Året var 2008 då svenska Fractal Design lanserade sitt första chassi Define, en modell som lämnade en del att önska trots sitt omtyckta yttre. Efter en tur tillbaka till ritbordet lanserades året därpå den kraftigt omarbetade uppföljaren Define R2.

Modellen bjöd på ett helt nytt innandöme som togs emot väl av såväl recensenter som entusiaster. Företaget slutade dock inte där utan fortsatte utveckla modellen och under 2010 släpptes den tredje inkarnationen av chassit med beteckningen R3, som än idag är en populär modell i prisklassen.

Idag, två år senare, har det blivit dags igen för Fractal Design att damma av sitt varumärke Define. Med en extremt konkurrensutsatt chassimarknad gäller det att ständigt förnya sig och det är där nya Define R4 kommer in i bilden. Nykomlingen tar sig an motståndet med löften om att vara den tystaste, rymligaste och smartaste revisionen av chassit hittills.

DefineR4_BL_front_angled_web.jpg
DefineR4_BL_front_open-panel_web.jpg
DefineR4_BL_front_fanholder_web.jpg
DefineR4_BL_back_web.jpg
DefineR4_BL_IOcloseup_web.jpg
DefineR4_BL_inside_web.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

232 × 464 × 523 mm

Vikt

12,3 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

2 st.

3,5”-platser

8 st.

2,5”-platser

10 st. (8 st. använder samma vagga som 3,5”)

Fläktplatser

7 st. 120/140 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 140 mm (1 000 rpm)

Platser för expansionskort

7+1 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

899 kr

Det första som slår en när man packar upp Define R4 är att nykomlingen har växt till sig de två senaste åren. Ett par centimeter på bredden och någon enstaka på höjden har lagts till för att förbättra den inre designen, vilket vi kommer att gå in på senare. I övrigt rör det sig i mångt och mycket det klassiska utseende vi är vana hos de olika Define-revisionerna. Modellens front täcks precis som tidigare av en svart plastlucka med ljuddämpande skum på insidan. Bakom denna återfinns två 5.25”-platser samt två platser för 120- eller 140-millimetersfläktar med tillhörande luftfilter. Företaget har äntligen även valt att flytta fläktkontrollern till chassits front, vilket gör det enkelt att justera hastigheten på upp till tre fläktar.

I den främre delen av chassits topp återfinns strömbrytare, resetknapp och anslutningar i form av två USB 3.0-portar, två USB 2.0-portar samt in och utgångar för ljud. Företagets "Moduvent"-koncept återvänder även till R4:an, där fläktplatserna i chassits topp samt vänstra sidopanel har täppts till vid leverans med ljuddämpande plattor. Har man behov av ökad ventilation kan dessa plattor enkelt skruvas loss för att göra plats för ytterligare tre 120- eller 140-millimetersfläktar

Båda sidopanelerna har bestyckats med ljuddämpande mattor och känns något mer gedigna än de som användes till föregångaren R3. Väl på insidan möts vi av ett mycket trevligt och välbekant inre. Fractal Design har nämligen valt att använda samma grundstomme som deras populära modell Arc till Define R4, ett beslut vi gillar starkt. Likt föregångaren bjuds det på åtta lagringsplatser för 3,5”- eller 2,5”-enheter i vibrationsdämpade vaggor. Nytt för R4:an är att hårddiskburen nu är uppdelad i två där det går att vrida den övre delen eller ta bort helt och hållet för att tillåta att grafikkort längre än 29 cm monteras. Som en bonus går det nu även att montera två 2,5”-enheter på moderkortsplåtens baksida.

Där R3:an hade relativt sparsmakat med utrymme för kabeldragning har nu detta åtgärdats med besked till nykomlingen R4. Den utökade bredden på chassit gör att det bjuds på ett utrymme på hela 26 mm på moderkortsplåtens baksida. Modellen har även på mängder av strategiskt placerade genomdragningshål för att underlätta kabeldragningen ytterligare. Ventilationsmässigt medföljer två 140-millimetersfläktar ur företagets Silent Series R2 med ett maximalt varvtal på 1 000 rpm. Totalt finns det möjlighet att montera upp till sju 120- eller 140-millimetersfläktar.

Testresultat och sammanfattning

Det är svårt att inte dra på smilbanden när man monterar in komponenter i Define R4. Fractal Design har i praktiken tagit sitt briljanta Arc-chassi och givit det en behandling i tysthetens tecken. Resultatet blir ett tyst och extremt lättarbetat chassi med både goda expansionsmöjligheter och flexibla ventilationslösningar. Modellen rättar till i princip allt det vi har klagat på hos föregångaren R3 och bjuder dessutom på ett något högre kvalitetsintryck som grädde på moset.

Det enda vi egentligen kan anmärka på när det kommer till Define R4 är att företaget fortfarande inte har gjort frontluckan mer flexibel. Vi hade gärna sett en lösning likt Antecs P280 där luckan går att öppna 180 grader eller möjligtvis att luckan skulle gå att montera för öppning åt andra hållet. I det stora hela är det inget att gråta över, men vi känner ändå att det är en punkt som bör belysas för den som har chassit på höger sida.

Sammanfattningsvis gillar vi Define R4 starkt. Modellen är en väl utförd och värdig evolution av Fractal Designs Define-serie som passar såväl ljudkräsna entusiaster som nybörjare. Är man på jakt efter ett välbyggt, tyst och rymligt chassi i prisklassen kan vi varmt rekommendera modellen.

Välbyggt, tyst och rymligt. Fractal Design Define R4 är ett utmärkt chassi i prisklassen.

Fördelar:

  • Bra expansionsmöjligheter

  • Flexibla ventilationslösningar

  • Smidig medföljande fläktkontroller

  • Enkel kabeldragning

  • Tyst

Nackdelar:

  • Osmidig lucka

Pris vid publicering: 899 kr