De senaste två åren har Intel dominerat på processormarknaden. Modellserierna Core 2 Duo och Core 2 Quad är produkterna som diskuteras mest i SweClockers forum, och enligt tester är dessa processorer ofta snabbare än all konkurrens i samma prisklass.

En fördel som Intel har är bättre tillverkningsteknik. Redan förra året började den stora processortillverkaren sälja modeller tillverkade med 45 nm-process. Intels 45 nm-processorer har kunnat prestera bättre och varit billigare att tillverka än krestar tillverkade med den äldre 65 nm-tekniken.

AMD jobbar dock på sin tillverkning, och det fjärde kvartalet kommer två 45 nm Phenom X4 att lanseras. En av modellerna kan ha en klockfrekvens på 2,8 GHz, vilket är 300 MHz högre än nuvarande X4 9850. Enligt tidigare uppgifter kommer vissa av AMD:s 45 nm-processorer dessutom ha mer cacheminne än de som säljs i butik idag, vilket leder till ännu bättre prestanda.

Att AMD ligger ett år efter Intel i tillverkningsteknik är ett problem för företaget. Intel är nu bekväm med den nya tillverkningsmetoden, och kommer att använda den till den nya processorarkitekturen Nehalem som ersätter Core. De första Nehalemprocessorerna lanseras det fjärde kvartalet.

Källa: Digitimes.