Den svenska chassitillverkaren Fractal Design fortsätter att växa stadigt och finns förutom i Europa numera även representerade i både Nordamerika och Asien. Företagets avskalade och funktionella designfilosofi har visat sig tilltala både entusiaster och systembyggare, där produktportföljen är fylld med allt ifrån minstingen Node 304 till det omåttligt populära miditowerchassit Define R4.

Användarnas rop efter modeller i större storlekar besvarades i slutet av 2010 med fulltowerchassit Define XL. Modellen skördade vissa framgångar, men fick senare svårt att konkurrera när designtrenden svingade över mot mer öppna och flexibla lösningar. Efter en resa tillbaka till ritbordet har det nu blivit dags för en ny inkarnation av chassit. Define XL R2 tar originalets yttre design och bjuder på ett omarbetat inre med en mer öppen layout samt gediget stöd för vattenkylning.

FD-CA-DEF-XL-R2-BL_1.jpg
FD-CA-DEF-XL-R2-BL_3.jpg
FD-CA-DEF-XL-R2_2.jpg
FD-CA-DEF-XL-R2-BL_9.jpg
FD-CA-DEF-XL-R2_17.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Fulltower

Formfaktor

E-ATX, XL-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

232 x 559 x 560 mm

Vikt

16,4 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

4 st.

3,5”-platser

8 st.

2,5”-platser

8 st. (använder samma vaggor som 3,5")

Fläktplatser

7 st. 140/120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 140 mm Silent Series R2

Platser för expansionskort

9 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Vid första anblick påminner Define XL R2 extremt mycket om sin föregångare, där både mått och utseende är nästintill identiska. Det rör sig ännu en gång om ett fulltowerchassi vars frontpanel täcks av en ljuddämpad plastlucka. Bakom luckan återfinns fyra stycken 5,25"-platser samt plats för två 120/140 mm-fläktar med tillhörande dammfilter. Likt sin lillebror Define R4 har Fractal Design även valt att flytta reglaget för den inbyggda fläktkontrollern till frontpanelen för enklare åtkomst.

Externa anslutningar är i känd stil placerade på chassits topp och utgörs av två USB 3.0-portar, två USB 2.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Precis som hos andra chassin i serien tillämpas företagets "Moduvent"-koncept på Define XL R2. Detta innebär att ventilationsöppningar som inte används är tilltäppta med dämpade plattor för att hålla ljudnivån nere. Vid behov kan dessa plattor skruvas loss för att möjliggöra montering av ytterligare fläktar.

FD-CA-DEF-XL-R2_7.jpg

De stora nyheterna hos modellen finns utan tvekan på insidan, där Fractal Design har satsat på en helt öppen layout till skillnad från föregångaren som tillämpade flera olika kammare. Chassit bjuder på extremt mycket utrymme, med plats för stora moderkort i formfaktorerna E-ATX och XL-ATX. Vidare syns plats för grafikkort med längder upp till 330 mm (480 mm utan lagringsbur) samt processorkylare med höjder upp till 170 mm.

På lagringsfronten finns det möjlighet att montera in upp till åtta stycken enheter i antingen 3,5"- eller 2,5"-klassen. Dessa sitter i vibrationsdämpade vaggor som i sin tur sitter i två löstagbara burar. Vidare har Fractal Design tagit kabeldragningsdelen väldigt seriöst med Define XL R2, med mängder av gummerade genomdragningshål samt väl tilltagna 26 mm utrymme på moderkortsplåtens baksida.

Sist men inte minst har det hänt en del på ventilationsfronten i Define XL R2, däribland avsevärt bättre stöd för vattenkylning. Det finns totalt sju stycken 140 mm fläktplatser i chassit och vid leverans sitter det tre av företagets Silent Series R2 förmonterade. Radiatorer för vattenkylning kan monteras i toppen (240 mm), i fronten med lagringsburarna flyttade (240 mm), samt i botten och i bakkant (140/120 mm).

Testresultat och sammanfattning

Där det ursprungliga Define XL var en lättbyggd historia tar R2:an detta till en helt ny nivå. Tack vare sitt helt öppna inre är det nästan löjligt lätt att montera in komponenter i nykomlingen, något som ibland kunde vara lite puligt med föregångarens kammarsystem. Faktum är att chassit aldrig känns trångt överhuvudtaget och kan därmed med fördel fyllas med mängder av högpresterande hårdvara utan problem.

Gällande kabeldragningen är det svårt att inte imponeras stort av Define XL R2. Modellens massiva mängd genomdragningshål, i kombination med ett riktigt generöst utrymme på moderkortplåtens baksida, gör det till en barnlek att få till en ren och professionell kabeldragning. Vi gillar även flexibiliteten modellen erbjuder för ventilation, med plats för mängder av radiatorer samtidigt som tystnad kan prioriteras genom att helt enkelt sätta igen hålen.

Återigen hade vi dock gärna sett att företaget såg över sin lucklösning på framsidan, med möjlighet att öppna den åt både vänster och höger. Detta är inget enormt problem men helt klart ett irritationsmoment om chassit står på höger sida. Sett till modellens storlek borde även Fractal Design överväga att skicka med en förlängningskabel till moderkortets 8-pinskontakt, då många nätaggregat kan få det svårt att nå hela vägen upp.

Sammanfattningsvis är Define XL R2 knappast en revolution på chassimarknaden, men det behöver den inte heller vara. Fractal Design har återigen tagit en gammal produkt och förbättrat den på ett antal punkter, ett koncept som visat sig fungera tidigare och fortsätter att göra det med R2:an. Modellen bjuder på riktigt härliga expansionsmöjligheter och det bästa kvalitetsintrycket vi sett från företaget hittills. Med ett påslag på endast 200 kr över sin lillebror Define R4 är Define XL R2 ett utmärkt val för den som behöver ett tyst chassi med mängder av utrymme.

Fractal Design Define XL R2 är ett utmärkt chassi med tystnad, god expansion och flexibilitet i fokus.

Fördelar:

  • Bra passform och kvalitetsintryck

  • Väldigt bra expansionsmöjligheter

  • Flexibla ventilationslösningar

  • Mycket enkel kabeldragning

  • Tyst

Nackdelar:

  • Osmidig lucka

  • Ingen förlängning för 8-pinskabeln

Pris vid publicering: 1 100 kr
Bästa pris: