En tillbakablick i datorernas historia avslöjar att det alltid varit tillverkningen av vanliga processorer (CPU) som legat i framkant för vad som är möjligt att konstruera. Nya material och mer avancerade maskiner har gjort det möjligt att trycka in fler transistorer än någonsin på samma yta.

Dagens mest avancerade tillverkningsteknik kan processorjätten Intel stoltsera med. Företaget är nu nere på 45 nanometer, ett mått som beskriver den minsta beståndsdelen i en krets. Intel planerar att gå över till 32 nanometer under den senare delen av 2009.

Den taiwanesiska kontraktstillverkaren TSMC arbetar också på att få fram 32 nm-tillverkning. Men redan under det första halvåret 2009 kommer företaget att kunna tillverka kretsar i 40 nanometer.

TSMC är ett relativt okänt företag för vanliga datoranvändare, eftersom de inte marknadsför några egna produkter till konsumenter. Istället tillverkar de kretsar åt andra företag som inte har egna fabriker. Både AMD och Nvidia låter sina grafikprocessorer tillverkas av TSMC.

I det första halvåret 2009 kommer det med andra ord säljas grafikprocessorer med modernare tillverkningsteknik än vanliga processorer. Vad detta betyder i praktiken återstår att se.

Källa: TGDaily.