Ett företag vars ingenjörer inte är rädda för att ta ut svängarna är utan tvekan taiwanesiska Silverstone. Chassitillverkaren tänjer gång på gång på gränserna med sina modeller och fokus ligger allt som oftast på att klämma in högpresterande komponenter i näst intill omöjligt små lådor. Företagets senaste skapelse Sugo SG09 tar detta till en ny nivå, där stöd för Micro ATX-moderkort har klämts in i ett chassi som i många fall är mindre än konkurrenternas Mini ITX-lösningar.

sg09_0006_Layer 2.jpg
sg09_0007_Layer 1.jpg
sg09_0005_Layer 3.jpg
sg09_0004_Layer 4.jpg
sg09_0002_Layer 6.jpg
sg09_0003_Layer 5.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

220 x 295 x 354 mm

Vikt

5,3 kg

Material

Stål, plast

Externa-platser

1 st. Slim-line optisk enhet (slot-in)

3,5”-platser

2 st. 3,5"

2,5”-platser

4 st. 2,5"

Fläktplatser

1 st. 180/140 mm, 2 st. 120 mm, 2 st. 92/80 mm, 1 st. 80 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 180 mm (Air Penetrator), 2 st. 120 mm

Platser för expansionskort

4 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Pris

Vid en första anblick ser Silverstones Sugo SG09 ut som någon form av dyrare NAS-lösning, med en relativt industriell look. Chassit är mäter 220 x 295 x 354 mm och är storleksmässigt något mindre än det populära Mini ITX-chassit Bitfenix Prodigy. Trots sin ringa storlek begränsas dock inte SG09 till pytteformatet Mini ITX utan sväljer otroligt nog även Micro ATX-moderkort, vilket öppnar upp för helt andra expansionsmöjligheter.

Den mattsvarta lådan är till större delen tillverkad i stål med undantaget för frontpanelen som är av plast med en slags borstad aluminiumliknande finish. I fronten finns anslutningar för USB 3.0, in och utgångar för ljud samt plats för en optisk enhet av slimline-typ. Vidare syns en rejäl filterbestyckad ventilationsöppning som intressant nog är insuget till det väldigt okonventionellt placerade nätaggregatet. En närmare inspektion av chassits övriga ventilationsöppningar avslöjar ytterligare fläktfilter på samtliga positioner som används som insug.

sg09_0001_Layer 7.jpg
sg09_0000_Layer 8.jpg

Väl på insidan möts vi av en mycket speciell layout, där Silverstones ingenjörer uppenbarligen har spelat Tetris ett antal gånger för att passa in alla komponenter på den lilla ytan. Som vi tidigare nämnt har företaget lyckats med bragden att klämma in stöd för Micro ATX-moderkort i SG09. För att lyckas med detta har nätaggregatet flyttats till chassits framkant, där stöd finns för enheter med ett djup på maximalt 180 mm. Vidare syns stöd för grafikkort med längder upp emot 34 cm samt CPU-kylare med en maximal höjd på 165 mm.

Utan att veta bättre kan man tro att företaget helt har slopat platser för lagringsenheter i SG09. Detta är dock inte fallet utan dessa har istället förpassats till moderkortsplåtens baksida som en del av pusslet att få in alla komponenter i denna minsting till chassi. Här finns utrymme att montera två fullstora hårddiskar i 3,5"-klassen samt ytterligare fyra stycken 2,5"-enheter.

Ventilationsmässigt har Silverstone lyckats klämma in en hel del fläktplatser i SG09. I chassits topp sitter en av företagets 180 mm-fläktar i Air Penetrator-serien och blåser in frisk luft över komponenterna. Vidare syns en 120 mm-fläkt i lådans bakkant samt en likadan i sidopanelen som bidrar med ytterligare ventilation över grafikkortet. Utöver dessa finns det även möjlighet att montera ytterligare två 92 mm-fläktar i sidopanelen samt en 80 mm-fläkt som ventilationsstöd på grafikkortets baksida.

Testresultat och sammanfattning

Där det vanligtvis är en riktig pina att montera in komponenter i mindre chassin var det faktiskt en relativt angenäm upplevelse att arbeta inuti Sugo SG09. Silverstone har lyckats bra med den inre layouten och tillsammans med den utförliga manualen, som beskriver del för del i vilken ordning komponenterna ska monteras, var det inga problem att skruva ihop ett system på nolltid. Att utrymme finns för både stora processorkylare och långa grafikkort är ett rejält plus i kanten.

Givetvis är det fortfarande ett väldigt litet chassi det handlar om och med det kommer storleksrestriktionerna som ett brev på posten. Detta är dock inget som Silverstone sticker under stolen med utan alla mått och storleksbegränsningar finns tydligt redovisade på företagets webbplats samt i den medföljande manualen. Mest är det nätaggregatet som behöver väljas ut med omsorg, men det är absolut inga omöjligt snäva krav som ställs och vi har sett många småchassin med långt värre restriktioner på den fronten.

Vidare har Silverstone lyckats klämma in väldigt goda ventilationsmöjligheter i SG09. Redan i sitt grundutförande är det inga större problem att kyla ner högpresterande komponenter, där 180 mm-fläkten i toppen gör ett riktigt hästjobb i att hålla systemet kyligt. Samtidigt har den som slår på stort, med både överklockning och dubbla grafikkort, möjlighet att komplettera med en hel uppsättning ytterligare fläktar.

Sammanfattningsvis är Sugo SG09 en riktigt trevlig bekantskap. Det är ganska imponerande att Silverstone har lyckats klämma in Micro ATX-moderkort i ett chassi som är mindre än vissa konkurrenters Mini ITX-anpassade modeller. Dessutom gör de det utan att tumma alltför mycket på andra områden samtidigt som byggkvaliteten hålls på topp. Visst finns det vissa storleksrestriktioner, men håller man sig inom de rekommenderade måtten för komponenterna kan man få ihop ett riktigt högpresterande och flexibelt system i Sugo SG09.

Silverstone Sugo SG09 är ett utmärkt chassi med imponerande expansionsmöjligheter för storleksklassen.

Fördelar:

  • Mycket kompakt Micro ATX-chassi

  • Imponerande expansionsmöjligheter för storleken

  • Generellt hög byggkvalitet

  • Goda ventilationsmöjligheter

Nackdelar:

  • Onödigt långa kablar på insidan

  • Något plastig frontpanel

Pris vid publicering: 800 kr
Lägsta pris: