Inledning

Redan i slutet av 2011 när AMD tillkännagav Radeon HD 7970 utlovade företaget att mer var på gång, inte bara i det lägre segmentet utan även i det absoluta toppskiktet. Sedan lanseringen av Radeon HD 3000-serien har AMD satsat på grafikkort med dubbla grafikprocessorer – och så skulle det bli även den här gången.

IMG_6181.jpg

Efter lanseringen av Geforce GTX 690 blev det dock tyst från AMD:s sida, och rykten florerade vilt om att företaget gått tillbaka till ritbordet för att ta fram en lösning som kunde trumfa Nvidias. Flera månader senare stod det klart att Radeon HD 7990 "New Zealand" aldrig skulle bli verklighet. Istället fick partnertillverkare fritt spelrum att ta fram egna lösningar med dubbla Tahiti XT, vilket resulterat i bland annat Asus ROG Ares II och Powercolor Devil 13.

Nu gör AMD en helomvändning och tar nya tag med ett eget Radeon HD 7990 under kodnamnet "Malta", där siktet är inställt på Geforce GTX 690 och prestandatronen. Genom en rejäl minnesbuffert och hög bandbredd ska grafikkortet passa för spelande i riktigt höga upplösningar och på flera skärmar. Den stora frågan är om företagets ansträngningar når hela vägen.