Holländska Phanteks inträde på chassimarknaden för drygt ett år sedan kan med facit i hand ses som mycket lyckat. Premiärmodellen Enthoo Primo prisades för sitt genomtänkta inre, med plats för både mängder av komponenter och vattenkylning, där den medföljande PWM-hubben gjorde livet lättare för användare som önskade att fylla chassit till bredden med fläktar. Företaget lyckades även plocka med sig många av dessa egenskaperna till lillebror Enthoo Pro och kunde därmed erbjuda en modell för entusiaster med en något snävare budget.

Där modellerna i Enthoo-serien hittills har följt samma designspråk är det nu dags för en nykomling i familjen att bryta mönstret. Enthoo Evolv tar ytterligare ett steg ner i storleksordningen till MicroATX och introducerar en helt ny design baserad kring ett yttre av tjocka aluminiumplåtar.

MAIN.jpg
main top white.jpg
main top.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Minitower

Formfaktor

Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

230 x 450 x 400 mm

Vikt

9 kg

Material

Aluminium, stål

5,25”-platser

1 st. (modulär)

3,5”-platser

3 st.

2,5”-platser

5 st.

Fläktplatser

1 st. 200/2 st. 140/120 mm, 3 st. 140/4st. 120 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 200 mm, 1 st. 140 mm

Platser för expansionskort

4 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Phanteks Enthoo Evolv är företagets hittills minsta chassi, som med sin inre lådvolym på dryga 41 liter placerar modellen i ganska exakt samma storleksklass som Fractal Designs Arc Mini R2. Chassit är anpassat för formfaktorn Micro ATX och bygger kring en stomme av stål med en en utsida beståendes av antingen svarteloxerade eller vitlackerade aluminiumplattor. Samtliga varianter av modellen kommer med ett akrylfönster på chassits vänstra sida.

front white.jpg
rear.jpg

En snabb titt på framsidan avslöjar en nästintill tom frontpanel med undantag för en strimma av akryl längst ned, genom vilken chassits lysdiod skiner igenom. Desto mer händer på baksidan, där företaget för ovanlighetens skull har placerat en 5,25-tumsplats för exempelvis optiska enheter. Denna är av en modulär natur, vilket innebär att själva monteringsburen på insidan är löstagbar och kan därmed plockas ur helt och hållet av den som inte använder platsen.

Vidare syns här fyra expansionsplatser, vilket är standard för Micro ATX, samt en fläktplats med en av företagets egna 140 mm-fläktar (PH-F140SP) förmonterad. Likt många andra modeller monteras nätaggregatet i chassits botten med fläkten pekandes nedåt mot ett filtrerat insugshål.

main right.jpg

Samtliga av chassits knappar och frontmonterade anslutningar har förpassats till främre delen av modellens högra sidopanel. Här återfinns en power-knapp samt en reset-knapp som även agerar ljuskälla för hårddiskaktivitet, medan anslutningarna utgörs av dubbla USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud.

filter and rad white.jpg

Både frontpanelen och toppen sitter med snabbfästen, vilket gör dem lätta att avlägsna för att komma åt fläktplatserna bakom dessa. I fronten återfinns en förmonterad 200 mm-fläkt som täcks av ett löstagbart dammfilter. Denna fläkt går att byta ut mot antingen två 120 mm- eller 140 mm-fläktar, och beroende på inre konfiguration finns det här möjlighet att montera upp till 240 mm-radiatorer.

Left.jpg
right.jpg

Phanteks har utrustat Enthoo Evolv med ganska finurliga sidopaneler, där båda två hålls upp med hjälp av gångjärn. I kombination med en serie snabbfästen går det därför med ett enkelt ryck att öppna upp panelerna likt en dörr. Tycker man att dessa är i vägen vid monteringen av komponenterna är det bara att lyfta bort dem från gångjärnen.

Väl på insidan möts man av ett relativt luftigt utrymme sett till chassits relativt kompakta yttermått. Här syns plats för moderkort i formfaktorerna Micro ATX och Mini ITX, samt stöd för grafikkort med längder upp till 318 mm. Vidare har chassit stöd för processorkylare med höjder upp till 192 mm och nätaggregat med längder upp till 180 mm (216 mm med hårddiskburarna borttagna).

Längst till höger syns en heltäckande plåt som antingen kan tas bort helt och hållet eller behållas för att användas till ett antal olika ändamål. På denna kan man nämligen montera antingen två 2,5-tumsenheter, en 3,5-tumsenhet, en vattenreservoar eller en vattenpump. Denna plåt agerar även i estetiskt syfte för att dölja eventuella kablar som dras upp ur genomdragningshålen bakom.

rear io.jpg

Som tidigare nämnts täcks chassits tak av ett antal monteringspunkter där fläktar av varierande storlekar kan skruvas fast. Tanken är inte helt oväntat att möjliggöra plats för radiatorer, där modeller upp till storleksklassen 280 mm får plats, förutsatt att de håller en tjocklek på maximalt 68 mm tillsammans med fläktarna. Detta innebär att även lite tjockare radiatorer får plats i Enthoo Evolv, även om det fortfarande utesluter de allra fetaste varianterna från exempelvis EK Water Blocks.

pump bracket.jpg

För att underlätta pumpmontering skickar Phanteks med en särskild monteringsplatta med ett gummiinlägg för att hämma vibrationer från att fortplanta sig i chassit. Denna platta kan antingen monteras i samma utrymme som hårddiskburarna (kräver att dessa tas bort) alternativt på baksidan av den heltäckande plåten som löper vertikalt genom chassit.

right2.jpg

På baksidan av moderkortsplåten bjuds det på 24 mm utrymme för kabeldragning, vilket i kombination med de många genomdragningshålen borde göra det till omöjlighet att skapa ett fult ormbo inuti Enthoo Evolv. Ovanpå det syns ett antal förinstallerade kardborrband som ett ytterligare steg att hålla reda på kablarna.

