Amerikanska Corsair har sedan sitt inträde på chassimarknaden för fyra år sedan utökat sortimentet explosionsartat. Företaget har numera fyra olika serier av chassin rullandes i form av Obsidian, Graphite, Vengeance och Carbide. Den sistnämnda introducerades under 2011 och lades fram som ett mer avskalat alternativ utan utsvävningar till Corsairs fullblåsta modeller i Obsidian-serien.

Det kom därför som en viss överraskning när företaget avtäckte ett väldigt annorlunda chassi i Carbide-serien under årets Computex-mässa. Den nya modellen Carbide Air 540 byggde kring en kubformad design med en ovanlig kammaruppbyggnad som inte liknade något Corsair släppt tidigare. Med löften om högt luftflöde och gott om utrymme för vattenkylning tar nykomlingen plats i SweClockers testlabb.

AIR540_hero_down.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Kubisk Miditower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

332 × 458 × 415 mm

Vikt

9 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

2 st.

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

6 st. (varav 2 st. använder samma vaggor som 3,5”)

Fläktplatser

5 st. 120/140 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 140 mm AF140L

Platser för expansionskort

8 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Corsairs Carbide Air 540 är ett kubformat miditower-chassi med en inre volym på cirka 63 liter, vilket placerar det i samma storleksklass som företagets Obsidian 650D. Modellen är till största delen byggd av stål men täcks delvis av plastpaneler med en beläggning som motverkar repor och fingeravtryck. Vidare består chassits vänstra sidopanel till största delen av ett fönster i akrylplast.

air540_front.jpg
air540_front_open.jpg

En närmare titt på modellens frontpanel avslöjar ett rejält perforerat galler som sträcker sig vidare över chassits topp. Bakom detta sitter ett löstagbart dammfilter som i sin tur täcker två medföljande 140 mm-fläktar. Denna ventilationsöppning flankeras av två 5,25"-platser ståendes på högkant och anslutningar beståendes av 2 st. USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud.

detail_air540_top.jpg
detail_air540_top_radiator.jpg

Som tidigare nämnts fortsätter det perforerade gallret på chassits ovansida. Genom att avlägsna två tumskruvar kan detta galler monteras bort och under detta återfinns ytterligare platser för antingen två 140 mm-fläktar eller två 120 mm-fläktar. Lustigt nog har Corsair valt att inte installera ett fläktfilter i toppen.

AIR540_side_a_open.jpg

Corsair har delat upp chassits insida i två olika kammare, där varje sida huserar ett antal olika komponenter. Tanken med detta är att separera de komponenter som behöver mer kylning, som exempelvis grafikkort och processor, från andra delar vars bulkiga karaktär lätt blockerar luftflödet.

Den vänstra kammaren, som även är den som syns genom chassits fönster, huserar merparten av systemets primära komponenter. Här finns utrymme för moderkort upp till den stora formfaktorn E-ATX, grafikkort med längder upp till 320 mm samt processorkylare med en maximal höjd på 170 mm. I botten syns även två "hot swap"-platser för lagringsenheter i antingen 2,5" eller 3,5"-storleken.

Inte helt oväntat är det även i denna kammare som chassits ventilationslösning befinner sig. I grundutförande är det bestyckat med tre 140 mm-fläktar som mer eller mindre skapar en tunnel av luft över systemets mest värmealstrande komponenter. Dessa fläktar kan kompletteras med ytterligare två 140 mm-modeller i chassits topp alternativt kombineras ihop med radiatorer för vattenkylning.

När det kommer till just vattenkylning finns det ett gediget stöd för detta inuti Carbide Air 540. Modellen rymmer ett stort antal radiatorer i varierande storlekar, däribland en 280 mm i taket, en 360 mm i fronten samt en 140 mm i bakkant.

AIR540_side_b_open.jpg

Även i den andra kammaren på moderkortsplåtens baksida finns det väldigt gott om utrymme att tillgå. På denna sida tar systemets nätaggregat (maximal längd på 200 mm) plats i botten, ståendes på högkant med fläkten pekandes mot den högra sidopanelen. Nätdelen plockar i sin tur in kall luft från utstansade hål i sidopanelen och blåser ut den varma luften i bakkant.

På denna sidan återfinns även de två 5,25"-platserna, där montering sker i en löstagbar bur med snabbfästen av plast. Vidare syns ytterligare fyra 2,5"-platser för exempelvis SSD-enheter. Dessa sitter i en plastbur med skruvlösa snabbfästen och den som önskar kan även plocka bort buren helt.

Det är även i denna kammare som merparten av kabeldragningen utförs och Corsair har satsat stenhårt på att göra denna så smärtfri som möjligt. Bortsett från det generösa utrymmet på moderkortsplåtens baksida har företaget även stansat ut ett rejält knippe med gummerade genomdragningshål till komponentsidan som bör täcka de flestas behov.

Testresultat och sammanfattning

Corsair har en gedigen historia av kvalitativa chassin och Carbide Air 540 är absolut inget undantag. Modellen bjuder på ett väldigt gott kvalitetsintryck i kombination med helt fläckfri passform på insidan. Trots att modellens utsida täcks av plastpaneler infinner sig aldrig den där "billiga" känslan och mycket av det är tack vare den rep- och fingeravtryckssäkrade beläggningen.

IMG_6636.jpg

När det kommer till montering av komponenter är det en riktig barnlek att få till ett rent och snyggt bygge i Carbide Air 540. Modellens kammaruppbyggnad underlättar något enormt när de olika delarna ska skruvas i, och även med allt på plats känns det aldrig särskilt trångt. Detta gynnar även ventilationen i chassit något enormt, där de förmonterade fläktarna kan verka direkt mot de värmealstrande komponenterna utan att något blockerar luftflödet.

På ventilationsfronten syns även ett genomtänkt stöd för vattenkylning. De många fläktöppningarna har goda avståndsmarginaler från komponenterna, vilket gör att en hel bunt radiatorer får plats utan att det blir tajt.

IMG_6637.jpg

Ett annat paradnummer för detta chassi är utan tvekan de imponerande möjligheterna att dra kablar, som är av sällan skådat slag. Den andra kammaren kan husera en oslagbar mängd kablar, vilket i kombination med de många genomdragningshålen till komponentsidan gör det nästan overkligt enkelt att utföra en snygg och professionell kabeldragning.

Det fanns ett par smärre missar med modellen, däribland faktumet att Corsair hoppat över att bestycka toppen och insuget till nätaggregatet med fläktfilter. Vidare tycker vi att företaget kunde ha byggt in någon form av fläktkontroller för att ta hand om de många fläktarna som går att montera in i chassit. Sist men inte minst kunde utrymmet ha utnyttjats mer flitigt. Visst är det trevligt med mycket plats för kabeldragning, men i det här fallet är det nästan löjligt mycket tomrum över när hela systmet är monterat.

I det stora hela är dock Carbide Air 540 ett väldigt trevligt chassi och det är kul att se Corsair våga prova en lite mer annorlunda design. Modellen bjuder på en ypperlig byggupplevelse i kombination med ett gott kvalitetsintryck och extremt goda ventilationsmöjligheter. Har man inget emot att ha en relativt stor kub ståendes på skrivbordet kan vi inget annat än rekommendera Carbide Air 540.

Corsair Carbide Air 540 är ett utmärkt chassi med ett smart planerat inre och väldigt goda ventilationsmöjligheter.

Fördelar:

  • Passform och byggkvalitet i toppklass

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Kabeldragning i världsklass

  • Extremt bra ventilation

  • God potential för vattenkylning

Nackdelar:

  • Inget filter för topp och nätaggregat

  • Ingen fläktkontroller

  • Utnyttjar inte utrymmet fullt ut

Pris vid publicering: 1 150 kr
Lägsta pris: