Intel har fram tills nu varit exklusiv leverantör av styrkretsar till sin Atom-processor. Trots att företaget har en färdig plattform för processorn, med kodnamnet Poulsbo, har majoriteten av tillverkarna av kostnadsskäl valt att använda den föråldrade 945-kretsen istället.

Nvidia har sett mycket potential i både netbook- och nettop-marknaden och har nu givit sig in för att skapa en egen plattform med bättre prestanda. Det handlar om deras mobila styrkrets MCP79 som såg dagens ljus i höstas, då den lanserades som grund i Apples nya Macbook-serie. Den har sedan omarbetats för att kunna stödja Atom med både enkel och dubbel kärna.

I denna styrkrets ingår grafikdelen 9400M som exempelvis skulle möjligöra en netbook att spela upp film i full hd-upplösning utan några som helst problem. Själva moderkortet ska även kunna bli mindre på en dator som använder Ion då både nord och sydbrygga sitter på samma krets.

Vanligtvis brukar batteritiden bli lidande när man höjer prestandan på bärbara datorer. Nvidia hävdar dock att den ska vara fullt jämförbar med Intels motsvarighet.

Plattformen lanseras under andra kvartalet nästa år.

Källa: Anandtech