I takt med att marknaden fortsätter att översköljas med moderkort i den mindre formfaktorn Mini ITX vill allt fler chassitillverkare ha en del av kakan. Taiwanesiska Cooler Master slår ett slag för prismedvetna användare med sin nykomling Elite 120 Advanced. I fokus står väldigt kompakta mått i kombination med förhållandevis goda expansionsmöjligheter och en mycket attraktiv prislapp.

cooler_master_elite_120_advanced_01.jpg
cooler_master_elite_120_advanced_03.jpg
cooler_master_elite_120_advanced_02.jpg
cooler_master_elite_120_advanced_04.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

240 x 207 x 401 mm

Vikt

3,3 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

1 st.

3,5”-platser

3 st.

2,5”-platser

4 st. (varav 2 st. använder samma vagga som 3,5")

Fläktplatser

2 st. 120 mm, 1 st. 80 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 120 mm, 1 st. 80 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

1 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Med de yttre måtten 240 x 207 x 401 mm och en vikt på endast 3,3 kg är Cooler Masters Elite 120 Advanced en riktig minsting i Mini ITX-klassen. Modellen bjuder på ett rent utseende med en frontpanel av mattsvart plast samt detaljer i borstad aluminium. I fronten syns plats för en enskild 5,25"-enhet samt anslutningsmöjligheter i form av en USB 3.0-port, två USB 2.0-portar samt in och utgångar för ljud. Chassits skal är perforerat på bägge sidorna samt i toppen för att erbjuda ventilationsöppningar till grafikkort, processorkylare samt nätaggregat.

Trots sina kompakta mått finns det relativt goda expansionsmöjligheter på chassits insida. Bland annat sväljer modellen fullstora ATX-nätaggregat med längder upp till 180 mm. Cooler Master har valt en lösning där nätdelen sticker ut något på chassits baksida vilket bygger på de yttre måtten men också ger mer utrymme på insidan. Bakom de två expansionsplatserna har dessutom gott om utrymme tilldelats för att tillåta montering av långa grafikkort. Med hela 343 mm att tillgå finns det plats för merparten av värstingkorten på marknaden.

Upp till tre stycken lagringsenheter i 3,5"-storlek kan monteras i chassits vibrationsdämpade snabbfästen. Företaget skickar även med två stycken adaptrar i vilka man kan montera upp till fyra stycken 2,5"-enheter i två av 3,5"-platserna.

Ventilationsmässigt är Elite 120 Advanced utrustad med en 120 mm-fläkt i fronten samt en tunn 80 mm-fläkt i sidan. Vid behov kan ytterligare en 120 mm-fläkt monteras på hårddiskburens baksida. Då nätaggregatet är monterat direkt över moderkortet finns det mycket begränsat utrymme för processorkylare. Cooler Master själva rekommenderar att hålla sig till modeller med en höjd på max 65 mm för att tillåta en tillräcklig luftspalt mellan kylaren och nätaggregatet.

Testresultat och sammanfattning

Montering av komponenter i extremt små chassin är sällan en särskilt angenäm upplevelse och vi kan inte sticka under stolen med att det kräver en del tålamod att få allt på plats i Elite 120 Advanced. Lägger man manken till finns det dock goda möjligheter att få till en snyggt bygge med ett relativt städat inre. Med utrymme att montera både ett fullstort nätaggregat och långt grafikkort bjuder dessutom modellen på trevliga expansionsmöjligheter för prestandakräsna användare.

Med ett kompakt inre måste tyvärr vissa uppoffringar göras och i den här modellens fall handlar det om begränsat utrymme för kylning. Nätaggregatets täta placering över moderkortet gör valet av processorkylare ytterst svårt, något som kan sätta käpparna i hjulet för överklockningssugna entusiaster. De medföljande fläktarna lämnar även de en del att önska och är man särskilt kräsen när det gäller ljud rekommenderar vi att dessa byts ut.

I det stora hela är vi ändå nöjda med det Cooler Master har gjort med Elite 120 Advanced. Modellen bjuder på ett kvalitativt intryck och har trots sina väldigt snäva mått ganska imponerande expansionmöjligheter. Med en prislapp på endast 400 kr kommer säkerligen detta chassi att hitta ett hem hos många prismedvetna entusiaster på jakt efter ett mindre bygge.

Med kompakta mått, goda expansionsmöjligheter och en trevlig prislapp är Cooler Master Elite 120 Advanced ett bra val för den trångbodda entusiasten.

Fördelar:

  • Kvalitativt bygge

  • Relativt goda expansionsmöjligheter

  • Storleken

  • Priset

Nackdelar:

  • Dåligt med utrymme för processorkylare

  • Begränsad ventilation

Pris vid publicering: 400 kr
Lägsta pris: