I den senaste kvartalsrapporten offentliggjorde grafikkortsjätten Nvidia att företaget har stora problem med defekta kretsar. Hela 200 miljoner dollar (cirka 1,2 miljarder kronor) har reserverats för garantiåtaganden.

De berörda kretsarna är de mobila varianterna av Geforce 8300, 8400, 8500 och 8600. Dessa modeller baseras på grafikprocessorerna G84 och G86. Vad problemen beror på är ännu inte helt klarlagt, men tidigare uppgifter talar om dåligt kiselmaterial och underdimensionerad kylning.

Nu erbjuder Dell uppdateringar till berörda datorer, bland annat den populära XPS M1330-serien. En ny BIOS gör det möjligt för de bärbara datorernas kylsystem att gå igång tidigare än förut, och därigenom förhindra att grafikkretsen går sönder.

Dessa uppdateringar undsätter dock endast användare som ännu inte stött på några problem. Om datorn redan har visat upp några av följande symptom är det istället reparation som gäller.

  • Skuggbilder

  • Slumpmässiga tecken på skärmen

  • Linjer på skärmen

  • Ingen bild

Hewlett Packard har sedan tidigare släppt uppdateringar till berörda datormodeller. Nvidia samarbetar med fler datortillverkare för att få fram liknande lösningar.

Dells nya BIOS-versioner finns att ladda hem från Direct2Dell.