Intresset för datorchassin av större karaktär har länge varit stort hos entusiasterna. Grandiosa expansionsmöjligheter i kombination med utrymme för rejäla vattenkylningspaket har givit modeller som NZXT Switch 810 och Cooler Master Cosmos II en given plats på den konkurrensutsatta chassimarknaden.

Taiwanesiska Bitfenix, som hittills satsat mest på miditower-chassin, vill givetvis även de ha en del av kakan. Med en förväxt version av deras tidigare modell Shinobi tar företaget sikte på utrymmeskrävande användare med en fallenhet för vattenkylning.

605.jpg
607.jpg
610.jpg
609.jpg
612.jpg
613.jpg
614.jpg
615.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Fulltower

Formfaktor

XL-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

245 x 570 x 557 mm

Vikt

12,6 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

5 st.

3,5”-platser

7 st.

2,5”-platser

7 st. (använder samma vagga som 3,5")

Fläktplatser

6 st. 120 mm, 1 st. 120/140 mm, 2 st. 230/120 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 120 mm, 2 st. 230 mm

Platser för expansionskort

9 st.

Anslutningar

4 st. USB 3.0, 1 st. USB SuperCharge, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Shinobi XL är ett chassi i fulltower-storlek som följer samma designschema som sin mindre broder Shinobi. Detta innebär en plåtstomme med plastpaneler täckta av Bitfenix repfria material Softouch. Framsidan är helt ren förutom 5 st. expansionsplatser för 5.25"-enheter samt en utbytbar logotyp. Vänder vi blickarna mot toppen återfinns en imponerande skara anslutningar i form av hela 4 st. USB 3.0-portar, ljudanslutningar samt en USB Supercharge-port genom vilken man kan ladda enheter som kräver mer ström än de vanliga USB-portarna kan leverera.

När vi rör oss mot insidan av chassit känns den grundläggande layouten igen från Bitfenix första chassi Colossus. Det finns plats för totalt 7 st. lagringsenheter i antingen 3,5" eller 2,5"-storlek. Dessa sitter monterade i plastvaggor som i sin tur sitter i en roterbar metallbur. Generellt sett finns det gott om utrymme att tillgå med stöd för moderkort hela vägen upp till E-ATX-storlek. Vidare har Bitfenix även satsat på mängder av hål för genomdragning av kablar till moderkortsplåtens baksida. Utrymmet för kablarna är även det väl tilltaget med över 3 cm utrymme att tillgå på chassits baksida.

Paradnumret med Shinobi XL är utan tvekan möjligheten att montera in stora radiatorer för vattenkylning. Genom att montera bort hårddiskburen kan man installera hela 2 st. 360 mm-radiatorer (en i toppen, en i fronten) samt en 240 mm-radiator i botten. I sitt grundutförande levereras chassit med 2 st. 230 mm-fläktar samt en 120 mm-fläkt förinstallerade. Samtliga insug är även bestyckade med borttagbara fläktfilter.

Testresultat och sammanfattning

Shinobi XL må vara mindre än många av konkurrenterna i klassen, men det är verkligen ingenting som märks vid monteringen. Chassit känns väldigt rymligt med gott om utrymme för rejäla komponenter samtidigt som det bjuder på god byggkvalitet och passform.

Annat som imponerar är de goda installationsmöjligheterna för vattenkylning, med stöd för upp till tre stora radiatorer. Utrymmet på moderkortsplåtens baksida är dessutom bland det mest tilltagna vi sett till dags datum och kommer väl till pass när kablar ska skuffas undan.

På den negativa sidan syns genomdragningshålen för kablarna, som är på tok för smala. De tjockare kablarna går igenom med nöd och näppe men gummibussningen kan ibland lossna. Vi hade även gärna sett en omarbetad version av hårddiskvaggorna som i dagsläget känns instabila och aningen för mjuka för montering av enheter i 2,5"-storlek.

Generellt sett är Shinobi XL en bra datorlåda. Chassit bjuder på en angenäm byggupplevelse med vissa mindre skavanker och utstrålar mestadels ett gediget kvalitetsintryck. Modellen bjuder dessutom på utomordentligt stöd för stora radiatorer, vilket lär tilltala vattenkylningsentusiaster.

Ett rymligt innandöme med goda möjligheter till vattenkylning gör Bitfenix Shinobi XL till ett bra alternativ för sprängfyllda datorsystem.

Fördelar:

  • Rymligt

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Bra byggkvalitet och passform

  • Utomordentligt stöd för vattenkylning

Nackdelar:

  • Snålt tilltagna hål för kablar

  • Plastiga hårddiskvaggor

  • Begränsat luftinsläpp i fronten