Som bekant jobbar Intel för fullt på Nehalem, den nya processorarkitekturen som kommer att ta över efter nuvarande Core. Processorn med kodnamnet Bloomfield lanseras någon gång i årets fjärde kvartal, kanske så tidigt som i oktober. Det är först det tredje kvartalet 2009 som fler Nehalemprocessorer dyker upp.

Intel delar in sina processorer i flera olika segment. Det kraftfullaste men dyraste Extreme-segmentet innehåller processorer som Core 2 Extreme och kommer att utökas med en Bloomfield-processor på 3,2 GHz i det fjärde kvartalet 2008. Den nya modellen kommer att kosta 999 dollar i kvantiteter om tusen processorer.

Snäppet under hittar vi Performance-segmentet, som just nu består av den nya Core 2 Quad-processorn Q9650. Denna processor har ännu inte lanserats, men beskrivs som en fyrkärnig variant med klockfrekvensen 3 GHz. Det fjärde kvartalet kommer Bloomfield på 2,93 GHz att lanseras som placeras i samma marknadssegment. Nya Bloomfield kommer att kosta 562 dollar (cirka 3 400 kronor) vid lanseringen.

Det tredje kvartalet 2009 kommer en Lynnfield-processor att lanseras i Intels Performance-segment. Lynnfield är en processor som kan ses som en bantad Bloomfield. Den har fyra kärnor precis som storebror, men har endast två minneskanaler istället för tre. Dessutom saknar Lynnfield stöd för den nya kommunikationsbussen QPI, men har istället integrerad PCI Express-kontroller.

Lynnfield återfinns även i två av tre mainstream-segment, som Intel kallar för MS3 och MS2. MS3 består av majoriteten av nuvarande Core 2 Quad-processorer. I det fjärde kvartalet släpps också en Bloomfield-processor i samma marknadssegment.

Bloomfield kommer alltså att återfinnas i segmenten Mainstream 3 till Extreme, Lynnfield i Mainstream 2 till Performance, och Havendale i hela spektrat från det billigaste budgetsegmentet upp till Mainstream 3.

Segment

Exempel idag

Framtiden

Extreme

Extreme QX9770

Bloomfield 3,2 GHz

Performance

Quad Q9650

Bloomfield 2,93 GHz, Lynnfield

Mainstream3

Quad Q9550, Duo E8600

Bloomfield 2,66 GHz, Lynnfield, Havendale

Mainstream2

Quad Q6600, Duo E8500

Lynnfield, Havendale

Mainstream1

Duo E8400

Havendale

Essential

Duo E7200

Havendale

Hur bra de nya processorerna kommer att prestera återstår att se när den första Bloomfield lanseras i årets fjärde kvartal. Preliminära tester visar dock lovande resultat.

Källa: Expreview.