Efterfrågan på billiga bärbara datorer har funnits så länge laptops sålts, men med viss beräknelighet har de största tillverkarna ignorerat efterfrågan för att kunna kränga dyrare modeller. För prismedvetna datorintresserade har 90-talet och stora delar av 2000-talet dominerats av begagnad handel. På grund av den höga efterfrågan stod det dock klart att förbättring var på väg.

När Asus, en tillverkare som normalt inte associeras med bärbara datorer, lanserade sin billiga laptop Eee PC, var katten utanför säcken. Inom en mycket kort tidsperiod har dussintals billiga modeller lanserats, och fler är planerade för framtiden. Problemet för svenska datorintresserade är inte längre priset, utan att de nya billiga modellerna inte dyker upp tillräckligt snabbt i butiker.

Vissa äldre datortillverkare är inte nöjda. De äldre tillverkarna vill inte sälja billiga bärbara datorer, de vill sälja dyra bärbara datorer och tjäna mycket pengar. Fujitsu, som är en av de 10 största datortillverkarna, är oroliga för utvecklingen. Eee PC och liknande datorer har nästan inga marginaler alls, och därför är svåra att tjäna pengar på.

We’re sitting on the sidelines not because we’re lazy. We’re sitting on the sidelines because even if this category takes off, and we get our piece of the pie, it doesn’t add up. It’s a product that essentially has no margin.

För ett par dagar sedan kommenterade Intels chef att den nya typen av bärbara datorer inte är något som folk vill ha, förutom som sekundär eller kanske fjärde laptop. Även Sony försöker intala sig själv att 2000 kr-datorer inte är ett hot eftersom de på sin höjd kommer att användas som sekundär bärbar dator.

We are not looking at competing with Asus.

Även Hewlett Packard och Dell tror att marknaden är begränsad, men de har i alla fall lanserat egna modeller eller planerar att göra det inom kort.

Analysfirman Creative Strategies kommenterar att de traditionella datortillverkarna inte var beredd på den nya konkurrensen, och att de nu måste anpassa sig snabbt och inte gräva ner huvudet i sanden.

H.P., Dell and these other PC makers have learned that if there’s consumer interest, you can’t just sit back and let someone else steal all the thunder.

Källa: New York Times.