Amerikanska Corsair är fortfarande relativt nya på chassimarknaden, men har på bara några få år gjort sig ett namn även inom detta område. Framgångarna beror till stor del på serien Obsidian där exempelvis modellerna 800D och 650D tidigare fått toppbetyg i SweClockers testlabb.

Med entusiasterna i hamn sätter företaget nu sikte på en ny skara användare med uppföljaren Obsidian 550D. Modellen är Corsairs första ljuddämpade chassi och riktas mot personer med högre krav på låg ljudnivå, som fortfarande har behov av goda expansionsmöjligheter och bra ventilation.

obsidian_550d_0005_550D_hero_down.jpg
obsidian_550d_0000_550D_front.jpg
obsidian_550d_0001_550D_back.jpg
obsidian_550d_0008_550D_top.jpg
obsidian_550d_0007_detail_550D_meshpeel.jpg
obsidian_550d_0009_Layer 0.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

221 x 531 x 495 mm

Vikt

9,6 kg

Material

Aluminium, stål, plast

5,25"-platser

4 st.

3,5”-platser

6 st.

2,5”-platser

6 st. (använder samma vagga som 3,5")

Fläktplatser

6 st. 120/140 mm, 4 st. 120 mm, 1 st. 200 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 120 mm

Platser för expansionskort

8 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Obsidian 550D är ett chassi i miditower-storlek som frångår de tidigare modellerna i seriens klassiska utseende. Istället är det nu låg ljudnivå som står i första rummet vilket medför ett par annorlunda designval där det mest uppenbara är den massiva aluminiumluckan som täcker frontpanelen. Denna lucka har utformats på sådant sätt att den går att öppna åt både vänster och höger samt att ett hål har stansats ut för enklare åtkomst till de två frontmonterade USB 3.0-portarna samt strömknapp och ljudanslutningar.

Bakom luckan återfinns fyra 5.25"-platser samt ytterligare en ljuddämpad lucka. Med ett enkelt tryck lossnar även denna lucka och ett magnetiskt dammfilter samt två medföljande 120 mm-fläktar uppenbarar sig. Även sidopanelen samt toppen av chassit täcks av varsin plastlucka. Den som är i behov av ytterligare ventilation kan ta bort dessa luckor och få tillgång till ytterligare fyra fläktplatser i varierande storlekar. I chassits bakkant återfinns två knappar som lossar de båda sidopanelerna utan behov att ta till skruvmejseln.

Väl på insidan av chassit känns stora delar igen från den billigare modellen Carbide 400R som delar samma grundstomme. Det finns plats för totalt 6 st. lagringenheter i antingen 3,5" eller 2.5"-storlek. Dessa monteras i plastvaggor som i sin tur sitter i två borttagbara metallburar. Runtomkring området där moderkortet monteras finns totalt 4 st. gummerade hål för genomdragning av kablar till moderkortsplåtens baksida. För den som inte har en intern USB 3.0-kontakt på sitt moderkort skickar Corsair med en adapter som gör om denna till ett USB 2.0-dito.

Ventilationsmässigt finns det goda möjligheter i Obsidian 550D. I toppen kan exempelvis en radiator för vattenkylning monteras i storleksordningen 240 mm. Totalt finns det hela 10 st. fläktplatser att tillgå där ungefär hälften kräver att man tar bort de ljuddämpade luckorna på utsidan för att luften ska kunna strömma fritt.

Testresultat och sammanfattning

I det stora hela var det väldigt smärtfritt att montera in komponenter i Obsidian 550D. Utrymmesmässigt är det inga problem att få plats med såväl stora processorkylare som långa grafikkort.

De utstansade hålen på moderkortsplåten kändes dessutom strategiskt placerade för optimal dragning av kablarna till de olika kontakterna. Vi gillade även modellens flexibla ventilationslösning där luckor täcker för fläktplatserna som inte används.

I sitt grundutförande är chassit väldigt tyst och bör tilltala även ljudkräsna entusiaster. Skulle behovet för ytterligare ventilation uppkomma är det bara att plocka bort luckorna och montera in fler fläktar i någon av de tio tillgängliga platserna.

Något vi dock inte riktigt förstår är hur man har tänkt på moderkortsplåtens baksida. Utrymmet här känns extremt sparsmakat och inte alls i linje med det vi sett tidigare hos Obsidian-serien. Idén med en delvis insänkt plåt fungerade visserligen på Carbide 400R, men där fanns det även en utbuktning i sidoplåten vilket saknas på Obsidian 550D.

Dessutom går det inte riktigt att ignorera att modellen inte känns som att den är en del av Obsidian-serien. Bortsett från aluminiumluckan utstrålar chassits utsida en plastighet som inte riktigt klingar rätt med prislappen på cirka 1 300 kronor. Vi hade dessutom gärna sett att den inre stommen baserats på Obsidian 650D istället för Carbide 400R.

Corsair Obsidian 550D är ett bra och tyst chassi som bör finnas i åtanke hos den på jakt efter en relativt nätt entusiastmodell med tysta ambitioner. Vi tycker dock inte riktigt att modellen platsar i toppskiktet och med konkurrerande modeller som Antecs P280 och NZXT:s H2 på marknaden är valet inte helt solklart.

Tyst, lättmonterat och välventilerat. Corsair Obsidian 550D är en bra datorlåda för entusiaster på jakt efter låg ljudnivå.

Fördelar:

  • Bra expansionsmöjligheter

  • Flexibla ventilationslösningar

  • Tyst

Nackdelar:

  • Sparsmakat utrymme för kabeldragning

  • Delvis plastigt intryck

  • Trög frontlucka

Pris vid publicering: 1 300 kronor inklusive moms
Lägsta pris: