Inledning

Rent ekonomiskt finns det flera fördelar för AMD att kunna erbjuda en paketlösning som inkluderar processorer, kretsar för moderkort och grafikkort. Detta är något OEM-tillverkare är intresserade av och där har Intel tidigare haft ett markant försprång. För användare som bygger ihop sina egna datorer har detta tidigare inte haft någon större betydelse, vilket är något som AMD nu vill ändra på.

Spider-plattformen är främst tänkt för användare som vill ha möjlighet att ändra inställningar enkelt och ha goda möjligheter att kontrollera så gott som allt man kan tänka sig. Vill man optimera sin prestanda eller överklocka sina komponenter från operativsystemet skall man lätt göra detta via ett program som heter AMD Overdrive. Nybörjare skall lätt kunna välja automatisk överklockning, vilket skall ge en märkbar prestandaökning utan större datorkunskaper. Allt detta låter naturligtvis väldigt bra, men vi skall nu se ifall AMD levererar på dessa områden.

Inför testet kontaktade vi AMD för att få mer information om mjukvaran respektive Spider-plattformen. Detta resulterade i ett samtal från deras nya PR-byrå i Sverige (att vi skulle bli kontaktade), men sedan var inte intresset större från deras sida. Våra förväntningar var dock väldigt låga då AMD under en längre tid visat bristande intresse för dylika kontakter med i princip alla svenska sajter. Blickar man tillbaka i tiden är det ungefär (med AMD) som situationen var med Intel 2004-2005. Vad vi lärde oss från den tiden var att det inte var någon större mening att jaga personer som inte vill ha någon kontakt (även om de påstod något annat och lovade saker som aldrig hände). Vi har naturligtvis försökt ta reda på så mycket som möjligt om AMD Spider trots detta och testat olika AMD Overdrive-versioner.

Uppdatering!
Det har framkommit att det finns stora skillnader mellan det moderkort vi använde oss av och Gigabyte MA790FX-DQ6, därför har vi uppdaterat prestanda- och överklockningstesterna. Läs vidare för att ta reda på de nya resultaten!