Det har gått över ett år sedan taiwanesiska Bitfenix introducerade den unika minstingen Prodigy. Modellen blev snabbt en succé tack vare gott om plats samt en väldigt attraktiv prislapp. Det finns dock en ganska stor skara som hävdar att modellen är alldeles för stor för formfaktorn Mini-ITX. Detta späddes på ytterligare när konkurrenten Silverstone lyckades klämma in Micro ATX i det ungefär lika stora Sugo SG09.

Bitfenix valde att ta till sig kritiken och återvände till ritbordet. Efter vad de själva beskrev som ett långt och tidsödande parti Tetris har det nu blivit dags för företaget att visa upp resultatet – Prodigy M. Modellen kretsar kring den ursprungliga Prodigy-designen från förra året men kan tack vare ett omarbetat inre erbjuda stöd för den större formfaktorn Micro ATX.

982.jpg
971.jpg
980.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

250 x 404 x 359 mm

Vikt

6,2 kg

Material

Stål, plast, komposit

5,25"-platser

1 st.

3,5”-platser

4 st.

2,5”-platser

5 st. (varav 3 st. använder samma vagga som 3,5")

Fläktplatser

2 st. 120 mm, 1 st. 120/140 mm, 1 st. 120/200/230 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 120 mm

Platser för expansionskort

5 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Vid en första anblick är det inte mycket som skiljer Prodigy M från den ursprungliga modellen vi såg förra året. Faktum är att nykomlingen bygger kring exakt samma yttre stomme, vilket innebär identiska mått och designelement som sin äldre broder, där bland annat de utmärkande mjuka handtagen i FyberFlex är tillbaka. Vidare syns en ensam 5,25"-plats, en perforerad frontpanel samt anslutningar i form av 2 st. USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud.

983.jpg
969.jpg

Chassits ovandel täcks, likt det ursprungliga Prodigy, av ett avtagbart dammfilter under vilket 2 st. 120 mm-fläktar kan monteras. I botten syns dock en del förändringar i form av utblåset för det frontmonterade nätaggregatet. För att undvika att utloppsluften smiter tillbaka in i chassit igen har Bitfenix bestyckat undersidan med en värmesköld som sitter fast med hjälp av magneter.

979.jpg

Till skillnad från utsidan är innandömet av Prodigy M helt omarbetat i jämförelse med förra årets modell. Det första som fångar blickarna är en monteringsplatta för antingen 2 st. 3,5"- eller 3 st. 2,5"-enheter. Övriga lagringsplatser syns i form av 2 st. 3,5"-platser i chassits botten samt 2 st. 2,5"-platser i ena sidopanelen.

Bitfenix har satsat på en inverterad design för komponenterna i Prodigy M, vilket innebär att moderkortet monteras upp och ner och att grafikkort hamnar i chassits ovandel. Då modellen har fem expansionsplatser för kort öppnas det även upp för mer flexibilitet gällande SLI och Crossfire-lösningar, då den sista PCI Express-platsen kan användas för grafikkort om ens moderkort är bestyckad med en sådan.

För att rymma Micro ATX-moderkort har nätaggregatet blivit förpassat till nedre delen av chassits front. Tanken här är att enheten ska suga in frisk luft genom den perforerade fronten och sedan blåsa ut den varma luften i botten. Stöd finns för nätaggregat upp till ett djup av 200 mm, men har man tänkt använda sig av längre grafikkort bör man hålla sig under 160 mm för att undvika krock.

På ventilationsfronten levereras Prodigy M med 2 st. förmonterade 120 mm-fläktar, där den ena sitter i bakkant medan den andra sitter i botten. Det finns även möjlighet att komplettera med ytterligare en 120 mm-fläkt i botten samt dubbla 120 mm-fläktar i chassits topp. Om endast ett grafikkort används finns det även stöd för en tunn 240 mm-radiator i taket.

Testresultat och sammanfattning

Förra årets upplaga av Prodigy imponerade oss med dess höga byggkvalitet och nykomlingen Prodigy M gör oss absolut inte besvikna på den fronten, samtidigt som modellen bjuder på en nästintill fläckfri passform. Det går inte att sticka under stolen med att det är lite jobbigare att montera komponenter i kompakta chassin, men Bitfenix har ändå gjort ett imponerande jobb med att lyckas klämma in mängder av expansionsmöjligheter samtidigt som byggupplevelsen behålls smärtfri.

IMG_6749.jpg

Även med alla komponenter på plats känns Prodigy M väldigt luftigt på insidan – trots sina krympta yttermått. Det finns god potential för Crossfire och SLI-lösningar tack vare den ytterligare expansionsplatsen, och den som nöjer sig med ett grafikkort kan utan problem klämma in en rejäl radiator i taket. Anhängare av luftkylning behöver inte heller oroa sig, då stöd finns för väl tilltagna tornkylare med en maximal höjd på hela 160 mm.

Vidare finns även god flexibilitet när det kommer till lagring, och oavsett hur ens system är uppbyggt finns det alltid plats för ett par hårddiskar eller SSD-enheter.

IMG_6750.jpg

Att dra kablar i Prodigy M är faktiskt lättare än det ser ut. Bitfenix tillhandahåller en hel del utrymme bakom nätaggregatet där det värsta ormboet av kablar kan skuffas undan, medan baksidan av moderkortsplåten utan problem rymmer exempelvis 8-pinskabeln. Vi rekommenderar dock att man satsar på ett modulärt nätaggregat i den kortare delen av skalan – gärna under 160 mm.

IMG_6748.jpg

Det finns ett par saker som inte känns helt klockrena med nykomlingen och bland dessa bör sidopanelen med anslutningarna nämnas. Även om företaget har satsat på lite längre kablar för de interna kopplingarna så blir det lätt omständigt varje gång sidopanelen ska plockas bort samtidigt som kablarna fortfarande sitter fast i moderkortet. Detta gör det även lite svårare att få till den där riktigt perfekta kabeldragningen, även om det går efter en hel del lirkande.

Vidare är nätaggregatets placering inte optimal ur en ventilationssynpunkt, där den varma luften ska tryckas ut ur chassits botten. Detta kan ge upphov till högre temperaturer i själva nätdelen och samtidigt högre ljudnivå då enhetens fläkt kan behöva arbeta hårdare. Givetvis handlar detta om en kompromiss för att chassit ens ska rymma ett fullstort ATX-nätaggregat, men det är i alla fall värt att nämna, i synnerhet om man använder en nätdel med dålig verkningsgrad.

I det stora hela är dock Prodigy M ett väldigt intressant chassi för den som vill bygga ett högpresterande och kompakt Micro ATX-system. Det är svårt att inte bli imponerad över hur mycket Bitfenix lyckats modifiera och klämma in i den gamla Prodigy-stommen, utan att för den delen påverka yttermåtten. Även om vissa kompromisser har gjorts för att rymma allt är detta inte unikt för Prodigy M i storleksklassen och vi har inga problem att rekommendera modellen.

Bitfenix Prodigy M är ett utmärkt chassi som bjuder på imponerande expansionsmöjligheter i sin storleksklass.

Fördelar:

  • Hög byggkvalitet och god passform

  • Imponerande expansionsmöjligheter för sin storlek

  • Lämpar sig för Crossfire eller SLI

  • Flexibla lagringsmöjligheter

  • Priset

Nackdelar:

  • Omständligt med kablar från sidopanelen

  • Viss risk för varma nätaggregat

Pris vid publicering: 795 kr
Bästa pris: