Inledning

Gamingskärmen Asus ROG Swift PG278Q presenterades redan vid årsskiftet och har sedan dess varit ett återkommande ämne i nyhetsflödet. Många ser fram emot den stora pixelytan med både hög uppdateringsfrekvens och stöd för Nvidia G-Sync, men först nu är modellen på väg till butikshyllorna.

asus_swift_0002_p2.jpg

På tapeten är många åtråvärda egenskaper. Asus ROG Swift PG278Q lockar med 2 560 × 1 440 pixlar och upp till 144 Hz, detta tack vare en ovanligt påkostad TN-panel. Panelen arbetar också med "Ultra Low Motion Blur" (ULMB), där bakgrundsbelysningen släcker ned mellan uppdateringarna för att minska på eftersläpningseffekterna – dock inte samtidigt som G-Sync.

Att det är en skärm riktad till gamers kommer inte som någon överraskning, men det finns många fler goda egenskaper att lägga märke till. Nu är det äntligen dags att ta nykomlingen till testlabbet!

Thomas Ytterberg är frilansande skribent och fotograf med specialisering på skärmar. Han har över 15 års erfarenhet inom området och undervisar bland annat om skärmkalibrering.