Introduktion

I den ständiga floran av frågor i stil med ”vilken panel ska jag köpa, TN eller IPS?” är det två saker som lyckligtvis brukar komma fram. Dels att det faktiskt är skillnader som handlar om mer än bara paneltekniken. Dels att det finns alternativ till IPS där PLS- samt nykomlingen AHVA-paneler i grunden ger snarlika egenskaper. Valet handlar därför mer om att leta efter passande produktegenskaper snarare än att välja en viss teknik.

Philips_272C4_produkt_fram.jpg

I fallet med Philips 272C4QPJKAB är avgränsningen tydlig. Det handlar om en bildskärm med QHD-upplösning och därmed en matris på 2560×1440 pixlar. Då är det i dagsläget endast IPS- eller PLS-paneler som gäller, samt en AHVA-panel.TN- och VA-paneler med 2560×1440 pixlar är ännu inte lanserade på marknaden även man kan gissa att det endast är en tidsfråga.

Philips 272C4QPJKAB baseras på en PLS-panel vilket ger förutsättningarna för en bra betraktningsvinkel och även god färgkvalitet. Observera ordet ”förutsättningar”. Paneltekniken är en sak. Den färdiga produkten är något annat. Men just förutsättningarna för en bättre bildkvalitet finns med den här typen av paneler.

Ja, modellen är knappast ny och den har funnits ett bra tag på marknaden. Vad som gör just denna Philips så intressant är att modellen för skrivande stunden är den bildskärm som ger dessa förutsättningar till det lägsta priset. Prislappen är på en nivå som gör den till en konkurrent till de så kallade Korea-skärmarna. Där har Philips 272C4QPJKAB en fördel i att du faktiskt omfattas av svensk konsumenträtt och vid behov kan du ringa Philips kundsupport.

Handboken benämner modellen som ”272C4” vilket också den tillhörande installationsguiden och Philips programvara gör. Vi är inte klara på ifall det finns andra varianter av denna 272C4-serie eller vad den fulla betydelsen bakom tillägget ”QPJKAB” faktiskt är.

Thomas Ytterberg är frilansande skribent och fotograf med specialisering på skärmar. Han har över 15 års erfarenhet inom området och undervisar bland annat om skärmkalibrering.