Amerikanska NZXT:s första helhjärtade försök på ett chassi med låg ljudnivå stavades Hush och lanserades under sommaren 2007. Efter ett antal års dvala återupplivades konceptet med den andliga uppföljaren H2 och sedan dess har allt fler modeller adderats till den diskreta H-serien.

Idag har det blivit dags att ta en titt på nästa del i sagan när det purfärska H440 tar plats i testlabbet. Likt sina föregångare i serien ligger fokus i mångt och mycket på låg ljudnivå, samtidigt som nykomlingen passar på att ta en del intressanta lösningar till bordet.

IMG_9025.jpg
IMG_9031.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

220 × 510 × 475 mm

Vikt

9,75 kg

Material

Stål, plast

3,5”-platser

6 st.

2,5”-platser

8 st. (varav 6 st. använder samma vaggor som 3,5")

Fläktplatser

5 st. 140 mm (alt. 7 st. 120 mm)

Inkluderade fläktar

3 st. 120 mm, 1 st. 140 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Lägsta pris

NZXT:s H440 är ett relativt nätt miditower-chassi, som med sina dimensioner på 220 × 510 × 475 mm gör att det precis får plats i en vanlig datorhållare från IKEA. Modellen kommer i antingen högblank vit eller mattsvart och levereras med en fönsterbestyckad sidopanel för att visa upp insidan.

IMG_9026.jpg

Där NZXT under många år varit kända för att använda rätt stora mängder plast i sina chassin, är H440 ett rejält kliv åt det totalt motsatta hållet. Modellens framsida täcks av en extremt gedigen frontpanel av stål som utrustats med ett ljuddämpande material på baksidan. Den observante ser även att företaget vågat slopa 5,25-tumsplatserna helt och hållet – något som friar upp värdefull plats på insidan.

IMG_9027.jpg
IMG_9028.jpg
IMG_9029.jpg

Bakom frontpanelen, som lätt lossas tack vare en uppsättning snabbfästen, sitter hela tre medföljande 120 mm-fläktar ur företagets FN V2-serie. Dessa täcks i sin tur av ett rejält dammfilter som hålls fast med magneter. Företaget skickar även med en 140 mm-fläkt som återfinns i chassits bakkant.

IMG_9040.jpg

I främre delen av chassits topp har en serie anslutningar placerats i form av två USB 3.0-portar, två USB 2.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Dessa flankeras av en strömknapp med integrerad belysning samt en resetknapp.

IMG_9041.jpg
IMG_9042.jpg

Likt frontpanelen är även toppen tillverkad av stål och utrustad med ljuddämpande material. Genom att plocka bort hela panelen (sitter med likadana snabbfästen som fronten) så uppenbarar sig ytterligare fläktplatser. Dessa kan huseras av antingen tre 120 mm-fläktar eller två 140 mm-fläktar. Tanken här är inte helt oväntat att kunna montera en radiator för vattenkylning upp till storleksklassen 360 mm.

IMG_9032.jpg
IMG_9039.jpg
IMG_9038.jpg

Väl på insidan möts vi av ett väldigt rent och städat inre, där inspiration verkar ha hämtats från Phanteks Enthoo Primo i form av att nätaggregatskammaren i botten har separerats till chassits högra sida. Detsamma gäller lagringsplatserna för 3,5-tumsenheterna som även de är förpassade till den andra sidan.

Det som återstår på den vänstra sidan är monteringspunkterna för huvudkomponenterna, där bland annat moderkort upp till formfaktorn ATX kan skruvas på plats. Vidare finns det utrymme för processorkylare med höjder upp till 175 mm samt grafikkort med längder upp till 294 mm (över 400 mm om en hårddiskvagga plockas bort).

Företaget har även pepprat moderkortsplåten full av genomdragningshål till baksidan, vilket borde göra kabeldragningen till en smal sak. Som en liten bonus har även ovansidan av nätdelskammaren bestyckats med två löstagbara platser för 2,5-tumsenheter.

IMG_9033.jpg

NZXT har satsat på ett varierande utrymme på baksidan av moderkortsplåten. Detta innebär att delar som tjocka kablar ska passera genom har tilldelats mer utrymme än andra mindre kritiska delar. I slutändan resulterar detta i att man kan hålla nere chassits bredd samtidigt som en 140 mm-fläkt fortfarande får plats i bakkant.

IMG_9034.jpg

I mitten av moderkortsplåten har NZXT placerat ett kretskort som agerar fläkthubb. Denna är bestyckad med tio 3-pinskontakter och kan således driva lika många fläktar genom en enskild 4-pins molexkontakt.

IMG_9035.jpg

Det är även på denna sida som chassits primära lagringsvaggor återfinns. Dessa är fem till antalet, tillverkade i stål, och bjuder på vibrationsdämpande montering av 3,5-tumsenheter. Den som önskar kan även montera 2,5-tumsenheter i vaggorna, dock utan vibrationsdämpning vilket gör dem mer lämpade för SSD:er snarare än mekaniska hårddiskar.

IMG_9036.jpg
IMG_9037.jpg

Sist men inte minst monteras nätaggregatet i chassits botten genom att skjuta in det från baksidan med insuget pekandes nedåt. NZXT har tilldelat enormt mycket utrymme i nätdelskammaren för djupa nätaggregat samt mängder av kablar, vilket gör att även icke-modulära modeller passar alldeles utmärkt i H440.

Testresultat och sammanfattning

Med H440 slår NZXT ett rejält hål i sitt skamfilade rykte att endast kunna tillverka plastiga chassin. Kexiga plastpaneler har här fått göra plats för gedigen stålplåt och modellen är utan tvekan det mest kvalitativa som hittills lämnat företagets fabriker. Faktum är att chassit tävlar i den absoluta toppklassen när det kommer till både kvalitetskänsla och passform.

IMG_9056.jpg

Att montera in komponenter i H440 kan i mångt och mycket beskrivas som en riktig dröm, där modellen känns mycket större på insidan än dess utsida vill skvallra om. Detta beror till en stor del på finurlig design, där allt ifrån den separerade nätaggregatskammaren till valet att helt hoppa över 5,25-tumsplatserna drar sitt strå i stacken att lätta upp plottret på insidan.

IMG_9058.jpg

Modellen bjuder på generöst utrymme för både långa grafikkort och höga processorkylare, i kombination med mängder av genomdragninghål som möjliggör den där perfekta kabeldragningen. Spekulanter som är sugna på att klämma in vattenkylning kan dessutom glädja sig åt flera monteringspunkter för radiatorer, med stöd för rejäla doningar i 360 mm-klassen.

IMG_9059.jpg

Utrymmet som tilldelats nätaggregatet och dess kablar i chassits botten är verkligen något i hästväg. Här ryms utan problem de djupaste enheterna på marknaden idag, samtidigt som plats finns över för ett rejält ormbo av kablar.

IMG_9057.jpg

Kabeldragningen på baksidan av moderkortsplåten sker i det stora hela väldigt smärtfritt, men det bör dock återigen nämnas att utrymmet varierar utmed själva plåten. Detta resulterar i att det kan vara något knixigt att få på sidopanelen när väl kablarna är på plats till följd av att det ljuddämpande materialet tar upp ytterligare plats. Lyckligtvis är materialet väldigt mjukt, vilket gör att det formar sig efter kablarna, och det behövs således inga större krafttag att få på panelen.

Det största, och egentligen enda nämnvärda, irritationsmomentet med H440 är faktumet att man inte bestyckat chassit med en fläktkontroller. Då modellen redan är utrustad med en ordenlig fläkthubb borde det vara en smal sak att bygga om denna med styrfunktioner a la Phanteks Enthoo Primo. Detta hade i slutändan klingat bättre ihop med modellens ljuddämpade ambitioner, även om många moderkort erbjuder styrning av flertalet fläktar i dagsläget.

Sammanfattningsvis är dock H440 ett alldeles utmärkt chassi som inte är långt ifrån att få stämpeln "Toppklass" om det inte vore för ett par mindre fadäser. Med en prislapp på cirka 1 100 kr är det långt ifrån billigast i klassen, men sett till modellerns extremt höga kvalitetsnivå och smarta inre design kan vi med gott samvete ge den våra varmaste rekommendationer – åtminstone om man klarar sig utan 5,25-tumsplatserna.

NZXT H440 är ett utmärkt chassi med skyhög kvalitetskänsla och smart inre design.

Fördelar:

  • Passform och byggkvalitet i toppklass

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Lättarbetat

  • Bra avvägning mellan ljudnivå och ventilation

Nackdelar:

  • Saknar fläktkontroller

  • Bitvis trångt på moderkortsplåtens baksida

Pris vid publicering: 1 100 kr
Lägsta pris: