Test: Far Cry 3

Egenskap

Värde

Titel

Far Cry 3

Utvecklare

Ubisoft Montreal

Genre

Förstapersonsskjutare

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2012-11-30

Systemkrav

  • Intel Core 2 Duo E6700/AMD Athlon64 X2 6000+ eller motsv.

  • Radeon HD 2900/Geforce 8800 GTX

  • 4 GB RAM

Testinställningar

Förinställda "Extreme", 4xAA + HBAO (upplösning varierar)

Från kanadensiska Ubisoft Montreal kommer tredje delen i Far Cry-sagan, en spelserie som pressat grafikkort till det yttersta i snart 10 år. Far Cry 3 återvänder till en tropisk och öppen djungelmiljö, där huvudkaraktären Jason ska rädda vänner med hjälp av av allehanda fordon och vapen.

Miljöerna renderas i bländande DirectX 11, med stöd för bland annat tekniker som tesselering, avancerad ljussättning och rejäl kantutjämning. SweClockers testslinga är en repeterbar spelsekvens där huvudkaraktären åker med i en bil, med bland annat djungel, vatten, djur och rök synligt i perioder.

Tester i 2560x1440 pixlar

Far Cry 3 är ett tungt spel, och Asus Ares II måste jobba till max för att hålla flytet uppe. Kortet lyckas dock kamma hem förstaplatsen när det gäller medelfrekvens, marginellt före både Geforce GTX 680 SLI och Radeon HD 7970 GHz.

Fina siffror till trots, den uppmärksamma läsaren kan dock redan här notera att allt antagligen inte står rätt till. Både Asus Ares II och besläktade Radeon HD 7970 GHz i Crossfire uppvisar noterbart låga värden för lägsta bildfrekvens, något som tyder på problematik under huven.

fc3_hd7970.png
fc3_gtx680.png

Med ett ensamt grafikkort i systemet är skillnaderna mellan AMD Radeon HD 7970 GHz och Nvidia Geforce GTX 680 klart märkbara. Nvidia-kortet levererar en förhållandevis jämn ström av bildrutor, samtidigt som AMD-modellen bitvis har rejäla problem. Fenomenet känns även subjektivt, då sekvensen med AMD-kort i systemet stannar upp och hackar till ett flertal gånger.

fc3_hd7970cf.png
fc3_gtx680sli.png

Med dubbla kort i SLI respektive Crossfire blir det knappast bättre. Två sammankopplade Radeon HD 7970 GHz fungerar riktigt dåligt, med långa, tydliga och återkommande hack. Subjektivt är upplevelsen nästan outhärdlig med obefintlig spelglädje, och går inte att rekommendera för någon.

fc3_aresii.png
fc3_gtx690.png

Facit är det samma för Asus Ares II, vilket som tidigare konstaterats i stort sett är dubbla Radeon HD 7970 GHz på samma kretskort. I Far Cry 3 plågas modellen av regelbundna bottennapp, där spelet helt enkelt stannar upp i runt 1/10 sekund (motsvarande 10 FPS).

Tester i 5760x1080 pixlar (Eyefinity/Surround)

Med tre skärmar och rejäl upplösning på tapeten får Asus Ares II en tung uppgift, men lyckas hålla konkurrenterna stången. Medelvärdet för bildfrekvensen landar strax under 40, vilket i teorin innebär "spelbart" för den som inte är allt för mycket finsmakare.

Precis som tidigare är det dock lägsta frekvens som oroar. Även här tyder värdet på att något inte står rätt till när två grafikprocessorer från AMD får samarbeta.

fc3m_hd7970.png
fc3m_gtx680.png

Med två ensamma grafikprocessorer handlar det om långa renderingstider och låg bildfrekvens i allmänhet. Noterbart är att Geforce GTX 680 visare ett betydligt sämre resultat jämfört med låg upplösning, vilket kan tyda på att grafikminnet tryter. AMD Radeon HD 7970 GHz lider dock av flera oroande spikar långt över övriga värden, vilket gör att GTX 680 fortfarande subjektivt tar hem ronden.

fc3m_hd7970cf.png
fc3m_gtx680sli.png

Med två grafikkort sammankopplade upprepas skräckhistorien från den lägre upplösningen. Dubbla Radeon HD 7970 GHz är i stort sett oanvändbart, och även Geforce GTX 680 SLI tappar mark när pixlarna blir flera. Subjektivt är det dock fortfarande Nvidia-lösningen som vinner, då AMD-korten "stannar upp" på ett betydligt mer störande sätt.

fc3m_aresii.png
fc3m_gtx690.png

Sist men inte minst, Asus Ares II och Nvidias Geforce GTX 690. Resultatet är åter i linje med två grafikkort i SLI eller Crossfire, vilket knappast överraskar då grundtekniken är den samma. Det innebär rejält med problem för Ares II, och en ordentlig utmaning för Geforce GTX 690.