EU har länge filat på en lag för att harmonisera regleringen av telekomföretag och internetleverantörer över nationsgränserna. Lagen kallas för telekompaketet och består av rad olika lagar och regleringar.

Upp emot 800 tillägg har skrivits till telekompaketet. Vissa av dessa tillägg kan tolkas som att internetleverantörer tvingas stänga av fildelare samt att staten kan bestämma vilka datorprogram som får användas på Internet.

Den 7 juli röstade två EU-utskott ja till tilläggen. Det innebär att telekompaketet är färdigt, och det kommer att röstas om i helhet av alla EU-parlamentariker i september.

Vad tilläggen till telekomlagstiftningen innebär är ännu inte klart, inte heller vad som skulle hända om lagen röstas igenom i september. Föreningen för fri internetinfrastruktur (FFII) säger att lagen kan skapa ett ”sovjetinternet” där staten bestämmer vilka datorprogram som är tillåtna att användas på Internet. Andra som kampanjat mot lagen säger att tillägg kan användas för att stänga av fildelare.

Tomorrow popular software applications like Skype or even Firefox might be declared illegal in Europe if they are not certified by an administrative authority.

EU-parlamentarikern Malcolm Harbour anser att situationen är uppblåst, och att telekompaketet endast är till för att förbättra konsumenternas rättigheter.

There has been a great deal of dismay in the committee at the interpretation being put on these amendments [tillägg]. They have nothing to do with copyright enforcement. The interpretation of them is alarmist and scare-mongering and deflects from the intention which was to improve consumers' rights.

Sverige har totalt 14 medlemmar i de två utskott som röstade om tilläggen. Realtid.se rapporterar att många av dessa inte ens dök upp för att rösta. Det råder därför stor oklarhet, även bland politikerna själva, vad tilläggen som röstats igenom kommer att innebära i praktiken.

EU-parlamentet röstar om telekompaketet i september.

Källa: BBC, Realtid.