Lagen, som har kallas för FRA-lagen då den utökar Försvarets Radioanstalts befogenheter, innebär att all trafik som passerar gränserna ska kopieras till FRA. Enligt politikerna bakom lagförslaget är tanken att motverka terrorism och att värna svenska liv utomlands.

Kritiken är dock stor och riksdagsledamöterna som röstar om saken har fått många samtal och e-post från oroade privatpersoner, som anser att övervakningen är ett intrång i den personliga integriteten.

Nu har Internetleverantören Bahnhof ställt sig bakom kritiken. Jon Karlung som är VD på Bahnhof kommenterar i ett pressmeddelande att de inte kommer att följa FRA-lagen:

FRA-lagen hör till en förgången tid, och definitivt också till en syn på individer och rättssäkerhet som inte finns längre i Europa. Tankarna far omedelbart till Östtyskland och det övervakningsväsende som verkade där. Det här är ingenting som har en plats i ett modernt samhälle, och vi tänker inte följa lagen om den klubbas igenom. Det handlar om gammalt hederligt civilkurage.

Enligt Bahnhof kommer övervakningen av tekniska anledningar inte att påverka deras kunder, även om lagen röstas igenom.

Bahnhof är inte längre en nischspelare. Vi har ett av Europas snabbaste och fibernät med egna noder i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Vi kan utan vidare styra om all trafik så att den inte uppfyller FRA:s grundkrav för avlyssning. För våra kunder innebär det inte någon kapacitetsförändring, vi ändrar bara i våra routingtabeller.

Bahnhof har tidigare engagerat sig i frågor som rör den personliga integriteten. 2006 lanserade Bahnhof initiativet integrity.st, ”integritetsmärkt bredband”. Internetleverantören har även varit kritisk mot fildelningsrelaterade lagändringar som kränker den personliga integriteten.

Källa: Bahnhof.