Corsairs chassikarriär började för fyra år sedan med den numera välrenommerade Obsidian-serien. I våras bestämde sig företaget för att återuppliva serien med en rad nya modeller, och startskottet för detta blev det gigantiska flaggskeppet 900D. Kort därefter sjösattes även minstingen 350D och bollen var nu i rullning för en fortsatt förnyelse av hela Obsidian-serien under det kommande året.

Efter ett par månaders sommaruppehåll har det nu blivit dags för nästa etapp av utrullningen. Nykomlingen Obsidian 750D tar plats i företagets sortiment och går in som en andlig uppföljare till det omåttligt populära 650D. Med löften om imponerande expansionsmöjligheter och byggkvalitet i toppklass äntrar modellen SweClockers testlabb för en rejäl genomgång.

750D_hero_low.jpg
750D_back_view.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Fulltower

Formfaktor

E-ATX, XL-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

235 x 560 x 546 mm

Vikt

9,7 kg

Material

Stål, aluminium, plast

5,25"-platser

3 st.

3,5”-platser

6 st.

2,5”-platser

10 st. (varav 6 st. använder samma vaggor som 3,5")

Fläktplatser

5 st. 140/120 mm, 3 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. AF140L

Platser för expansionskort

9 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Anledningen till att Obsidian 750D inte kan kallas för en renodlad uppföljare till 650D är helt enkelt för att nykomlingen ligger i en annan storleksklass. Modellen har växt till sig något både på höjden och bredden, vilket gör att den hamnar i fulltower-territorium till skillnad från 650D som är ett miditowerchassi. Utseendemässigt följer 750D samma designmönster som de andra färskingarna i Obsidian-serien, vilket innebär en front av svarteloxerad borstad aluminium ackompanjerat av ett rejält tonat fönster i ena sidopanelen.

750D_Front_view.jpg
750D_Front_view_fans.jpg

I den övre delen av chassits frontpanel återfinns anslutningar i form av 2 st. USB 3.0-portar, 2 st. USB 2.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Under dessa bjuds det på 3 st. 5,25"-platser samt en rejäl täcklucka som hålls på plats med snabbfästen för enkel åtkomst. Bakom luckan syns ett löstagbart dammfilter samt 2 st. förmonterade 140 mm-fläktar ur företagets AF-serie.

750D_Partial_top.jpg
750D_Partial_top_cover_removed.jpg

Chassits topp täcks av ett rejält finmaskigt galler som sitter fast med magneter, vilket gör det lätt att lyfta bort det. Under detta finns det monteringshål bestyckade med gummibussningar för 3 st. 120 mm-fläktar. Det finns även möjlighet att istället klämma in 3 st. 140 mm-fläktar för den som önskar.

750D_Side_view_opened.jpg

Med sidopanelen avtagen möts vi av ett mycket rymligt och städat inre. Här syns plats för moderkort i de större formfaktorerna E-ATX och XL-ATX samt god potential för ett rejält knippe grafikkort med stora kylare, tack vare de nio expansionsplatserna. Stöd finns för djupa nätaggregat och dessa monteras i känd stil i chassits botten med insuget pekandes nedåt mot ett filtrerat inlopp.

På lagringsfronten syns totalt 6 st. vaggor med snabbfästen för 3,5"- och skruvhål för 2,5"-enheter som sitter i två seperata burar. Dessa burar går att möblera om eller kan plockas bort helt och hållet beroende på användares egna behov.

750dradiators.jpg

Obsidian 750D har inte helt oväntat väldigt goda ventilationsmöjligheter och utöver de medföljande tre fläktarna går det att komplettera med ytterligare fem. Detta öppnar även upp för montering av en hel del radiatorer för vattenkylning. Beroende på hur lagringsburarna har konfigurerats finns det plats för en 360 mm-radiator i taket, en 280 mm-radiator i fronten, en 240 mm-radiator i botten samt en 140 mm-radiator i bakkant.

750D_CPU_cut_out.jpg

På baksidan av moderkortsplåten finns det hela 30 mm utrymme att tillgå för kabeldragning, vilket i kombination med en rejäl klase genomdragningshål bör göra det till en barnlek att skuffa undan ett ormbo av kablar. Corsair har även passat på att unyttja det väl tilltagna utrymmet till ytterligare lagringsplatser för upp till 4 st. 2,5"-enheter. Detta gör att man rent teoretiskt kan plocka bort lagringsburarna i huvudkammaren om man bara använder SSD-enheter.

Testresultat och sammanfattning

Corsairs Obsidian-serie har genom åren alltid burit på ett arv av kvalitet och vi kan glatt meddela att 750D bär detta vidare. Modellen är ett riktigt gediget bygge från topp till tå som bjuder på en kvalitetskänsla och passform som få andra tillverkare lyckas med i massproduktion. Att chassit har ett avskalat och stilfullt yttre lär även det tilltala en hel del användare.

IMG_6653.jpg

Att montera in komponenter i 750D är nästan löjligt enkelt tack vare dess luftiga innandöme, som utan problem sväljer både stora moderkort och mängder av grafikkort. Corsair har även sett till att lämna goda marginaler mellan fläktplatserna och komponenterna för att möjliggöra montering av flera tjocka radiatorer av varierande storlek utan att dessa krockar med något.

Vidare gillar vi modellens flexibla lagringsburar som går att möblera om eller helt sonika plockas ur för att göra plats åt ännu fler radiatorer. Detta möjliggörs genom företagets smarta lösning med ytterligare lagringsplatser på moderkortplåtens baksida, vilket tillåter att upp till 4 st. 2,5"-enheter monteras där.

IMG_6654.jpg

Obsidian 750D är även ett väldigt trevligt chassi att dra kablar i. Med både 30 mm tillgängligt utrymme på moderkortsplåtens baksida, och ett stort antal välplacerade genomdragningshål, är det ingen som helst match att få till ett riktigt snyggt bygge utan något som blockerar luftflödet i huvudkammaren.

Det finns några mindre klagomål att framföra kring modellen och bland dessa lyser avsaknaden av en fläktkontroller starkast. Vi tycker att det är tråkigt att Corsair har slopat detta helt och hållet i den nya Obsidian-serien, speciellt när det fanns en fullgod sådan i "föregångaren" 650D. Vidare kunde företaget ha bjudit på en förlängningskabel för 8-pinskabeln med tanke på chassits höga höjd.

Sammanfattningsvis är dock Obsidian 750D är välkommet tillskott i Corsairs sortiment. Modellen fyller ett rejält tomrum i företagets omstartade Obsidian-serie, och lägger sig i en intressant storleksklass för entusiaster på jakt efter ett chassi med både goda expansionmöjligheter och hög byggkvalitet. Trots sina större mått tycker vi att modellen är en värdig uppföljare till Obsidian 650D och en utmärkt sådan dessutom.

Corsair Obsidian 750D är utmärkt chassi med flexibla expansionsmöjligheter och byggkvalitet i toppklass.

Fördelar:

  • Passform och byggkvalitet i toppklass

  • Väldigt goda expansionsmöjligheter

  • Kabeldragning i toppklass

  • Flexibel lagringslösning

  • Mycket bra ventilationsmöjligheter

  • God potential för vattenkylning

Nackdelar:

  • Ingen fläktkontroller

  • Ingen 8-pinsförlängning

Pris vid publicering: 1 500 kr
Lägsta pris: