Bärbara datorer värst drabbade

De första uppgifterna om Nvidias kvalitetsproblem gjorde gällande att det är grafikkretsar i bärbara datorer som berörs av defekterna. Allt för höga temperaturer, alternativt allt för känsligt kiselmaterial, gör att datorerna tar skada av värmen och helt enkelt går sönder. Mest utsatt verkar datorjätten HP vara, men även andra stora tillverkare såsom Dell, Apple och Asus uppges ha onormalt många garantiåtaganden som berör Nvidias kretsar.

För att lösa problemet har HP släppt en uppdatering som sätter igång datorns kylsystem tidigare än förut. På så sätt hålls temperaturen nere och grafikkretsen överhettas inte. Nackdelarna är dock att datorn blir mer högljudd och att batteritiden försämras. Nvidia uppges arbeta tillsammans med fler datortillverkare för att få fram liknande lösningar.

Nvidia skyller ifrån sig

Nvidia hävdar att felet egentligen inte är deras, utan skyller allt på samarbetspartners. Grafikkortsjätten har dock avsatt en summa motsvarande 1,2 miljarder kronor för garantireparationer av god vilja. Nvidias uttalande och agerande är dock motsägelsefullt. Om felet inte var deras hade de troligtvis inte varit beredda att betala för det utan istället begärt att tillverkarna stått för kostnaderna.

While we have not been able to determine a root cause for these failures, testing suggests a weak material set of die/package combination, system thermal management designs, and customer use patterns are contributing factors

I pressmeddelandet antyds det att kretsfabrikanter såsom TSMC, datortillverkare likt HP och slutanvändarna själva är upphov till problemen. Att lägga skulden på användare och samarbetspartners kan dock få motsatt effekt. Om det framkommer att alla hållit sig till specifikationerna kan beskyllningarna slå tillbaka på Nvidia själva. När dessutom fler än en tillverkare har problem med överhettning är risken stor att problemets orsaker går att finna i det egna företaget.

Alla Geforce 8600 kan vara trasiga

En källa gör gällande att det inte bara är bärbara datorer som har problem, utan alla produkter som bygger på G84(M) och G86(M). Detta betyder att samtliga Geforce 8300, 8400, 8500 och 8600 är defekta oavsett om grafikprocessorn sitter i en bärbar dator eller på ett grafikkort. Det handlar än så länge om obekräftade uppgifter, men om informationen stämmer kommer de reserverade 1,2 miljarder kronorna inte att räcka till för att täcka kostnaderna.

Anledningen till att felen ännu inte setts till i någon större skala på grafikkort i stationära datorer beror på hur de används. Problemet upptäcks först efter en viss mängd värmecykler. Bärbara datorer startas upp och stängs av mycket oftare än stationära datorer och stressar därför kiselmaterialet i kretsarna mer.

En djupdykning i grafikkortskretsarnas historia avslöjar att strax innan G84 och G86 släpptes på marknaden kom en ny version av kärnan ut som krävde hela 12 procent mer energi än vad som först planerats. Detta kan fått till följd att de kylsystem som utvecklats av datortillverkare med hjälp av specifikationer från Nvidia helt enkelt inte räcker till. Stämmer uppgifterna handlar det om ett katastrofalt kommunikationsproblem som kommer att få väldigt kostsamma följder.

Källa: The Inquirer, 2, HP.