Nehalem kommer att vara en helt ny processor från Intel, till skillnad från de senaste årens Core 2 Duo-produkter som alla i grund och botten varit samma produkt. Nytt hos Intel från och med i höst kommer exempelvis att vara en integrerade minneskontroller direkt i processorn, och en ny typ av systembuss.

Sockel 775 som idag används av alla konsumentprocessorer från Intel kommer att ersättas av två nya socklar, LGA 1366 och LGA 1160. Den mest avancerade processorn går under kodnamnet Bloomfield och kommer att använda sig av den förstnämnda sockeln. Det är också denna produkt som först kommer att lanseras och priserna för de tre första processorerna ut på marknaden sägs nu vara avslöjade.

Totalt skall tre stycken Bloomfield-processorer släppas i år, och de kommer vara klockade i 3,20 GHz, 2,93 GHz samt 2,66 GHz. Priset på dessa kommer att variera mellan 999 dollar och 284 dollar i kvantiteter om tusen enheter. Detta skulle innebära att Bloomfield-processorn klockad i 2,66 GHz kommer att ha ett lägre pris vid lansering än vad Intel Core 2 Duo Q9450 med samma klockfrekvens har idag (316 dollar respektive 2600 kronor).

Modell

Pris

Bloomfield 3,20 GHz

$ 999

Bloomfield 2,93 GHz

$ 562

Bloomfield 2,66 GHz

$ 284

I och med lanseringen av Nehalem kommer Intel också att släppa en ny moderkortskrets kallad X58. Uppgifter kom tidigare om att moderkort baserade på denna krets skulle ha stöd för både ATI Crossfire och Nvidia SLI (via en hjälpkrets). Nvidia har nu bekräftat detta i och med ett pressmeddelande som skickades ut under dagen.

With GeForce-based visual computing application, our customers are experiencing exciting new ways to interact with their photos and videos while also experiencing the bone-chilling realism from our latest graphics processors

Med andra ord förefaller det troligt att Intel och Nvidia har kommit överrens om de licensdispyter parterna har haft gällande den nya systembussen hos Nehalem och användandet av SLI-tekniken.

Lynnfield och Havendale som sägs vara de processorer byggda på Nehalem som är mer riktade till masskonsumenter sägs lanseras först andra halvan 2009, alltså ungefär ett år framåt i tiden. Det är dessa som kommer att använda sig av sockel 1160.

Källa: TCMagazine, Nvidia.