Taiwanesiska Lian Li har utformat datorchassin sedan 1993 och är mest kända för att nästan uteslutande använda sig av lättmetallen aluminium vid tillverkningen. Just detta materialval har gjort det enklare för företaget att snabbt kunna variera och modifiera typen av delar som tillverkas i fabriken – något som i slutänden har resulterat i en hel del chassimodeller från Lian Li genom åren.

För åtta år sedan introducerade Lian Li serien V300, som till en början endast bestod av det kubiska Micro ATX-chassit PC-V300. Sedan dess har serien utvecklats för att passa till dagens hårdvara, samtidigt som modellerna stannar kvar vid det kubformade utförandet. Senast ut att lämna företagets fabriker är PC‑V358, en modell som nu tar plats i SweClockers testlabb.

v358-09.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Kubchassi

Formfaktor

Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

324 x 286 x 390 mm

Vikt

4,2 kg

Material

Aluminium

Externa-platser

1 st. Slim-line optisk enhet

3,5”-platser

6 st. 3,5"

2,5”-platser

2 st. 2,5"

Fläktplatser

5 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 120 mm

Platser för expansionskort

4 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Pris

Lian Li PC-V358 är ett kompakt datorchassi anpassat efter formfaktorn Micro ATX. Modellen är till största delen tillverkad i aluminium och väger därmed in på nätta 4,2 kg. Samtidigt ger dess dimensioner på 324 x 286 x 390 mm chassit ett närmast kubformat utseende i enlighet med föregående modeller i V300-serien.

v358-01.jpg
v358-04.jpg
v358-03.jpg
v358-02.jpg

Modellen bjuder på ett väldigt anspråkslöst och avskalat utseende som pryds av släta ytor med borstad aluminium chassit finns i både silver och svart). På framsidan syns en centrerad strömknapp samt utrymme för en slimmad optisk läsare i den övre delen. Anslutningar i form av två USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud återfinns i främre delen av den högra sidopanelen.

Utsidan har även en serie perforeringar för chassits ventilation. Dessa syns i form av öppningar i fronten för två förmonterade 120 mm-fläktar, en öppning i den vänstra sidopanelen som insug för eventuellt grafikkort samt en sista öppning i den vänstra sidopanelen för två, vid leverans tomma, 120 mm-platser.

v358-08.jpg
v358-07.jpg
v358-20.jpg

Insidan av PC-V358 är uppdelad i två sektioner, där den nedre huserar merparten av lagringsenheterna samt nätaggregatet. Plats finns för totalt sex stycken 3,5‑tumsenheter samt fullstora ATX-nätdelar med längder upp till 200 mm. Det är även i den nedre kammaren som de två frontmonterade 120 mm-fläktarna är verksamma tillsammans med ytterligare en 120 mm-fläkt i bakkant.

Den övre delen rymmer i sin tur moderkort i formfaktorer upp till Micro ATX, grafikkort med längder upp till 33 cm samt ytterligare lagringsenheter i form av två 2,5‑tumsplatser. Då modellen har en höjdrestriktion på endast 13 cm för processorkylare syns här även stöd för montering av en 240 mm-radiator på en löstagbar fläktram i chassits högra sida.

v358-21.jpg
v358-22.jpg
v358-29.jpg

Chassits paradnummer är utan tvekan faktumet att dess frontpanel och topp sitter monterade på ett gångjärn i framkant. Genom att lossa på tre tumskruvar går det således att fläka upp hela chassit för enklare åtkomst till insidan.

Testresultat och sammanfattning

Lian Li är historiskt kända för att tillverka väldigt kvalitativa chassin och PC-V358 är inget undantag i den frågan. Chassit är ett riktigt gediget bygge från topp till tå och bjuder genomgående på riktigt bra passform vid monteringen. Problemet med vibrerande sidopaneler som företaget har dragits med genom åren är numera även ett minne blott tack vare tjockare aluminiumplåt samt nytt fästsystem.

IMG_8797.jpg

Att montera in komponenter i PC-V358 är inget annat än en riktig fröjd, vilket vi kan tacka den simpla men genialiska idén med en gångjärnsmonterad front och topp för. Möjligheten att vika bort stora delar av de yttre panelerna gör det till en riktig barnlek att bygga ihop systemet då det finns nästintill oändligt med utrymme att manövrera inuti chassit.

IMG_8798.jpg
IMG_8799.jpg

Chassit är även välanpassat för färdiga vattenkylningspaket, där utrymme finns för radiatorer upp till storleksklassen 240 mm. Tack vare en smart monteringsram på gångjärn är det dessutom väldigt lätt att både montera radiatorn och samtidigt komma åt övriga komponenter när väl kylsystemet är på plats.

IMG_8800.jpg

Tyvärr finns det även en hel del irrationsmoment och småmissar som drar ner helhetsintrycket rejält. Bland dessa syns de helt ofattbart svåråtkomliga dammfiltrena i fronten, som i princip kräver att man fläker upp hela chassit och monterar bort fläktarna helt och hållet. Vidare känns ventilationen i chassit helt felprioriterad, där fokus har lagts på lagringsplatserna i botten istället för de värmealstrande komponenterna i den övre kammaren.

En annan stor nackdel är faktumet att det finns extremt begränsat utrymme för luftbaserade processorkylare. Med en höjdbegränsning på endast 130 mm förpassas användare med krav på högre prestanda till vattenkylningslösningar som dessvärre inte alltid rimmar väl med låg ljudnivå. I slutändan känns det som att den övre kammaren har fått stå tillbaka storleksmässigt till fördel för den "mindre viktiga" undre delen.

Just den undre delen huserar som tidigare nämnts lagringsplatserna och även här känns kvantiteten av dessa felprioriterade sett till chassits storlek. Lian Li hade här lätt kunnat skala ner denna del och fördelat om utrymmet till den övre delen, speciellt med tanke på att ena hårddiskburen knappt går att använda på grund av en grov designmiss som gör att den blockerar det mittersta genomdragningshålet.

Sammanfattningsvis är Lian Li PC-V358 inget katastrofalt chassi på något sätt, utan det tar faktiskt en del kul och smarta finesser till bordet. Tyvärr dras även modellen med tillräckligt många nackdelar för oss höja varningens finger till eventuella spekulanter, och med en prislapp på nästan 1 400 kr bör man tänka till både en och två gånger innan plånboken får gapa.

Fördelar:

  • Kvalitativt bygge med god passform

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Väldigt lättarbetat

Nackdelar:

  • Svåråtkomliga dammfilter

  • Ena hårddiskburen går knappt att använda

  • Snedprioriterad ventilation

  • Extremt begränsat utrymme för luftkylare

Pris vid publicering: 1 400 kr
Lägsta pris: