Inledning

Begreppet ”Korea-skärm” har funnits i några år och handlar om enklare skärmar med vad som i grunden är kvalitetspaneler. Handlar du från en svensk eller europeisk återförsäljare från ett etablerat varumärke får du räkna med att en produkt med samma typ av LCD-panel kostar betydligt mer. Tusenlappar mer. Poängen med en Korea-skärm handlar om att bygga en enkel produkt runt själva LCD-panelen, vanligtvis med paneler av en andra sortering. Dessa säljs sedan direkt via exempelvis Ebay.

Shimian_QH2700_reklam.jpg

Nu är en bildskärm så mycket mer än endast en LCD-panel och vad som är den färdiga produkten, det som du faktiskt är en stor del av vad du betalar för, är i första hand det som håller prisnivån uppe. Garantier, design, stativ och chassi, funktioner som usb-hub och ljussensor, reflexfilter, elektronik som hanterar omskalning och elektronik som ger möjlighet att påverka skärmens färgåtergivning. Det är sådant som du troligtvis väljer bort med en Korea-skärm.

Dessa skärmar är väldigt enkla, där menyer och inställningsmöjligheter är minimala och begränsade, men främst finns inte samma kvalitetskontroller. Trots allt bygger produkterna på paneler vilka ratas av andra tillverkare. De kan ha döda pixlar, skönhetsfel och andra panelproblem som kantblödningar.

Inte nog med att de koreanska säljarna ofta friskriver sig från sådana problem och inte byter ut exemplaren, finns heller ingen svensk eller europeisk konsumenträtt att luta dig tillbaka på ifall du är missnöjd. Att skicka tillbaka en skärm till Korea är också lite mer komplicerat än att lägga ett brev på posten. Kort och gott: du får vad du betalar för.

Spel i hög upplösning

Och just att du får vad betalar för kan var poängen här. Du sparar pengar, slipper betala för funktioner och design du inte efterfrågar och får också andra funktioner som möjlighet till överklockning. Att kunna köra en IPS- eller PLS-panel med 2560×1440 pixlar i 100 eller 120 Hz är till exempel ännu inte möjligt med skärmarna du köper från de i Sverige etablerade och kända tillverkarna. Här finns de möjligheterna!

Är du ute efter är att köra spel i så hög upplösning som möjligt, med så hög frekvens som möjligt och fortfarande få den där bildkvaliteten och betraktningsvinklarna som IPS- och PLS-paneler ger, då kan detta vara extra intressant!

Thomas Ytterberg är frilansande skribent och fotograf med specialisering på skärmar. Han har över 15 års erfarenhet inom området och undervisar bland annat om skärmkalibrering.