Det är Intels ”senior vice president” Patrick Gelsinger som har gått ut med fyra förutsägelser om datorbranschens framtid. Dessa förutsägelser handlar dels om processorindustrin i stort, men även om världen som helhet.

Gelsingers mest vågade förutsägelse är att internet och datorer kommer att bli tillgänglig för varenda människa i hela världen, dygnet runt. Det innebär inte enbart att alla människor på jorden kommer att kunna surfa på internet direkt, utan även att alla möjliga produkter som bilar och till och med dörrar kommer att förbättras med datorns hjälp.

De övriga tre förutsägelserna handlar om processorindustrin. Gelsinger säger att Intel just nu planerar att börja tillverka processorer på 450 mm stora kiselplattor, vilket är större än dagens standard på 300 mm. Genom att tillverka processorerna på de större kiselplattorna kan tillverkningskostnaden minska 40 procent.

Gelsinger poängterar att om processorindustrin går över till 450 mm-plattor kommer företagen som inte har råd eller vill göra samma uppgradering konkurreras ut från marknaden. Gelsinger nämner inte AMD specifikt, men om denna tillverkningstekniska ändring går igenom hos Intel kommer AMD förmodligen vara tvungen att låta ett annat företag tillverka deras processorer.

Intels resterande två förutsägelser handlar om dagens processorer. Föga förvånande tror Intel starkt på en framtid där processorerna har många fler kärnor än dagens. Gelsinger nämner att framtidens processorer kan ha tio eller hundratals kärnor, vilket får dagens fyrkärniga modeller att blekna i jämförelse.

Intel har dock vissa reservationer med den flerkärniga modellen. Blir det för svårt för programmerarna att utveckla program som kan utnyttja hårdvaran är det inte värt besväret. Gelsinger nämner Cell-processorn som exempel, som han kallar för en ”cool teknik” men som är för krånglig att använda i praktiken.

Gelsinger passar på att ge en känga till Nvidia, som satsar stenhårt på GPGPU, att använda grafikkortet till mer generella beräkningar än grafik. Intel medger att detta visserligen är en bra teknik, men att den är för radikal och därför kommer att gå till historien enbart som en ”fotnot”.

Intels fjärde och sista förutsägelse om framtiden är därför att framtidens flerkärniga processorer kommer att vara baserade på Intels egna x86-arkitektur, som de anser att programmerare redan är van med. Gelsinger säger att x86 kommer att börja användas i massvis av nya tillämpningar.

Ett sådant exempel är Larrabee, som är Intels försök att tillverka en processor som ska konkurrera mot Geforce och Radeon, men som även kommer att ha andra användningsområden än rent grafiska. Enligt Gelsinger är Larrabee svaret på flera kärnor, utan att krångla till det för utvecklaren.

Our approach to this has been to not force programmers to make a radical architectural shift, but to take what they already know – this IA-compatible architecture – and extend the programming model to comprehend new visual computing data-parallel-throughput workloads, and that’s the strategy that we’re taking with Larrabee.

Intel fyller 40 år den 18 juli.

Källa: Wall Street Journal, CustomPC.