Under förra året introducerade den taiwanesiska tillverkaren Cooler Master sin nya chassiserie Silencio, med modellen Silencio 550 i spetsen. Även om nykomlingen verkade intressant på pappret, med sitt ljuddämpade inre och stiliga yttre, föll den pladask till följd av alltför många designmissar. Företaget försökte rädda modellen med en ny revision där de värsta missarna åtgärdats, men skadan var redan gjord och Silencio 550 blev aldrig någon succé.

Med misslyckandet i bagaget återvände ingenjörerna hos Cooler Master till ritbordet och idag har det blivit dags att granska resultatet. Purfärska Silencio 650 har äntrat SweClockers testlabb med löften om låg ljudnivå och smarta finesser. Frågan är om modellen håller måtten mot resten av fältet i det hårt konkurrensutsatta segmentet strax över tusenlappen.

top1.jpg
top2.jpg
top3.jpg
top4.jpg
top5.jpg
top6.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

207 x 479 x 525,6 mm

Vikt

13 kg

Material

Stål, aluminium, plast

5,25"-platser

3 st.

3,5”-platser

7 st.

2,5”-platser

2 st. (monteras med medföljande adapter i 3,5"-plats)

Fläktplatser

5 st. 120 mm, 1 st. 120/140 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 120 mm (800 rpm)

Platser för expansionskort

7+1 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, SD-kortläsare, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Silencio 650 har förutom sitt yttre utseende inte alltför mycket gemensamt med Silencio 550 då det rör sig om en både större och dyrare modell. Chassits front täcks av en stilfull lucka av aluminium vars insida är täckt med ett ljuddämpande material. Bakom luckan återfinns 3 st. 5,25"-platser varav den sista upptas av en hotswap-lösning för 3,5" SATA-enheter. Strömknapp, resetknapp samt anslutningar i form av 2 st. USB 3.0-portar, 2 st. USB 2.0-portar samt in/utgångar för ljud har förpassats till modellens topp bakom en skjutlucka.

Även chassits insida täcks till stora delar av ljuddämpande material där skumgummimattor har monterats på bägge sidopanelerna samt i toppen. Expansionsmöjligheterna är goda med plats för upp till 7 st. 3,5"-enheter. Det medföljer även två vaggor anpassade för 2,5"-enheter. Den övre hårddiskburen är löstagbar för att tillåta montering av grafikkort längre än 26,8 cm och kan även roteras för att ge bättre luftflöde över lagringsenheterna. Bakom den nedre hårddiskburen sitter ett SATA-bakplan monterat som i sin tur är kopplat vidare till en knapp i chassits topp. Tanken med detta är att man på ett enkelt sätt ska kunna välja vilken enhet systemet ska starta ifrån utan att använda sig av någon form av mjukvarulösning.

Ventilationsmässigt bjuder modellen på 3 st. medföljande 120 mm-fläktar, där två är monterade i fronten för insug och den sista i bakkant för utblås. Upp till 3 st. fläktar kan kopplas till chassits inbyggda fläktkontroller som i sin tur kontrolleras via ett reglage i toppen. Det finns även möjlighet att montera ytterligare fläktar i chassits topp, botten och bakom den övre hårddiskburen.

Till skillnad från Silencio 550 har Cooler Master begåvat Silencio 650 med en hel uppsjö hål för genomdragning av kablar. Dessa är strategiskt placerade för att nå de vanligaste kontaktpunkterna på moderkort, grafikkort samt lagringsenheter. Utrymmet på moderkortplåtens baksida har även det utökats samtidigt som en tunnare typ av skum används för sidopanelen på den sidan.

Testresultat och sammanfattning

Cooler Master har gjort sig kända för sin oerhört höga byggkvalitet när det kommer till chassin och Silencio 650 är verkligen inget undantag. Modellen håller en väldigt hög finish och bjuder på passform i världsklass när komponenterna skruvas på plats. En eloge måste även ges till genomdragningshålen för kablarna är väl tilltagna både i storlek och antal, vilket gör kabeldragningen till en riktig fröjd.

Utrymmet på moderkortsplåtens baksida är dessvärre något sparsmakat, vilket märks extra mycket när sidopanelen med sin ljuddämpande matta ska monteras på. Det är absolut inte katastrofalt, men man får se till att bunta fast kablarna i någon av de öglor som finns tillgängliga för att få på panelen ordentligt. Andra nackdelar vi stötte på var att företaget återigen har stansat ut ett för litet insugshål för nätaggregatet, vilket ökar luftmotståndet och kan bidra till ett ljudligare system. Sist men inte minst har vi skenorna till 3,5"-enheterna vars ljuddämpande egenskaper lämnar en del att önska till följd av för styva gummibussningar.

I dagsläget får man punga ut cirka 1 100 kr för Silencio 650, vilket placerar modellen i en ytterst konkurrensutsatt zon. Chassit har en del som talar för det i form av byggkvalitet och intressanta finesser, men når inte riktigt hela vägen upp på betygsskalan på grund av småmissar i den inre designen. Vi står dock fast vid att det i grunden handlar om ett bra chassi. Kan man leva med de negativa aspekterna som nämns ovan är Silencio ett bra val för den på jakt efter en kvalitativ grund till sitt tysta datorbygge.

Cooler Master Silencio 650 bjuder på ett imponerande kvalitetsintryck, goda expansionsmöjligheter samt smarta finesser.

Fördelar:

  • Mycket hög byggkvalitet

  • Bra expansionsmöjligheter

  • Smidig fläktkontroller

  • Relativt tyst

Nackdelar:

  • Sparsmakat utrymme för kabeldragning

  • Minimalt hål i botten för nätaggregat

  • Dålig vibrationsdämpning för hårddiskar

Pris vid publicering: 1 100 kronor
Lägsta pris: