Test: Batteritid, ljudnivå och värmeutveckling

Videouppspelning utgör det första batteritestet medan det andra är utvecklat av SweClockers för att simulera surfning. Adobe Flash är exkluderat ur testet för att göra det plattformsneutralt och större delen av belastningen kommer istället från HTML5 och Javascript. Skärmens ljusstyrka låses till 150 cd/m2.

Intel var tidiga med att basunera ut stora vinster i batteritid med Haswell och det med all rätt. I videouppspelning kramar Dell XPS 12 ut hela 8 timmar – en enorm förbättring mot dryga 4–4,5 timmar för förra generationen Ultrabook och inte minst förra årets modell av datorn.

Den stora vinsten i batteritid beror på flera faktorer, varav en är bättre stöd för acceleration av just video. Det tillåter stora delar av processorn att förbli helt avstängd vid videouppspelning. Skärmen är därför den stora energiboven och det är säkert inte omöjligt att närma sig 10 timmar med ljusstyrkan på lägsta.

Vidare till surfning där processorn och nätverkskortet periodvis sätts i arbete och inte kan vila på samma sätt som i videouppspelning. Här får plattformen ingen möjlighet att utnyttja sina energisparfunktioner på samma sätt och avståndet mot föregående generation krymper därför något.

Resultatet är dock fortfarande imponerande med strax över 7 timmar, vilket kan jämföras mot 4,5–5 timmar mot förra generationen. Haswell levererar åter ledande batteritid i klassen med god marginal.

Nytt batteritest: PCMark 8 "Creative"

Efter veckor av experimenterande inför redaktionen ett tredje batteritest. Det handlar om testsviten PCMark 8, som med testslingan Creative och OpenCL-acceleration återspeglar ett realistiskt användarscenario med tyngre belastning.

Att testet införs nu innebär att många tidigare testade enheter inte finns med som referens. Redaktionen anser dock att det här är en ypperlig tidpunkt att lägga till ett tredje batteritest då både Intel och AMD precis inlett utrullningen av sina nya mobila plattformar: Richland, Kabini, Temash, Haswell och inom en snar framtid Bay Trail.

PCMark 8 ger helt nya insikter om batteritiden som finns att hämta med Haswell. Teorin säger att skillnaden mot förra generationen Ivy Bridge bör vara lägre vid kontinuerlig belastning då det dyker upp färre möjligheter för de nya energisparfunktionerna att kicka in.

Teorin överensstämmer med verkligheten och avståndet krymper markant, även om det ännu en gång handlar om en tydlig förbättring. Värt att notera har den nya Dell XPS 12 ett något större batteri, men det är inte tillräckligt för att kunna räknas in som den enda avgörande faktorn i PCMark 8.

Ljudnivå

Värden på ljudnivån antecknas efter en längre tids belastning när fläktens varvtal stabiliseras. Mätningarna utförs 15 centimeter från enheten som testas i ett rum där bakgrundsbruset ligger på 32,7 decibel.

Haswells potential till låg energiförbrukning öppnar dörren för passiv kylning, vilket utnyttjats av Dell. Vid videouppspelning stängs fläkten av och det tar över en timme innan den spinner upp under en kortare period, för att sedan stängas av igen. Det här mönstret syns även vid annan form av lättare användning, exempelvis surfning. Vad det antyder är att datorn är på gränsen till att köras passivt konstant vid den här typen av belastning och att det skulle kunna bli verklighet med en mer tilltagen kylfläns.

Värdena ovan avslöjar dock inte hela historien. Det räcker med att ha några program öppna samtidigt för att fläkten ska uppvisa ett märkligt beteende. Där andra datorer, och inte minst förra årets Dell XPS 12, håller en låg nivå spinner fläkten upp i varv och pendlar mellan 38,9–41,4 decibel. Förhoppningsvis är det här någonting Dell löser med en framtida uppdatering av mjukvaran.

Vid belastning i 3DMark kan inte datorn bestämma sig hur fläkten ska fungerar och pendlar konstant mellan 41,3–42,5 decibel. Det är ingen stor skillnad men den är tillräcklig för att subjektivt märka att fläktens varvtal går upp och ner, någonting som är mer irriterande än om den konstant höll det högre värdet.

Värmeutveckling

Värmeutvecklingen mäts på den testade enhetens chassi med en IR-termometer. Värden antecknas efter 30 minuters belastning och mätningarna utförs med en rumstemperatur på 23 grader.

Värmeutvecklingen i Dells senaste inkarnation av XPS 12 är en dryg grad Celsius lägre än föregående och detta är trots att datorn nästan konstant kyls passivt. Datorn upplevs på det stora hela ljummen och det kan bli jobbigt att sitt med den i knät under längre perioder.

Vid tung belastning ser allt bra ut till dess att mätningarna utförs på datorns undersida. Precis där processorn med tillhörande kylning är placerad uppmäts hela 50,2 grader – ett nytt rekord i testlabbet.

Det är oklart varför datorn bli så varm då kylanordningen är i princip densamma som förra årets modell, som inte alls blir lika varm. Mer mystiskt är det med tanke på att ljudnivån är i det närmaste identiskt och då processorn faktiskt är mer energieffektiv. Redaktionen testar att montera om kylningen men resultatet blir detsamma som tidigare.