Inledning

2016 är året då Microsofts grafikgränssnitt DirectX 12 tas i bruk på allvar. Redan i mars lanseras det första spelet skarpt att dra nytta av det nya gränssnittet, och följs därefter av ett tiotal titlar med implementerat stöd. DirectX 12 ska, likt AMD:s Mantle och den öppna standarden Vulkan, ge spelutvecklarna ett effektivare sätt att arbeta närmare grafikhårdvaran med mindre overhead och på så sätt klämma ut mer prestanda ur gårdagens, dagens och framtidens grafikkort.

Ashes_2016-02-24 09-07-12-68.jpg

Ett av företagen som gått i bräschen för nästa generations grafikgränssnitt är amerikanska Oxide Games, som bland annat var tidigare med att implementera stöd för AMD:s Mantle i sin grafikmotor Nitrous. Senast ut från utvecklaren är det storskaliga RTS-spelet Ashes of the Singularity, som just nu är i early access på Steam med planerad skarp lansering den 22 mars.

Som en av de första spelen med DirectX 12-stöd och en ordentlig implementation är benchmarkdel av Ashes of the Singularity ett högintressant objekt för närmare undersökning. Redaktionen laddar upp testriggarna med en rejäl uppsättning grafikkort för en genomgång!