Hybridgrafik skjuts på framtiden

Under många års tid har AMD diskuterat att kombinera en grafikprocessor och en processor. Kodnamnet på idén var länge Fusion, och för ett par månader sedan dök det upp information om den första Fusionprocessorn, kodnamn Swift. Med två Phenomkärnor och inbyggd RV800-grafik skulle Swift konkurrera mot Intel, som lanserar en egen hybridprocessor nästa år.

Nu verkar det som att Swift skrotats. Enligt information AMD delgett idag på ett analysmöte kommer företaget att introducera en hybridprocessor först år 2011, då företaget går över till 32 nm-tillverkning. Förklaringen är att AMD inte ser någon vinst att bygga in en grafikprocessor när tillverkningen fortfarande är 45 nm, eftersom det begränsar antalet transistorer och därmed prestanda.

Processorn som lanseras 2011 har kodnmanet Llano, vilket är en fyrkärnig processor med inbyggd DDR3-kontroller och en inbyggd grafikprocessor. Llano har därför på pappret mycket kraftfullare specifikationer än Intels hybridprocessor, som endast har två kärnor. Intels variant lanseras dock två år tidigare.

Entusiaster – möt Orochi

2011 är även året då AMD introducerar en ny entusiastprocessor, kodnamn Orochi. Den tar vid där 45 nm Phenom X4 slutar. Inte mycket är känt om Orochi, men den bjuder på DDR3-minne, fyra eller fler kärnor och mycket cacheminne.

Lanseringsdatumet för Orochi är mycket intressant, eftersom AMD inte har någon annan entusiastprocessor planerad innan dess. De närmsta åren kommer AMD att satsa på de uppdaterade Phenom X4 med kodnamn Deneb.

Tidigare har kodnamnet Bulldozer diskuterats, men denna processor verkar AMD ha skrotat. Orochi är den nya värstingen att se fram emot.

Mobila processorer

AMD har en hel arsenal med mobila processorer planerade. Försäljningen av bärbara datorer har övertagit den stationära försäljningen, och är var pengarna ligger. Nästa år lanserar AMD därför två stycken mobila processorer, Caspian för vanliga bärbara och Conesus för ultraportabla och även netbooks. Båda har relativt liknande specifikationer med DDR2-stöd och två kärnor, men skillnaden ligger i strömförbrukningen.

Dessa processorer kommer att ingå i olika mobila plattformar, ungefär som Intels koncept med Centrino 2. Dessa plattformar består av AMD-hårdvara som arbetar bra tillsammans, och ger en bra upplevelse. Alla dessa mobila plattformar och processorer lanseras andra halvan 2009.

Under 2010 uppgraderas de två mobila processorerna, med DDR3-minne och flera kärnor. Året efter kommer även en ultramobil processor med integrerad grafik.

Källa: AMD, Tech Report, The Inquirer.