkningsgrad för Corsair AX1200i vid låga laster

Belastning

Total uteffekt

Aktiv uteffekt

Verkningsgrad

1 %

12 W

24 W

50 %

2 %

24 W

36 W

67 %

3 %

35 W

50 W

70 %

5 %

60 W

76 W

79 %

10 %

120 W

138 W

87 %

15 %

179 W

203 W

88 %

20 %

238 W

265 W

90 %

25 %

298 W

330 W

90 %

För den som vill gräva ned sig lite extra bistår redaktionen med en profil för testsystemens Corsair AX1200i vid lägre laster. I princip handlar det om riktigt dålig verkningsgrad runt 50 watt och lägre, med snabbt bättre siffror närmare och över 100 watt.

Enligt vår klockfrekvensmätning ligger EVGA-kortet generellt något högre än övriga partnertillverkares modeller av Geforce GTX 1080 Ti, vilket även gör avtryck i effektmätningarna. Kortet landar här i snitt 20 watt ovanför MSI:s och Asus bidrag under belastning.