Det är även på denna sida som merparten av chassits lagringsplatser finns att tillgå. I botten syns två vaggor för antingen två 3,5- eller 2,5-tumsenheter. Vidare syns en ensam vagga för en 2,5-tumsenhet som monteras direkt på moderkortplåtens baksida. Den som önskar kan även köpa till ytterligare en likadan vagga som ett tillbehör.

Sist men inte minst ärver Enthoo Evolv Phanteks prisade PWM-hubb som används i tidigare Enthoo-chassin. Denna kan driva upp till sex stycken fläktar med 3-pinskontakt och sedan styra dessa via en 4-pinskontakt som kopplas till en ledig kontakt på moderkortet med stöd för PWM-styrning.

Testresultat och sammanfattning

Där många andra tillverkare ofta behöver ett par försök på sig för att få till kvalitetskänslan och passformen lyckades Phanteks med detta redan vid introduktionen av sitt första chassi Enthoo Primo. Med nykomlingen Enthoo Evolv höjer företaget ribban ytterligare ett steg och lyckas med bragden att leverera ett av de mest kvalitativa chassina som någonsin passerat testlabbet.

Beslutet att kombinera en stomme av stål med tjocka aluminiumplattor på utsidan ger både en stabil konstruktion och ett estetiskt tilltalade yttre, där den där genuina "premium"-känslan verkligen infinner sig. Att få till en vettig passform på ett chassi som till stora delar baseras kring snabbfästen är inte heller det ett enkelt jobb, men här tycker vi att Phanteks har lyckats riktigt bra – vare sig det gäller frontpanelen eller de gångjärnsbestyckade sidopanelerna.

IMG_3938.jpg
IMG_3940.jpg

Modellens inre layout känns i det stora hela välplanerad och rymlig. Visserligen rör det sig inte om världens minsta Micro ATX-chassi, men sett till målgruppen tycker vi att rätt kompromisser har gjorts, vilket fortfarande tillåter långa grafikkort, stora nätaggregat, höga processorkylare och god potential för vattenkylning.

När det kommer till just vattenkylning är det kul att Phanteks återigen har tänkt ett steg extra och erbjuder förutbestämda monteringspunkter för både reservoarer och vattenpumpar. Detta är absolut ingen självklarhet på marknaden idag, även i chassin som påstås vara byggda för just vattenkylning, och vi ser gärna företaget fortsätta med det i framtida modeller.

IMG_3939.jpg

På kabeldragningsfronten lämnar inte modellen något att önska, utan här finns både gott om utrymme på baksidan av moderkortsplåten och mängder av strategiskt placerade genomdragningshål till komponentsidan. Företaget får även ett plus i kanten för att återigen ha förmonterat kardborrband på baksidan, vilket gör det till en barnlek att organisera kablar på ett snyggt sätt, utan att för den delen behöva klippa upp några buntband när något behöver läggas till i bunten.

IMG_3941.jpg

Ytterligare mervärde tillkommer i form av Phanteks medföljande PWM-hubb, som återigen fungerar helt klanderfritt. Det är fortfarande förbryllande hur inte andra tillverkare väljer att helt enkelt kopiera detta koncept, då det i dagsläget känns som det smidigaste och mest flexibla sättet att sköta fläktstyrning inuti ett chassi.

Även om merparten av våra erfarenheter ihop med chassit kan räknas som väldigt positiva finns det ett fåtal nämnvärda småmissar. Den absolut största av dessa är beslutet att placera de frontmonterade anslutningarna på chassits högra sidopanel. Detta gör det till ett riktigt gissel att komma åt dessa om man som undertecknad och många andra har sitt chassi ståendes på höger sida. Vidare bör företaget se över sin fönstertillverkning, då detta återigen kommer med samma suddighet vi fick erfara hos storebror Enthoo Pro.

Sammanfattningsvis är dock Enthoo Evolv ett alldeles ypperligt chassi, med både skyhög byggkvalitet och ett genomtänkt inre. Med en prislapp på 1 300 kronor är det samtidigt en relativt dyr modell då det rör sig om en mindre formfaktor. Sett till chassits genuina premiumkänsla tycker vi dock att priset kan rättfärdigas och Enthoo Evolv bör utan tvekan finnas med bland toppalternativen för entusiaster på jakt efter ett något större Micro ATX-chassi.

Phanteks Enthoo Evolv är ett utmärkt chassi med skyhög kvalitetskänsla och för storleken goda expansionsmöjligheter.

Fördelar:

  • Passform och byggkvalitet i toppklass

  • Goda expansionsmöjligheter för sin storlek

  • Mycket enkel kabeldragning

  • Bra stöd för vattenkylning

  • Smart och smidig fläkthubb

Nackdelar:

  • Svåråtkomliga anslutningar på framsidan

  • Suddigt fönster

Pris vid publicering: 1 300 kronor
Lägsta pris: